Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Inwazja robaków  (Przeczytany 8008 razy)
gienek
Nowy
*

« : Styczeń 11, 2004, 15:44:31 »

Pare tygodni temu w moim akarium pojawiły się około 1cm, białe nitkowate robaki. Są praktycznie wszędzie. Pływają w wodzie, pełzają po szybach i po podłożu. Czy ktoś spotkał się kiedyś z nimi? Są szkoldliwe?
Dodam jeszcz ,że gdzieś tak na środku ciała mają małe zgrubienie jak dżownice.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2004, 16:04:18 »

A ryby w baniaku masz?
Wlej dawke "discus sept"

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2004, 16:41:52 »

Czy to jest nowe akwarium?
Spokojnie, "chemii" nie należy używać od tak sobie, to mogą być tylko wypławki, nie są groźne, zazwyczaj pojawiają się w nowo założonym akwa.

385 l - dyskowce
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2004, 17:46:14 »

mi to na nicienie wygląda miałam widziałam znam. Ryby to jadły ale mnożyło sie strasznie szybko i po paru dniach zaczeły pokazywac sie przy włączonym świetle co było bardzo dziwne. Ryby wyłowiłam i wlałam podwójną dawke diskusa uprzednio podłączając swieży filtr ?(tamten działał w wiadrze z rybami) po nocy odmuliłam dno (wyleciało tego tyle że przypchało mi węża) i podmieniłam wode. Mam spokój. Od czasu do czasu robie rybom pokarm z diskusem przeciw wiciowcom.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2004, 21:52:24 »

Cytat: Sarmik
mi to na nicienie wygląda miałam widziałam znam.

Więc nie miałaś nicieni tylko wypławki.Nicienie w  zależności od gatunku osiągają od 0,2 mm do 1 mm długości natomiast wypławki do 60mm."Robaki" o których pisze Gienek mają 10mm.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2004, 22:46:10 »

Mi to też wygląda na wypławki (chociaż nie wiem czy one pływają?). Jeśli to wypławki to są niegroźne chociaż ze w zglęgów estetycznych , kiedy pojawiają się w dużych ilościach należałoby je likwidować. Wypławki nie znoszą światła , więc jeśli te stwożenia pokazują się przy włączonym oświetleniu to to nie są wypławki.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2004, 01:51:44 »

Pływać jak ryba to one nie pływają Cheesy  ale prąd wody je unosi.Nawet jeśli jest ich dużo lepiej poczekać aż zbiornik dojrzeje niż wlewać chemie.Chyba cię zaskocze ale te co miałem aż tak światła się nie bały.Oczywiście po zapaleniu było ich njwięcej ale nie wszystkie się chowały.Po 2-óch miesiącach ślad po nich zaginął  Cheesy

385 l - dyskowce
mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2004, 13:04:06 »

A jeśli to nie są ani nicienie (bo za długie), ani wypławki, to co to może być? Ja też mam w akwarium coś takiego. Żyje to głównie w żwiurku, ale widziałem to również na szybie oraz na roślinach. Ponieważ mam w domu mikroskop, wyłowiłem jednego "gada" i na szkiełko z nim. Ciało miał wyraźnie podzielone na segmenty z dwoma rzęskami umieszczonymi w miejscu łączenia segmentów z dwóch stron ciała. W środku jakby przewód pokarmowy. Z tego co mi wiadomo wypławki mają ciało nie podzielone na segmenty. Więc co to może być, w takim razie Huh

Dla zainteresowanych mogę wysłać na maila mój szkic pamięciowy.
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2004, 13:14:13 »

Cytat: mirepic
Ciało miał wyraźnie podzielone na segmenty z dwoma rzęskami umieszczonymi w miejscu łączenia segmentów z dwóch stron ciała. W środku jakby przewód pokarmowy. Z tego co mi wiadomo wypławki mają ciało nie podzielone na segmenty. Więc co to może być, w takim razie Huh

Dla zainteresowanych mogę wysłać na maila mój szkic pamięciowy.

Z opisu wyłania się na 90% pierscienica, czyli albo tubifex albo jakiś inny krewny dżdzownicy.
Pewno zjada detrytus i sam jest zżerany przez rybki, można się chyba spokojnie nie przejmować.

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Sławek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 03, 2004, 12:18:18 »

Co by to nie było ale najpewniej są to wypławki.Ryby tego nie jedzą no chyba,że wygłodniałe labiryntowce.Warto zastosować b.skuteczny "Limna-
cid" i szybko będzie spokój.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2009, 19:00:42 »

Czy to jest wypławek? Mają tak min 5 mm, ale nie więcej niż 1 cm.
To akwarium mam od prawie miesiąca i takie robactwo mi się pojawiło. Chcę tam wpuścić narybek, ale boję się, żeby im się nic nie stało.
Do tej pory były tam przez 2 tyg gupiki i molinezje na kwarantannie i razbory.
Poradźcie co z tym fantem zrobić. Wpuszczać narybek czy się tych robali próbować jakoś pozbyć?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2009, 19:16:14 »

głodne ryby powinny zjeść te robale, jeśli nie będą tego traktować jako pokarm to kup ładnego bojownika albo jakiegoś prętnika. powinien to polubić. nie dokarmiaj innym pokarmem aż ryby zrozumieją że to do jedzenia. te robaczki też lubią jeść to co spadnie między kamienie z jedzenia rybek więc zastosuj tak czy inaczej głodówkę . nie jest to sposób na ich wytępienie ale dopóki będzie ktoś na nie polował będzie ich mniej.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 15, 2009, 20:03:53 »

Dzięki za odpowiedź.
A ja nadal nie wiem co to za robal i czy narybek można wpuścić?
A i czy bojownik nie będzie atakował innych rybek?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2009, 20:41:37 »

A i czy bojownik nie będzie atakował innych rybek?
Zalezy jakich...

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 15, 2009, 20:54:22 »

Gupików, molinezji, glonojadów, mieczyków, razbor
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: