Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładanie krewetkarium.  (Przeczytany 6920 razy)
akwarystycznie
Stały użytkownik

« : Luty 12, 2011, 19:14:35 »

Hej! Kupuję akwarium 20l, aby założyć krewetkarium. Akwarium mam już spore 4 lata i nawet dużo jak na swój wiek o tym wiem, ale z krewetkami styczność będę miała po raz 1. Więc pomożecie mi je założyć od podstaw? Nawet nie wiem jakie krewetki będę hodować. Cheesy

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2011, 12:03:26 »

Zacznij od Red cherry.
Podłoże : najlepiej jakieś drobne, drobny bazalt, piasek lub  gotowe dla krewetek do kupienia w zoologu.
filtracja :  może kaskada ? nie warto wkładać do środka filtra wewnetrznego. wlot kaskady zabespiecz gąbką.
oświetlenie : jakieś 10-15 W wystarczy
pokarm :  krewetki jedzą wszystko.
grzałka : 20 W
Coś jeszcze chcesz wiedzieć ?
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2011, 12:10:47 »

Ile mniej więcej krewetek wziąć do 20l? Czy one się szybko rozmnażają? Dlaczego wybrałeś akurat Red Cherry? Czy znacie jakąś dobrą książkę o krewetkach?

Na razie znalazłam to:
http://allegro.pl/krewetki-raki-i-kraby-w-akwarium-slodk-nowa-i1445732232.html

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2011, 12:14:01 »

weź 5-6 krewetek. mnożą się szybko i są najłatwiejsze w hodowli.
myślę że książki nie potrzebujesz. forum jest lepszą skarbnicą wiedzy niż książka.  ale to tylko moje zdanie

jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pytaj.
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2011, 12:43:02 »

Jeśli wrzuciłabym im kilka robaków mrożonych to zjedzą? Jakiej temp. wymagają?

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2011, 12:51:27 »

powinny zjeść. krewetki wymagają temp. 22-25 stopni.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2011, 13:33:17 »

Ja mam 29 stopni i nie zauważyłem, że im to przeszkadza. Ale i tak niedługo obniżę, bo to akwarium z wylęgiem gurami, powoli obniżam temperature, docelowa to 26 stopni. I fakt - jedzą wszystko. Miałem akwarium zawalone glonami i robi się teraz całkiem czysto Smiley Krewetki na czas tarłai kilka dni po nim zabrałem z akwarium, dałem mocne światło takie jakie wymagaja gurami do tarła no i mi się akwarium zagloniło, teraz mogę powiedzieć, że glony w 80% znikły i ciągle znikają Smiley A mam własnie krewetki amano i jedną taką co nie wiem co to za krewetka, ale też wsuwa wszystko co na potka na swojej drodze Smiley

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2011, 13:41:37 »

A żeby się rozmnożyły to trzeba im zrobić jakieś specjalne warunki? Jedzą swoje potomstwo? Co ile się rozmnażają? Jak rozpoznać, że będą młode? Ikra czy od razu krewetki? Smiley

Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi. Good !

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2011, 13:54:55 »

jeśli woda będzie miała odpowiednie parametry to rozmnożą się.
nie jedzą młodych
gdy u samicy pod ogonem będą małe żółte jajeczka to będzie oznaczało że niedługo będą młode.
odrazu mała krewetka
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2011, 14:06:05 »

Dzięki, to na razie wszystko. Jak mi coś przyjdzie do głowy to napiszę.
Paaaa. Smiley ;d

bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2011, 15:14:44 »

Wydaje się, że krewetki RC są pancerne jak gupiki i wiele zniosą. W mojej ocenie przy rozmnażaniu najważniejszej jest dobre zabezpieczenie wlotu filtra niezależnie od jego rodzaju. Bo inaczej wszystkie młode krewetki będą wsysane do filtra, bo wykluwają się na prawdę małe.
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2011, 17:58:27 »

ok, Dzieki.

kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #12 : Luty 21, 2011, 21:32:45 »

Krewetek nie można karmić byle czym bo potem będą miały  byle jakie kolory.
Krewetki karmimy : gotowymi pokarmami polecam od gosieks83 Wink, spiruliną, jako urozmaicenie banany, sparzone owoce, mrożona ochotka, ale nie więcej niż raz w tygodniu.
Polecam również krewetki yellow.
Jeśli jako podłoże chcesz bazalt to jak najdrobniejszy grys bazaltowy, ja polecam podłoża dla krewetek np.  http://allegro.pl/shrimp-sand-4kg-podloze-c-dla-krewetek-aquaart-i1457049470.html - mam i polecam ;p.
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #13 : Marzec 04, 2011, 21:32:38 »

I kup ładnie wybarwione a nie byle co, bo często wciskają, że ona jest mała i się wybarwi a tak naprawde będzie brzydka.
QuQi
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 04, 2011, 23:08:59 »

I kup ładnie wybarwione a nie byle co, bo często wciskają, że ona jest mała i się wybarwi a tak naprawde będzie brzydka.
To tez nie jest do końca prawda. W jednym z moich krewetkariów (podłoże bazalt) mam mocno wybarwione RC ale bywają też mniej. Ostatnio przełożyłem bladą samice z siodełkiem do drugiego krewetkarium w którym  nie było krewetek (piasek kwarcowy) i na drugi dzień patrzę rc krwisto czerwona. Więc jak widac nie ma reguły. Myślę ze najwięcej zależy od oświetlenia i podłoża.

Jak dla mnie nie ma brzydkich krewetek:)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: