Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzeń  (Przeczytany 5440 razy)
MatiQ
Zainteresowany
**

« : Luty 12, 2011, 15:29:17 »

Witam Smiley
Byłem dziś na poszukać korzenie znalazłem takie dwa, mogą być takie?? Czy są złe??
Dwie godziny chodziłem i nie znalazłem żadnego innego, Tylko te dwa. Ale zdaję mi się, że takie nie mogą być...

Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2011, 20:17:52 »

najlepsze są martwe lub przynajmniej mocno zasuszone - na pierwszy rzut oka ten korzeń wyglada jakby został wyszarpniety spod żywego drzewa i ja w takim stanie bym go do bańki nie wrzucił. choc mogę się mylić na żywo go nie widziałem.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2011, 20:35:04 »

witam

Moim  zdaniem  też nie nadaje  się  do akwarium ,poszukaj nad rzeka lub na terenach  bagiennych. Najlepszy jest korzeń z torfowisk.
gdy w tym okresie rzeki wylały można znaleść wiele  pięknych korzeni , ale oczywiście  póżniej   dobrze je spreparować.
pozdrawiam
Nikodem0
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2011, 15:15:13 »

Ja bym ich nie dawał, bo nawet nie są ładne. Kawał  jakiejś kłody, poszarpanej i w ogóle nie wygląda jak korzeń, prędzej bym powiedział, że to konar/gruba gałąź. No i wygląda za świeżo, chyba jest jeszcze żywy lub nie dokońca wysuszony.

Norbit7
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2011, 17:46:29 »

obrać z kory albo z korą włożyć do piekarnika żeby go wysuszyć. oczywiście rozsądnie z temperaturą przy ustawianiu
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2011, 17:54:47 »

Daj sobie z nim spokój. A korzeni szukaj w jeziorach, rzekach i bagnach.
MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2011, 21:05:51 »

Trochę się wygłupiłem z tym, ale nie wiedziałem, że nie mogą być taki korzenie już je wyrzuciłem. Co do szukania korzeni u mnie jest wielki problem bo nie ma jezior jest Tylko jeden staw, bagień też nie ma.

Ale byłem w sklepie i zakupiłem korzeń, Tylko mam pytanie czy taki zakupiony korzeń trzeba wypłukać w solance czy nie trzeba ??

I jak jest troche pleśni białe to trzeba to wyskrobać?

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2011, 21:32:38 »

Nie wygłupiłeś się. Smiley Ludzie nie takie gafy strzelają.

Kupiłem kiedyś korzeń mahoniowy i tylko opłukałem. Do dzisiaj nic z nim się nie dzieje. Następnie był jakiś korzeń z Afryki. Też bez problemu.
Ostatnio zakupiłem korzeń japoński. Jak zwykle z marszu trafił do akwarium. Po tygodniu pleśń. Jest zbyt duży, żeby go gotować, więc wrzuciłem go do wielkiego wiadra i zalałem wrzątkiem. Do wody wsypałem prawie całe opakowanie nadmanganianu potasu (do kupienia w aptece). Po dwóch dniach powtórzyłem zalanie wrzątkiem. Jeszcze się moczy.
Wniosek:
Korzenie ze sklepu trzeba wygotować, lub potraktować wrzątkiem z dodatkiem nadmanganianu potasu albo soli.

PS
Lepsza od nadmanganianu potasu byłaby jodyna, ale nie każdy lubi fioletowe korzenie.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 21:34:13 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2011, 16:27:37 »

Dzięki za podpowiedzi co robić dalej:)

Czyli mam włożyc go do gara z gorącą wodą z solą??

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
bibi-73
http://img132.imageshack.us/i/img2070hq.jpg/
Nowy
*

http://img132.imageshack.us/i/img2070hq.jpg/

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2011, 11:50:49 »

Te korzonki są raczej kiepskie i niewiadomego pochodzenia,i mogą to być z drzewa iglastego
Jeśli upierasz się nad nimi to włóż do gara i gotuj z solą przez 5h następnie poprawka i powinny być ok
Pozdrawiam

szczelny
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 12, 2011, 07:29:32 »

Witam,
mam korzeń zakupiony w sklepie i jest trochę za duży. Czy jak go skrócę siekierką lub piłką to mogę od razu go wkładać czy jakoś wygotowywać tę obcięta końcówkę?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 12, 2011, 19:04:03 »

Możesz wkładać odrazu do akwarium.

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2011, 18:39:48 »

Najwyżej zapleśnieje. Smiley

Przeczytaj to, co napisałem wyżej i wyciągnij wnioski.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2011, 19:01:27 »

Najwyżej zapleśnieje. Smiley

Przeczytaj to, co napisałem wyżej i wyciągnij wnioski.

Eee.. kolega pisał o końcówce, nie wiedziałem czy był parzony czy nie. Myślałem, że ten zabieg ma za sobą Smiley Ja to zrozumiałem, że on chce wyparzyć samą końcówkę już wyparzonego i obciętego korzenia. No ale jak nie to jak najbardziej najpierw wyparzyć, obciąc i tyle, w sumie kolejność nie ma znaczenia, ale krótszy i mniejszy to i łatwiejszy w obsłudze Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 19:04:02 wysłane przez fr0t » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: