Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Padające danio.  (Przeczytany 4268 razy)
akwarystycznie
Stały użytkownik

« : Luty 06, 2011, 17:06:53 »

Mam danio różowe. Wczoraj zobaczyłam jak jeden leży na żwiże już miałam go wy,łąwiać, a on się tak dziwnie zaczął trzepać, jakby nie miał sił, bo "pływał" tylko przy dnie. Ale jakby się wił. Uśmierciłam go w lodzie, bo po co miał się męczyć. Na drugi dzień wyłowiłam kolejnego, ale jego zastałam już padniętego. Miał na głowie taki szary placek, nie wiem czy to było wygryzione, czy to jakiś guz czy co? Czemu tylko danio padają, co się dzieje?
PS. Drugi danio leżał w tym samym miejscu co ten pierwszy.

Obsada:
-3 zbrojniki
-4 brzanki sumatrzańskie
-8 danio różowych (teraz już 6:()
-8 neonków innesa
-3 otoski
-3 molinezje
112l. Nie mam żadnych pomiarów, bo musze dopiero zakupić test. Grzałka z termostatem, bimbrownica, filtr.
Podłoże: żwir.
Flora: nurzaniec, anubias, chyba kryptokoryna, trawka, orzech wąskolistny i taka czerwona, ale nigdzie nie moge w necie znaleźć.
Pokarm: tabletki.
Brzanki czasem przyłapuję na gonieniu ryby, ale tylko chwlowo zachwilę przestają.

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2011, 17:50:12 »

A jaki masz tam filtr ?

Jak tylko tabletki podajesz to jak danio mają je jeść? Danio wyłapuje pokarm z powierzchni i toni wodnej. Tabletek raczej nie ruszą. Mają pyszczki "zawinięte" do góry, więc z dna ciężko jest im coś chwycić.
Być może brzanki je zaganiały. Weloniaste płetwy danio są bardzo atrakcyjne dla brzanek.
Jaka temperatura wody?
Może bimbrownia Ci za mocno pompuje i masz mało światła, dlatego roślinki nie nadążają z fotosyntezą? Danio są bardzo ruchliwe i potrzebują dużo tlenu.
No i parametry by się przydały.

Fotka by się jakaś przydała.

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2011, 10:44:06 »

Filtr podam za jakieś 3 dni, bo teraz nie ma mnie w domu.
Tabletki mam takie, które się na szybę przylepiają i danio jej jedzą, ale ok.2 danio właśnie nie jadły i były osowiałe.
Temperatura dostosowana do wszystkich rybek 24`C.
Kostkę z bimbrownicy wyciągam na noc.
Mam 2 mocne świetlówki, więc myślę, że z światłem problemu nie ma. W każdym razie chyba w środę powinnam podać moc świetlówek itp.
Dzięki za odp.  Grin

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2011, 12:43:35 »

Troche za mało brzanek ,minimum to pięć.Jak jest mniej to podgryzają innym rybom płetwy .Brzanki też lubią skubać zdechlaki (jak glonojady).
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2011, 12:50:40 »

1. IMO kiepska obsada.
2. Danio są dość wymagającymi rybami, więc nawet skoki pH (bimbrownia) mogą powodować złe samopoczucie, a co za tym idzie system immunologiczny jest osłabiony, więc łapią różne choróbska.
3. Bez parametrów ciężko cokolwiek powiedzieć.

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2011, 17:09:18 »

Byłam w klubie akwarystycznym opowiedziałam co i jak. Gościu poradził oddanie brzanek, bo z brzankami to trzeba specjalne obsady dobierać żeby się nie gryzły. Spróbuję zwrócić brzanki do jakiegoś sklepu. Zobaczymy co potem będzie się działo. Jak już je oddam to dam znać.

PS. Co to zn. IMO?

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2011, 22:47:55 »

in my opinion - moim zdaniem.
Może ktoś w tym klubie przygarnie brzanki ? sklepy raczej niechętnie przyjmują ryby, ale spróbować warto !

No i podstawa - parametry. Skoro wspomniałaś o tym klubie, to może zanieś im szklankę wody z akwarium, żeby zrobili Ci testy. Jeżeli nie nawozisz to parametry wody nie powinny się zmieniać i nie ma potrzeby kontrolowania ich w ustabilizowanym baniaku za często.

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2011, 13:11:12 »

Już załatwione brzanki oddaję do klubu, a na ich miejsce kupię parę gupików. Może z 4? Jak myślicie ile by pasowało do obsady? Danio nie dokupuję.
Nie ma mnie w domu więc nie wkładam kostki od bimbrownicy do akwarium już od ok. 4 dni więc wszystko jest ustabilizowane. Czy zmiany z Co2 mogły tak wpłynąć na ryby. Czasami zapominałam wsadzić kostkę, więc pewnie były wahania.

Grzałka: Nathura, 100-200l, 230V

Filtr: AQUAEL, 230V, 2.3W

Testy zakupię jak się uda jutro (piątek)
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 15:49:32 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2011, 19:22:03 »

Filtr: AQUAEL, 230V, 2.3W

Albo tu jest błąd, albo nie, ale filtr o mocy 2.3W to jak nie filtr, na pewno tu nie ma pomyłki ?

A co do tematu to czekamy na testy Smiley

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2011, 13:03:09 »

Sprawdziłam, nie ma pomyłki. A co jest? Za słaby, za mocny?
Nie znam się na technologiach . . . ;d

damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2011, 16:59:46 »

Tyle to ja mam w 30l akwa.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2011, 17:12:54 »

Sprawdziłam, nie ma pomyłki. A co jest? Za słaby, za mocny?
Nie znam się na technologiach . . . ;d

Nie nie, wszystko w porządku myślałem o czym innym, a napisałem co innego, ale to nie zmienia faktu, że jednak jest za słaby. Ja mam filterek 3.5W o przepustowości 50-100L i mam go w 38L - daje rade, ale już pracuje nad jego wydajnością, bo jednak jest za słaby. Te 50-100L to watrość podana przy czystej wodzie i czystym wkładzie. Po tygodniu filtr ledwo "dmucha". Także Twój słabszy i przy większym akwarium nie zdaje egzaminu. To czysta teoria, ale postarałbym się o mocniejszy filtr. Ja ze swoim próbuję stworzyć "szerokie" medium filtracyje, żeby się szybko nie zapychało. Zassysa mi narybek, ale na szczęście ten który by i tak nie przezył, silne sztuki dobrze sobie radzą. Zamiast standardowej obudowy zamontowałbym szeroką w obwodzie gąbkę (bo tylko to Ci pozostaje). I przy okazji szeroka, obszerna gąbka będzie też dobrym siedliskiem dla bakteri, które są tak bardzo porządane w filtrach. Najczęstrzym objawem zapchania się filtra to mglista woda i porastające roślinki glony, co prawda małe, ale są (oprócz innych czynników). A co jakieś dwa tygodnie, zlałbym do jakiegoś naczynia troszke wody z akwarium i wypłukałbym tą gąbkę, nie ważne, że będzie cięgle "pylić" w tym naczyniu, chodzi o to by usunąć nadmierne zanieczyszczenia, gruby osad itp.

No ale i tak bym się pokusił o lepszy filtr. Powyższe rozwiązanie jest metodą majsterkowania, tak jak ja lubię, metoda prób i błędów i takie tam. Jak mi ojciec mawiał - bez praktyki nie znajdziesz roboty Cheesy

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2011, 17:36:05 »

To coś jest nie tak, bo jak dałam na fbl zdjęcie akwarium to pisali mi żebym filtr zmieniła, bo za mocny.
Teraz strumień skierowałam na szybę, ale tafla wody jest b. poruszona.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 11, 2011, 18:39:15 »

A czemu masz za niski poziom wody? A taflą wody może poruszać nawet napowietrzasz, wszystko zależy jak skierujesz wylot filtra.

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2011, 13:42:32 »

Bo to było przed dolaniem.
Które zresztą skończyło się nie miło, bo się z wiadrem na schodach wywaliłam. Smingus Dyngus! Cheesy
Oświetlenie: Świetlówki 2x 18W

Testy są:
No3- 25
No2- 0
GH- >21`d
KH- 10`d
pH- 7,6

GH coś mi się nie podoba. Sad
Jak je obniżyć?
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 15:48:53 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: