Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jakie rybki najlepiej do 100l
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rybki najlepiej do 100l  (Przeczytany 3364 razy)
Herki
Nowy
*

« : Luty 11, 2011, 09:03:09 »

witam poraz 2 zakładam akwarium (pierwszy raz miałem przez 8 lat akwarium) i tu moje pytanie chciałem teraz bardziej postawić na rozmnażanie rybek niż na same ich utrzymywanie  żeby sobie tylko pływało Grin i tu moje pytanie jakie rybki najlepiej
Napisze jeszcze ze w akwa mam filtr aqua el (węgiel plus gąbka) o mocy 1100 w grzałkę 100w pompkę o wydajności 4.5l na minute z 2 wyjściami i lampę 18w długa na cale akwa:P narazie posiadam 1 roślinkę żywa i 2 sztuczne ale chce dokupić jeszcze kolo 2 roslinke nie mam narazi korzenia ale chce kopic tez jakiś nie duży Tongue co byście jeszcze polecali do okupienia i jakie rady Cheesy
Z góry dzięki Michał:P
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2011, 16:10:37 »

Dokup żywych roślinek a usuń sztuczne. Jesteś pewny, że będziesz miał rynek zbytu rozmnożonych rybek? Jeśli nie to co zamierzasz z nimi robić?

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2011, 16:22:23 »

Chyba wszyscy potwierdzą, że najłatwiejsze do rozmnażania są gupiki, molinezje. Ogólnie większość żyworodnych. Tym rybom nie musisz stwarzać specjalnych warunków. Jajorodne jeśli tylko trochę je zastymulujesz to też mogą łatwo się rozmnożyć.

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Herki
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2011, 18:43:52 »

Narazie chciał bym sobie zarybic swoje akwarium a pozniej do sklepu bo widze ze w kielcach jest totalny brak rybek nie mozna nigdzie dostac ?!:D myslałem tu o kupieniu molinezki mieczykow i gupików ale to sa pospolite bardzo ryby i co polecali byscie do takiego zestawu molinezje mieczyki i neony zeby mozna było to spokojnie hodowac cos jajo rodnego . I postapiłem tak jak mowiles Andrij wyrzucilem 1 sztuczna została ylko 1 i narzie mam 2 zywe roslinki ale zastanawiam sie nad jeszcze jedna zabnica chyba tak sie nazywała:D
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2011, 18:47:59 »

Może spróbuj z danio? ;p

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Herki
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2011, 18:56:02 »

Danio nie za specjalnie mi sie podobaja Smiley sa ladne ale nie w moim guscie bardzo podobaja mi sie mieczyki i podobne ryby ale ich rozmnazanie jest proste (łatwiejsze od jajorodnych ) a majac wczesniej akwa udało mi sie wychodowac sklaray 2 razy Smiley a czy do obsady:
Molinezje 6 szt.
Mieczyki 6 szt.
gupiki 2 szt.
neonki 6 szt.
i 2 zbrojniki albinosy pasuje cos dobrac jeszcze ? i jakie propozycje Smiley
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2011, 19:38:30 »

Jesli już to wybierz między mieczykami a molinezjami i rozpatruj jeden z tych gatunków w układzie 1+2 , neonek bym dokupił, gupików się pozbył i dołożył coś na dno, np jakieś ciekawe kiryski

Herki
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2011, 20:14:33 »

a dlaczego nie mozna miec i molinezji i mieczyków ?
kiriski nie jestem co do nich przekonany nie urzekają mnie za bardzo na dno to moze te glonojady dwa albinosy
i widze ze jestes z kielc gdzie polecasz kupowac rybki Cheesy
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2011, 20:44:35 »

chciałem teraz bardziej postawić na rozmnażanie rybek...

...zestawu molinezje mieczyki i neony...

neony są trudne do romnożenia

Herki
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2011, 20:48:40 »

wiem ze neonki sa trudne do rozmnozenia ale coz nikt nie mowił ze bedzie łatwo i udało Ci sie rozmnozyc neonki ?
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2011, 21:42:35 »

wiem ze neonki sa trudne do rozmnozenia ale coz nikt nie mowił ze bedzie łatwo i udało Ci sie rozmnozyc neonki ?
w swoim zbiorniku mam już 30 szt. innesy, wczesniej miałem troche więcej, ale to czerwone i czarne tak pomieszane, a ostatnio wymieniłem i zostawiłem same innesa. Nie udało mi się rozmnożyć, i szczerze nawet nie chce, bo to ryba jajorodna i jak by złożyła ikre to bym spanikował co robić i wogóle. Ja chce rozmnożyć mieczyki jak narazie.

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2011, 21:49:13 »

Najlepiej się chyba gupiki rozmnaża, ja kupiłam już w ciąży samiczke. Cheesy

Herki
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2011, 22:00:09 »

najprawdopodobniej ja tez kupiłem już w ciąży samiczkę ale to się dopiero okaże bo są u mnie dopiero pierwsze dni i zdecyduje się chyba na molinezje plus neonki i zobaczymy co się uda z tego wychodowac Cheesy ale z jajorodnymi nie ma wielkiego problemu przynajmniej ja nie miałem ze skalarami złożyły ikre na liściu który przeniosłem do 2 zbiornika i tam mi się odchowały 3 małe niestety tylko tyle przeżyło Smiley
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2011, 14:55:27 »

w akwa mam filtr aqua el (węgiel plus gąbka) o mocy 1100 w

Mocno ciekawy ten filtr  Cheesy Cheesy
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2011, 15:16:01 »

Ja mam słaby filtr 2.5w , ale 1100w to chyba lekka przesada. Wink Chyba musisz coś poprawić. Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: