Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Pomoc dla początkującego krewetkarza i takie tam różne problemy
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc dla początkującego krewetkarza i takie tam różne problemy  (Przeczytany 19612 razy)
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Luty 07, 2011, 22:44:32 »

ja tez  zaczynalem od hodowli  krewetek   z dwa lata temu   zaczelem od 10 sztuk red cherry ktore nabylem od hodowcy za 20 zl    obecnie mam krewetki w 130 litrach i w 60 litrach  dobrze sie mnoza  i  sporo kasy na nich zarobilem chociaz   gdyby wliczyc w koszta prad i wode  to  bym wyszedl na zero ? 
krewetki fajna sprawa  i w zasadzie nic trudnego ja swoje krewetki trzymam w warunkach bardzo zblizonych do naturalnym bez wiekszej ingerencji  nie podaje zadnych nawozow , chemi , czy bimbrowni   zywia sie glownie glonami ran na jakis czas im sypne mieszanke pokarmu

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Luty 07, 2011, 22:54:25 »

No jak póki co to z bimbrowni zrezygnowałem, postanowiłem odłączyć dzień przed wpuszczeniem krewetek. Tak jak poradził mi Pethro zamówiłem easy carbo i test do CO2 + inne sole.

Może po czasie włączę jeszcze raz, póki co to bardziej zajęty jestem obserwacją krewetek czy im dobrze Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 07, 2011, 23:05:47 »

ale ten test CO2 to tylko bedzie potrzebny jesli podłaczysz bimbrownie, poziomu aldechydu z easy carbo on nie mierzy Wink
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 07, 2011, 23:55:31 »

A czy mógłbyś odpisać odnośnie posta z poprzedniej strony ? Cheesy
Bo tam w sumie kilka pytań odnośnie tego Ca padło Smiley

dzięki z góry
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 08, 2011, 00:04:09 »

węglan wapnia ( CaCO3 ) nie jest dobry do krewetkarium bo podnosi KH, juz lepiej byłoby kupić CaSO4 bo podnosi tylko GH

jak chcesz lać samą RO to możesz też dodawać uzdatniacz w tedy nie musisz nawozić magnezem i wapniem
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 08, 2011, 09:16:26 »

Samą RO na pewno, jak coś to wymieszaną z kranowitem, tylko nie chciałbym
żeby czegoś brakowało i dlatego pytam o sposób dostarczenia wapnia Smiley
Chociaż nie wiem, czy jest to aż tak konieczne Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 08, 2011, 15:08:10 »

nie jest to konieczne, lepiej dodac wiecej kranówy niz bawić sie w mineralizowanie
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Luty 08, 2011, 20:15:54 »

Petrho dzisiaj dostałem Carbo. Mógłbyś doradzić jak to dawkować ? Od razu wlać, czy może przy podmianie w czwartek ?
W jakich ilościach proponujesz? Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 09, 2011, 14:25:37 »

tak jak zaleca producent, jak masz duzo roslin to 2ml/50l akwarium, najlepiej codziennie rano przed zapaleniem światła
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 10, 2011, 09:55:20 »

napisałes ze niechcesz dac innych nawozów ale nierozumiem dlaczego  Huh jak nie bedziesz miał wszystkiego pod dostatkiem w akwarium to pojawia sie kolejne niedobory a w konsekwencji glony Roll Eyes

jak NO3 chcesz utrzymywać na poziomie ok 10 ppm to potasu dawkuj tyle by podać 15ppm na tydzień, PO4 1 ppm, Mg 10ppm i mikro jakies zbilansowane np mikro intermag sugeruj sie żelazem, dawkuj tyle by podać go ok 0,3 ppm na tydzień
(najlepiej dawkować solami)

do tego stały poziom CO2 i wszystko bedzie rosło ale bimbrownia i małe akwarium to nie najlepsze połączenie by miec stały poziom, pomyśl o jakims małym zestawie CO2 lub easycarbo i ewentualnie małe dawki CO2 cała dobę ale to bedzie problem by było stabilnie
ostatecznie moze byc samo easy carbo

czego uzyłes do podbicia potasu?

jak co2 leci do kaskady to pewnie nic złego sie niestanie choć niektórzy twierdza ze tak zakwasza wode w filtrze ze szkodzi bakteriom

po 10 szt wystarczy na start

Hej Petrho.

Na początek podam Ci testy jakie mi wyszły wczoraj:

KH - 9-10
GH - 11
Ph - 7,5 na moje oko
NO3 - 1
NO2 - 0
PO4 - 0

Dzisiaj przyjdą mi sole i mam pewien dylemat, ponieważ piszesz żeby utrzymać NO3 na poziomie 10 trzeba podać potasu 15 ppm.
Rozumiem, że mówisz tutaj o dawkowaniu potasu poprzez KNO3, ale chyba mogę podwyższyć potas powiedzmy samym K2SO4 o te 5 ppm. Wyjdzie wtedy, że podam 20 ppm a samo NO3 podniesie się do poziomu 10 ppm z wcześniejszego podania KNO3.
Reszta tak jak pisałeś, PO4 1 ppm, Mg 10 ppm no i mikro Intermagu, tak jak pisałeś sugerować się żelazem około 0,3 ppm.
No Carbo, które podaje od wczoraj 1 ml na 25 L(mam sporo roślin a dzisiaj dojdzie mi jeszcze rotala, nurzaniec i taka mała trawka nie pamiętam nazwy Smiley

Dobrze główkuje ?

dzięki za pomoc

edit:

Jeszcze dwa pytania, bo przyszło mi to mikro intermagu.
Jak to dozować do akwarium ? Ile lać? Tam pisze żeby rozrobić 0,1 L w 100 L wody. Jakaś masakra ;/

A drugie pytanie  jak sadzić sitowie drobne ? Dostałem dzisiaj kępkę tej roślinki ale jest tak delikatna nie mówiąc o jej korzonkach.
Jak najlepiej ją sadzić ?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 16:34:13 wysłane przez Boomer » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Luty 10, 2011, 16:53:35 »

sitowie trzeba rozsadzić i każdą szadonke sadzić osobno to najlepszy sposób, gdybys sadził kepkami troche sadzonek w scisku sie zmarnuje.. i na efekt bedziesz dłuzej czekał   

jak co tydzien planujesz podmiany to dawkuj co tydzien ( przykładowe mozesz wypróbowac inne grunt ze by nieczego niezabrakło Wink )

10ppm NO3
0,5-1ppm PO4
10-20 ppm K
0,25-0,5ppm Fe ( w micro intermag jest go 1,5%)
5-15 ppm Mg

tu masz dobry kalkulator by samemu nie liczyć
http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_pmdd 

trzeba to dobrac eksperymentalnie rózne rosliny maja rózne zapotrzebowanie na pierwiastki dlatego kazde akwarium jest inne

Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Luty 10, 2011, 20:23:57 »

A mógłbyś bardziej łopatologicznie z tym mikro ?
Powiedzmy ile tego rozrobić w 500 ml wody i ile tygodniowo ml podawać i jakie wtedy mi ppm wyjdzie ?

Z solami dam sobie ale intermaga niestety nie ogarniam Sad
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 01:45:36 wysłane przez Boomer » Zapisane
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Luty 11, 2011, 01:45:51 »

http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawozy_chemia_wody.xls

zakładka ogrodnicze
użyłem tego kalkulatora do policzenia mikro.
Tam domyślnie podane są dane mikro plus. Zmieniłem je na dane ze zwykłego mikro i przy
akwarium 23 L netto, roztworze 20 ml mikro rozpuszczonego w 500 ml wody wychodzi, że
po podaniu 1ml powstałego roztworu podniesie mi to poziom żelaza o 0,18 ppm.
Czyli powinienem podać 2 ml na tydzień i wyjdzie mi 0,36 ppm czyli taka wyśrodkowana dawka tego przedziału który mi podałeś.
Dobrze policzone ? Proszę tylko o weryfikacje.  

Makro podane, carbo podane, mikro zostawiam do rana po weryfikacji Smiley

Bimbrownie póki co wyłączyłem. Mam nadzieję, że carbo wystarczy mi węgla i nie skończy się to atakiem glonów ;]

czekam na info Pethro i zobaczymy co z tego wyjdzie Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 12, 2011, 17:01:55 »

ktoś z nas źle liczy  Huh

500ml wody / 20 ml micro

w twoim akwarium 23 l netto dawka 12 ml da stezenie ok 0,3ppm Fe   (wyszło mi ze 1 ml da stezenie 0,026 ppm)

Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Luty 12, 2011, 21:24:12 »

Pomnożyłem dane z tabelki tygodniowej dlatego takie dziwne obliczenia mi powychodziły Smiley
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: