Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ogrzewanie 1600l  (Przeczytany 5118 razy)
dombek 26
Nowy
*

« : Luty 15, 2011, 21:50:54 »

Mam do was pytanie. Mam zbiornik o pojemności ok 1600l i wynikł mały problem z ogrzewaniem a dokładniej z rachunkami za prąd ale nie ważne. mieszkam w domku jedno rodzinnym i wpadłem na pomysł aby ogrzac ten zbiornik za pomocą rury do ogrzewania centralnego (pex) podłączonego bezpośrednio z kaloryferem termostatem  widziałem nawet fotki na ten temat  czytałem o tym na zagranicznym forum i ponoc zdaje to egzamin co w o tym myslicie nie zaszkodzi to rybom ?
nie wiem czy wszyscy mieli stycznosc z taka rurką  jest ona wykonana z aluminium i elastycznego plastiku miała ona by byc rozwinięta na dnie akwarium jest ona stosowana do ogrzewania podłogowego
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2011, 08:45:28 »

Według mnie pomysł jest OK - sam się nad tym zastanawiałem gdybym mw przyszłości stawiał duzy baniak.
Tylko musisz mieć jakiś termostat i elektrozawór.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
dombek 26
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2011, 09:27:18 »

termostat mam z elektro zaworem min ustawienie jest 36stopni a dom ogrzewany jest 24h/7 więc myślę ze pomysł będzie ok tylko najbardziej chodzi mi o to czy ta rurka nie okaze sie szkodliwa dla rybek od srodka jest czarny plastik potem jest powłoka aluminium a następnie jest oblane plastikem. bo teraz akwarium według wskazań watomierza bierze  ok 1500w na godzinę miałem nalaną wodę i widziałem jak ciężko to ogrzac to zrezygnowałem i szukam tańszego sposobu dodam jeszcze ze akwarium ma 400x60x70 i temperatura w pokoju wynosi od 22-25c

i proszę o jakieś pomysł porady...
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 09:36:21 wysłane przez dombek 26 » Zapisane
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2011, 10:40:19 »

a jaka chcesz mieć temperaturę w akwarium ? jeśli masz w pokoju 22-25 to może łatwiejszym i tańszym sposobem będzie utrzymywanie jej w pokoju na poziomie 24-25 stopni ? wtedy żadnego ogrzewania dodatkowego nie trzeba w akwarium. Chybaże to ma być akwarium o jakiejś większej temperaturze to wtedy rozumiem.

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2011, 11:04:20 »

termostat mam z elektro zaworem min ustawienie jest 36st
36*C - chcesz zupe rybną zrobić ?
Musisz mieć termostat akwarystyczny (RT-2) czy jakoś tak się nazywa.
I ten termostat będzie sterował elektrozaworem.
Tylko musisz mieć taki elektrozawór który pod napięciem jest otwarty.
Przykład.
Ustawiasz 28*C
Woda się wychłodzi, załącza się termostat, daje napięcie na elektrozawór-otwiera się, płynie ciepła woda przez rury.
Woda się nagrzeje, wyłącza się termostat, znika napięcie na elektrozaworze-zamyka się i woda nie płynie.
Myslę że plastik w akwarium nic nie szkodzi - przecież wszystkie filtry są z plastiku.
Ważne tylko aby ta rura nie miała przecieku (uszkodzenia powierzchni, pęknięcie)

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2011, 15:46:17 »

To ja inaczej
Czy caly czas pracuje u ciebie kocioł ??
Jesli masz cos innego niz zwykly kocioł na paliwo stałe w którym sam palisz to moze byc problem z synchronizacja tego rozwiązania gdyz jak wiadomo nowoczesne kotły (szczegolnie na gaz, olej sterowane pogodowo ) nie pracuja stale w zwiazku z czym pompka nie tloczy medium po obiegach,co oznacza ze nawet jesli elektrozawór na akwariowej podlogowce sie otworzy to i tak nie poplynie czynnik grzewczy.
Poza tym sprawdz jak masz ustawiony kocioł. Jesli to kondensat z pogodowka to może sie okazać że grzeje na bardzo niskich parametrach np w granicy 29C
U mnie temp na zasilaniu w zaleznosci od pogody oscyluje na poziomie 29-36C co daje w domu stala temp 22C
Kolejny problem to awaryjnosc elektrozaworow w instalacjach c.o. wynikajaca z powodu kamienia kotłowego wytracajacego sie chyba przy okolo 60C

Moe lepiej połączyc to z CWU której temp jest stale utrzymywana na zadanym poziomie w zasobniku jednak tu rowniez dochodzi problem obiegu czynnika w instalacji no chyba ze wlaczysz cyrkulacje na stale ale wtedy koszty ogrzewania znacznie wzrosna
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 15:48:54 wysłane przez Szef » Zapisane
dombek 26
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2011, 23:43:16 »

szczerze mówiąc macie racje ciężko będzie utrzymac stałą tęperaturę mam dwie możliwości ogrzewania w domu gazowe i węglowe... nie wiem po prostu spróbuje jeszcze raz zalac je wodą i zobacze jak to będzie się spisywało

bibi-73
http://img132.imageshack.us/i/img2070hq.jpg/
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2011, 20:43:09 »

Witam
Więc tak ,ja mam baniak 450l zrobiłem takie ogrzewanie 2 lata temu ,sprawuje się super,   nie mam żadnych termostatów, a tylko zawory kulowe którymi reguluję przepływ ciepłej wody w rurce która jest na powrocie z grzejnika. Temperatura waha się w ciągu doby  do 2*c i utrzymuje się w granicach 26. Wiadomo iż kocioł CO nie pracuje w nocy ale taka duża ilość wody od razu się nie wychłodzi . Jak na razie w sezonie grzewczym nie włączyłem grzałki używam ją tylko w okresie przejściowym

Pozdrawiam Wink Smiley

bibi-73
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2011, 21:02:13 »

Acha jeszcze jedno, rurka pex nie jest z aluminium ma tylko wewnątrz płaszcz aluminiowy który nie ma styczności z wodą w akwarium
ja zrobiłem podkowę z rurki która jest pod ssawą filtra i filtr rozprowadza wodę ogrzaną za pomocą deszczowni na całej długości zbiornika (  220 cm)
Pozdrawiam Smiley Cheesy

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2011, 21:38:30 »

Witam
Więc tak ,ja mam baniak 450l zrobiłem takie ogrzewanie 2 lata temu ,sprawuje się super,   nie mam żadnych termostatów, a tylko zawory kulowe którymi reguluję przepływ ciepłej wody w rurce która jest na powrocie z grzejnika.
A jeśli nie ma Cie akurat w domu? Jak utrzymujesz właściwą temperature?

Temperatura waha się w ciągu doby  do 2*c i utrzymuje się w granicach 26. Wiadomo iż kocioł CO nie pracuje w nocy ale taka duża ilość wody od razu się nie wychłodzi .
Jaką masz temperature w dzień a jaką w nocy?
Jaką masz temperature w pokoju?

bibi-73
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2011, 20:13:13 »

Więc jak wcześniej wspomniałem takie ilości wody szybko nie zagrzejesz i szybko się ona nie wystudzi więc spokojnie kiedy kocioł w nocy nie pracuje temperatura spada jakieś 1,5*C od normy więc myślę że to nie szkodzi podopiecznym czy też roślinkom. Przez 2 lata nie zauważyłem żeby to miało jakiś wpływ na równowagę.
Co do temperatury w pomieszczeniu  to w dzień mam około 22 a rano 18 więc biorę się podpalania kotła.Jeśli chodzi o dłuższą nieobecność poza domem trzeba włączyć grzałkę lecz ja tego nie stosuję
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: