akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« : Luty 17, 2011, 19:16:19 » |
|
Mam akwarium 112l Mam w nim: -2 otoski, -5 danio różowych (wiem, że powinno być więcej, ale we ferie nie było mnie w domu i baniaczek zaniedbany dał popalić), -3 molinezje ostrouste, -7 neonków innesa, -5 gupików, -3 zbrojniki (glonojady) -1 długonos ciernisty
Marzę o skalarach, ale czy która kolwiek z moich ryb mogłaby być razem ze skalarami w jednym zbiorniku?
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2011, 19:24:29 » |
|
Masz za mały zbiornik na skalary.
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany
Akwarystyka i Bonsai
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2011, 19:38:41 » |
|
Mam akwarium 112l Mam w nim: ... -3 zbrojniki (glonojady)
Na zbrojniki też za małe.
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2011, 20:04:35 » |
|
długonosek ciernisty tez nie do tego akwarium, bo ta bestia może urosnąć ponoć do 30 cm! przynajmniej takie informacje znalazlem w necie.
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec
Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2011, 20:49:01 » |
|
Ja miałem dawno temu długonosa. Zdechł mając ponad 30cm. Bydlak zżerał mi gupiki (młode) i neonki. Co ciekawe, z mrożonek zjada tylko ochotkę. Szklarki, solowca ani dafni nie rusza - nawet jak żywe. Jest to ryba o panicznym charakterze. Potrafi pędzić przez całe akwarium z zawrotną prędkością na oślep. Właśnie to go zabiło... Uważam, że jego na 1-szym miejscu należy eksmitować. Dobrymi przyjaciółmi dla skalarów są pstrążenice oraz kiryski/pielęgniczki wyłączając agresywne i tarlaki. Pływają także w zgodzie z kąsaczowatymi, ale jest niebezpieczeństwo zabójstw ze stron skalarów. A tak w ogóle po co ja to piszę, skoro skalary są za duże na tak mały zbiornik? Pomyśl o oddaniu ich. Miłego dnia Kota, a właściwie jego resztki...
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2011, 13:19:39 » |
|
Jeszcze nie kupiłam skalara, to jakiego wielkiego on potrzebuje akwarium? Bo na forum gdzieś czytałam, że przynajmniej 100l.
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2011, 13:56:26 » |
|
100l jest za małe. Przede wszystkim akwa musi być wysokie przynajmniej to 50cm.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 13:58:19 wysłane przez Andrij »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2011, 14:06:25 » |
|
I przynajmiej 120 cm długości aby mógł pływac jak urośnie.
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2011, 14:12:33 » |
|
Nie no to już przesada. W sklepie powiedzieli, że długonos rośnie do 15 cm. Masakra, takie rzeczy to oni powinni wiedzieć. Chociaż takie!
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2011, 14:20:03 » |
|
Nie no to już przesada. W sklepie powiedzieli, że długonos rośnie do 15 cm. Masakra, takie rzeczy to oni powinni wiedzieć. Chociaż takie!
Zapewniam Cię, że rośnie dużo większy. Miałem kiedyś długonosy i gdy się ich pozbywałem przekraczały 20cm i to sporo. Mieszkały w zbiorniku 240L i nie był to litraż i jak dla tej ryby luksusowy.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2011, 14:37:03 » |
|
Od siebie dodam, że młode żaglowce mogą jak najbardziej pływać w 100l szkle. Większe akwarium do szczęścia im potrzebne nie jest. Jeśli akwarysta w perspektywie półrocznej przewiduje większe akwarium to nie widze przeciwwskazań. Dla większej liczba żaglowców tzn. więcej niż jedna para wg mnie minimalnym litrażem jest 375l.
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2011, 21:03:03 » |
|
Okey, dzięki. Rozumiem, że powinnam mieć większe akwarium na skalary (myślę o parze). Jeśli takie zdobędę to jakie ryby nie zostaną przez skalary uznane za deser?
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik
Akwarium ma cieszyć ! :)
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2011, 22:02:36 » |
|
Jeśli takie zdobędę to jakie ryby nie zostaną przez skalary uznane za deser?
Pielęgniczka Ramireza Mieczyk Hellera Bocja Wspaniała Molinezja Ostrousta Zbrojnik Niebieski, Żółty Gurami Ja w swoim baniaku miałem Neony ze skalarami dwa około 15cm i dwa około 5 cm i nic się innesy/ czerwonym nie stało, choć nie którzy twierdzą, że skalary zjedzą neony.
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 20, 2011, 11:51:43 » |
|
To też od charakteru ryby zależy, wielkości baniaka . . . itp. Zobaczy się, węża potrzymam aż lekko podrośnie ( kilka cm ), a potem jestem zmuszona sprzedać. Jak ktoś byłby chętny to Kalisz (odbiór osobisty, może być w mieście) jakieś 5zł (kupiłam za 8zł) ;d
|
|
|
|
|
|
|
|