Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Pomoc dla początkującego krewetkarza i takie tam różne problemy
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc dla początkującego krewetkarza i takie tam różne problemy  (Przeczytany 19618 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Luty 13, 2011, 01:23:57 »

http://triamond.prv.pl/

myślę że warto poczytać, sam często korzystam z tej tabelki  Smiley

Bedziesz miał tylko mchy czy jakies łodygowce/rozetowe tez planujesz?
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Luty 13, 2011, 12:23:01 »

Na tą chwilę w akwa mam 3 rodzaje mchów(taiwan lub jawa, willow, christmas), gałęzatkę, trawniczek z wgłębki, sitowie drobne kilka sadzonek, kabombę, x 4 moczarkę x 5, nurzańca x 3, rotalę x 3, rogatka około 8 gałązek + boczne które puścił, kryptokorynę x 1, pistię rozetkową x 2. Trochę tych roślinek jest, jak tylko wrócę do domu postaram się cyknąć jakies fotki Smiley Co do oświetlenia 14 W na 23-24 Litry wychodzi 0,6 W na 1 L. Zastanawiam się czy nie podnieść troszkę oswietlenia tak do 0,8 W.
Nawożenie tak jak pisałeś, poszła pierwsza seria soli, natomiast mikro trochę za mało dałem przez złe obliczenia. Ah no i Easy carbo. Kupiłem również test co2 pernament jbl'a niestety nie zdąrzyłem odczytać wartości bo wyjechałem ;(  Dzisiaj postaram się to nadrobić Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Luty 13, 2011, 13:43:52 »

zdecydowanie poczekaj z dołożeniem światła, lepiej startowac z mniejszym światłem, i nie swiec dłuzej jak 10 godzin

pod korzenie warto dac jakiś nawóz, sam chyba wypróbuje ferke stemme i rosette bo mają zachęcające opinie, kapsułki tropicy też mają dobre opinie pod te zielone mniejwymagajace zielsko spisza się zwykłe pałeczki nawozowe ale naprawdę malutki kawałek 2-3mm włozony w kulke glinianą i pod korzenie jak najgłębiej
pod rotale bym jednak zainwestował w ferke bo podobno pieknie sie na nich wybarwia

jesli nie dozujesz CO2 to wynik bedzie wiadomy, przynajmniej na strat warto dac CO2 skoro juz masz test stały
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Luty 13, 2011, 14:08:11 »

Nie chciałem dozować CO2 przed wyjazdem. Nie ma mnie od trzech dni w domu a chciałbym, to kontrolować, więc jak dzisiaj wrócę to zrobię nowy zacier i od jutra zacznę podawać. Zobaczymy jakie będą efekty Smiley a może samo easy carbo wystarczy ? Co do tego nawozu pod korzenie, to nie będzie tego wszystkiego za dużo ?
Podałem już intermaga, sole oraz easy carbo. Nie chciałbym przedawkować Smiley

Co do światła, to świece 8-9 godz. max. Nie wiem czy można mówić, że jest to początek bo akwarium już jakiś czas temu dojrzało i w sumie to już prawie 2 miesiące od momentu jak zostało zalane.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 14:11:32 wysłane przez Boomer » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Luty 13, 2011, 14:26:34 »

Jak masz jałowe podłoże to na pewno warto wetknąć coś pod korzenie, nie wszedzie tylko pod te pare kepek roslin co masz i nie gesciej jak co 10-15 cm. Daje to wiekszy bufor bezpieczenstwa, bo jak zabraknie czegos w wodzie to jeszcze jest szansa że bedzie do dyspozycji z podłoza.

Jak nie chcesz sam robic a nie masz kasy na coś lepszego to mozesz kupić z allegro kulki gliniano-torfowe. Możesz się też wstrzymać, to tylko moje porady niektórzy mają jałowe podłoże i tez jakoś sobie radzą Wink

Mikro lepiej dac za mało niz za dużo. Na razie mozesz nawet podawać 1/2 dawki tygodniowej, az nie zauważysz przyrostów roslin.

Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Luty 13, 2011, 16:43:45 »

Ferka mega droga jak na początek. Później może pomyślę żeby w coś takiego zainwestować.
Pisałeś o kulkach gliniano-torfowych, znalazłem takie na allegro po 2,50 zł za 50 sztuk.
Oprócz kulek pisałeś również o pałeczkach nawozowych ale takie pałeczki, to tylko dla roślinek doniczkowych widzę.
Takie się nadadzą ?

Ewentualnie kapsułki tropicy takie jak w linku poniżej:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=tropica+kapsu%C5%82ki&category=0&description=1&sg=0

Mogę zakupić Smiley Cena nawet przystępna 28 zł z przesyłką.

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie przechowywania nawozów, czy po rozrobieniu makro i mikro muszę je trzymać w lodówce, czy
wystarczy szafka i temperatura pokojowa ?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Luty 13, 2011, 17:56:34 »

Jedna kapsuła tropiki według producenta działa na 5x5cm
ferka róże są opinie ale te 10x10 to na pewno bedzie

po za tym przelicz sobie ile wychodzi jedna kapsułka..

a pałeczki te zwykłe "zielony dom" z guano, te testowałem ja i kilka osób i są dobre ale w małych ilościach tak jak napisałem 2-5mm malutkie kawałki i w gline lub bez, wcisniete na samo dno by je przykrywało minimum 10 cm

podobno dobre są też otoczkowane nawozy "osmocote" dla pelargonii, tego osobiscie nie testowałem.  

Do micro dodaj pare ml easy-carbo i wszystko trzymaj w szafce

Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Luty 14, 2011, 10:44:44 »

Wczoraj wróciłem i jest pewien problem.
Mchy ruszyły i z brązowych listków wychodzą zielone, więc pewnie były to braki jakiegoś składnika. Rogatek, kryptokoryna i inne roślinki również w dobrej kondycji.

Problem dotyczy nurzańca, moczarki i kabomby.

1.Moczarka - poszczególne pędy wyginają się do dołu(tworząc taki charakterystyczny łuk), liście popadają w odcień bieli, robią się przezroczyste i występują na nich dziury. Ogólnie bardzo zmarniała.

2.Kabomba - już 3 gałązki złamały mi się w pół. Nie ma jakiegoś brązowienia, tylko tak jakby łodyga gniła, i łamie się około 4 cm od stożka wzrostu.

3. Nurzaniec podobna sytuacja jak do moczarki, liście przezroczyste i wyginają się ku dołowi i również dziury.

Jeśli chodzi o moczarkę, to zmarniała od momentu odłączenia bimbrowni, ale czy brak CO2 może dawać takie objawy ?
Podobnie jest z kabomba(chociaż tutaj nie jestem w 100% pewien).
Nurzaniec zasadzony dopiero w czwartek, więc nie wiem w jakich warunkach wcześniej żył, może musi odchorować.

Dla mnie wygląda to jak brak potasu, więc zwiększyłem dawkę z 15 ppm do 25 ppm. Jakieś inne sugestie ?

Postaram się zrobić porządek z nurzańcem i kabombą(poucinam najgorsze liście) ale jak poradzić sobie z moczarką przecież nie będę poszczególnych listków odcinał ?

p.s.
A co do tych nawozów pod korzeń, to nie mam aż tak dużej ilości żwiru żeby 10 cm było Smiley Mam około 3-4 max;p
Póki co muszę się zastanowić w co zainwestować Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 10:47:01 wysłane przez Boomer » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Luty 16, 2011, 22:58:50 »

moczarka i nurzaniec mogą tak reagować na easy-carbo bo są to rosliny jednoliscienne, cabomba moze reaguje tak tylko na brak CO2 musisz poszukać w necie czy toleruje easycarbo
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Luty 17, 2011, 09:08:08 »

moczarka i nurzaniec mogą tak reagować na easy-carbo bo są to rosliny jednoliscienne

Możesz rozwinąć ten temat. Bo czytam w necie, ale trochę nie chce mi się wierzyć, że easy - carbo zawiera herbicyd wykańczający rośliny jednoliścienne i nic o tym nie pisze a tymczasem pewnie z połowa roślin w akwariach to właśnie jednoliścienne.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Luty 17, 2011, 17:10:54 »

Nie wiem czy wszystkie tak reagują i tego nie napisałem, ale czytałem ze niektórzy mieli problem z nurzancem i moczarką przy stosowaniu easy-carbo.
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Luty 18, 2011, 22:17:43 »

Heja

Właśnie jestem po testach i sytuacja wygląda w następujący sposób:

Woda do podmiany o parametrach(tzn. woda użyta już wczoraj):
KH - 6
GH - 10

Stan w akwarium na dzień 16.02.2011 r. przed podmianą wody.
Test 1 (testowane KH i GH w celu zbadania o ile poziomów nastąpi obniżenie po wlaniu mieszanki RO + kran)
GH - 13
KH - 11

Podmiana 17.02.2011 r. około godz. 15.00.

Test 2 po podmianie 18.02.2011 r. (dosłownie przed chwilą)
KH - 10 (spadek o jeden stopień)
GH - 14 (skok o jeden stopień w górę)

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, co może być przyczyną tego, że KH poleciało w dół a GH w górę  ?
Dążę do parametrów KH - 6-8, GH - 10-12

Pozostałe testy na dzień 18.02.2011 r.
ph-  7
NO2 - 0
NO3 - 10
Fe - 0,2
PO4 - 0 (i tutaj podałem tak jak Pethro radziłeś tyle żeby mi fosforan podniosło do 0,6 ppm, robię pomiar dzień po podmianie i jest zero tzn. nie widać w ogóle zabarwienia, możliwe że roślinki
pożarły wszystko zaraz po podaniu ? )

Ogólnie to zauważyłem braki fosforu tzn. tak mi się wydaje że to są oznaki braku fosforu jeśli się mylę, to mnie poprawcie: czerwone przebarwienia na listkach moczarki, czerwone żyłki na młodych liściach kryptokoryny i gnicie łodygi w kabombie, praktycznie wszystkie sadzonki mi zgniły. Musiałem ciąć i do kosza ;( )

Co radzicie? Wiadomo z fosforanami nie ma żartów ale skoro na testach jbl'a praktycznie w ogóle się nie zabarwiło, to chyba faktycznie rośliną musi go brakować. 20 krewetek i dwa clinthony nie dają rady z produkcją fosforanów Cheesy
Czas wrzucić jakąś fotkę, będzie łatwiej coś poradzić Smiley

Ah i jeszcze jedno. W dzień oczywiście zasuwa bimbrowania, na noc wyłączam. Od jutra ruszam z bimbrem na bazie kwasku i sody, więc powinno być stabilniej. 
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Luty 18, 2011, 22:35:56 »

Tak było:

A tak jest teraz Smiley

I co sądzicie ? ;p

p.s.
Może doradzi mi ktoś coś na trawnik na pierwszy plan po lewej stronie obok tej gałęzatki, bo sitowie coś nie daje rady niestety ;( Najlepiej taka roślinka która zakryje praktycznie cały ten żwirek po lewej stronie, będzie rosła wszerz a nie w górę.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 22:40:12 wysłane przez Boomer » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Luty 18, 2011, 23:20:59 »

Mój eleocharis długo stał w miejscu ale ruszył po zasileniu przez korzenie. może jeszcze daj mu szanse, masz mało tego podłoża ale taka zwykła kulka gliniano-torfowa bez dodatku nawozów mogłaby mu pomóc a jednoczesnie nie trzeba sie bac o glony porzy jej zastosowaniu
Z mniej wymagających warto spróbowac z lilaeopsis, marslilea, echinodorus tenellus

Co do nawożenia to mnie nie zrozumiałeś, ja ci nie zalecam podawania tak by było 0,6 ppm przez cały tydzień. Napisałem byś podał ileś tam nawozu by jednorazowo mieć pewność że wlałeś ileś tam ppm na tydzień
testami na NO3 i PO4 sie nie sugeruj, lepiej wiedzieć ile sie czego leje i na podstawie tego wyciągać wnioski

Jak myslisz ze to niedobor fosforu to w nastepnym tygodniu zwieksz jego dawke do 1,5ppm na tydzień i obserwuj czy będą jakies zmiany

widze że masz gałęzatkę, nie wiem czy wiesz ale to glon a wiadomo jak działa na glony easy-carbo

Co do ogólnego wyglądu to bardzo fajnie sie teraz prezentuje, tylko tego rogatka zamieniłbym na cos innego np kryptokoryne wendti brown lub petchi
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Luty 18, 2011, 23:53:27 »

Dobra dam mu szansę Smiley ale i tak muszę coś po lewej dorzucić, bo mnie irytuje ten łysy żwirek.

Tak jak pisałeś myślałem o Lilaeopsis tylko teraz które Brasiliensis czy  novae ? Ze zdjęć ciężko ocenić.
Więc muszę się Ciebie poradzić co będzie najładniejsze?
Ewentualnie eleocharis acicularis, echinodorus tenellus lub sagittaria subulata?

Tak jak po forach czytam to ludzie piszą że glossostigma elantoides też ładnie się prezentuje.
Tylko ja raczej wolę typową trawkę. Owszem glosia ładnie zarasta ale typowej trawy nie przypomina.

Nie no, ja Cie dobrze zrozumiałem, bo wlałem przy podmianie tygodniową dawkę i jest to drugie podanie nawozów.
Na przykładzie mchu zauważyłem, że wciągu trzech pierwszych dni od podania rusza jak szalony po czym zwalania,
tak jakby się paliwo kończyło Smiley

W zeszłym tygodniu dałem za mało mikro i mogło brakować żelaza lub fosforu, bo NO3 z testów wychodziło ok.
Dzisiaj mierzyłem żelazo i  jest go pod dostatkiem, NO3 również, a fosforu teoretycznie zero.
Żałuję, że nie zrobiłem testu fosforu powiedzmy kilka godzin po podaniu nawozu, miałbym pewność czy test przekłamuje
czy rośliny tak zasysają.
Teraz pytanie co robić, czy zaaplikować fosfor np. jutro i zrobić test zaraz po podaniu, czy może poczekać do wymiany ?

Co do gałęzatki, to zacząłem się niepokoić, bo brązowieje, myślałem że po rozcięciu ale masz rację pewnie przyczyną jest easy carbo.
Zapomniałem całkiem, że gałęzatka to glon ;/

Fajnie, że się podoba Smiley Co do rogatka, to powiem szczerze że może jestem jeden z nielicznych ale naprawdę dla mnie jest to bardzo
ładna roślinka. Może faktycznie mam go z tyłu za dużo, jednak jeśli miałbym część rogatka na coś wymienić, to bardziej na roślinkę na trzeci plan
rosnącą ku górze. Kryptokoryne mam z prawej strony za korzeniem a troszkę przed rogatkiem. Jednak jak bym posadził na tył co korzeń by ją całkowicie zasłonił,
więc musi być coś co rośnie ku górze jak rogatek. Jakieś propozycje ? Smiley

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: