Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się dzieje z roślinami?  (Przeczytany 17882 razy)
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Maj 08, 2005, 09:16:49 »

dołącze sie do tego tematu bo mam podobny problem tylko nie daję zadnych nawozów swiatło 12h i na wszystkich roslinach są glony-chyba (taki meszek porobił sie na nich) podłoże zaczeło robić sie brązowe nie daje duzo jedzenia i to napewno nie muł powstały przez przekarmienie

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Maj 08, 2005, 12:32:25 »

Brazowe sa okrzekmi. Powstaja przy niewystarczajacym oswietleniu.
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 09, 2005, 17:01:27 »

ale wlasnie mi sie wydaje ze za dlugo naswietlam jakies 12-13h

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Maj 09, 2005, 18:45:33 »

Dlugo czy nie ale zalezy jaka moca. Jesli atak okrzemek to swietlowki maga byc za slabe albo ich za malo.
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Maj 09, 2005, 20:49:16 »

Mimo codziennych podmian około 25 litrów wody i zawartości NO3 około zera pojawiaja się na lisciach czarne kłaczki gdy wytne zatakowanego liscia pojawiaja sie na innym szczególnie atakuja rośliny o duzych szerokich liściach lub wąskich i długich na kabombie oraz bacoppie okółkowej ich nie ma natomiast na baccopie drobnolistnej na Alternatera rozenfolia są przestałem nawozic nawozami płynnymi juz około 3 tygodni stosuje jedynie pałeczki nawozowe do roslin doniczkowych pod korzenie oczywiscie jedna taka pałeczke dziele na trzy części. Gdy wygrałem walke z glonami zielonymi pojawiły sie te i z nimi zupełnie mimo stoswania tych środków i posiadania dwóch kosiarek 5 otosków i 4 krewetek nie moge sobie poradzić czy macie jakis pomysł co teraz stosować?

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Maj 09, 2005, 22:01:52 »

Zmniejszyc oswietlenie i kupic molinezje. Mi to pomoglo. Zmniejszylem z 2x 18W do 20W i czas z 12 do 9 godzin. Czasami co pare dni zrobie rybkom sloneczny dzien i znow zapalam 2x 18 (ale tylko jeden gora dwa dni)

Setka po starcie
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Maj 16, 2005, 07:50:34 »

Powracam do tematu po 3 tygodniach. Podmieniam 40 litrów tygodniowo, podawałem 3 ml Symfoni na dzień, włożyłem torf wielkości pięści. Niestety, dalej to samo, a przynajmniej niewiele lepiej. Glony sobie dobrze żyją, a roślinki są jakby uśpione i jest ich coraz mniej. Podmieniana woda jest bardzo brudna, tak jakby z obumierających roślin, a może glonów? Będę teraz podawał 2,5 ml nawozu na dzień. A może ta Symfonia jest do d...?
Szkoda, że nikt z doświadczonych forumowiczów nie jest z Krosna lub okolic, przydałaby się porada na "żywo", bo przy opisie trudno wszystko wyjaśnić.
No cóż będę dalej cierpliwie realizował założenia i czekał.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 16, 2005, 17:48:29 »

Podmieniana woda jest bardzo brudna, tak jakby z obumierających roślin, a może glonów?

jednego i drugiego Smiley

Będę teraz podawał 2,5 ml nawozu na dzień. A może ta Symfonia jest do d...?

a mógłbyś napisać jaką zrobiłes mieszankę :?: "(jaka proporcja symfonii,k2s04 itd.)

symfonia może się nie sprawdzać w niektórych zbiornikach, ale dlatego że nie jest umiejętnie uzupełniona w poszczególne pierwiastki (nie dodanie mgso4,chelatów ...) :wink: a jeśli kupiłes z allegro to nie jestem w stanie powiedziec na ile osoba przygotowująca mieszankę ma pojęcie o tym co robi ....

jeśli chcesz mogę napisać Ci moją obecną proporcję symfonii, którą teraz nawożę ...

Szkoda, że nikt z doświadczonych forumowiczów nie jest z Krosna lub okolic, przydałaby się porada na "żywo", bo przy opisie trudno wszystko wyjaśnić.

otóż to, nie widząc sytuacji, "zachowania roślin" i samego zbiornika cięzko coś radzić ..

No cóż będę dalej cierpliwie realizował założenia i czekał
.  

zrób zaciemnienie :idea: to pomaga w większośc przypadków, u mnie tez pomogło ... roślinom to nie zaszkodzi, u mnie tylko jedynie wydłużyły się, poza tym nic, wygrały konkurencję pokarmową z glonami ...

1) kuracja wstępna:
- wyłącz światło zupełnie na 3 doby,
- odstaw na ten okres wszystkie nawozy,
- wyłącz podawanie CO2
- włącz bardzo mocne napowietrzanie. (niekonieczne)
- podmien (w 2 i 3 dobie) wodę ok.30% ściągając przy tym obumarłe glony i wszelkie odpadki organiczne z dna ...
-możliwie dołóż jeden wewętrzny filtr mechaniczny (jesli masz luzem)
-jeśli Twój filtr dawno nie był czyszczony, wyczyśc go bo na pewno przypcha się ..

nitki powinny umrzeć

2) w czwarty dzień

-włącz światło i CO2, wyłącz extra napowietrzanie.
-pozostałe nitki odpadną od roślin, zbierz je bardzo dokładnie, oczyść również akwarium z butwiejących części roślin, mułu i zanieczyszczeń organicznych
-oczyśc dokładnie wszystkie filtry
- !!! w akwarium nie powinno być odpadków organicznych (dokładnie oczyść dno i rośliny) !!!

3) Dalsza pielęgnacja:
- ustaw CO2 na niezbyt wysokim poziomie
- zacznij podmieniac wodę tak jak robiłes to do tej pory (ok.40l/tydzień)
- podawaj 2,5 ml nawozu

jest to zmodyfikowany na potrzeby sytuacji sposób Bartka Lipczyńskiego zaprezentowany na SRWiA

proponuję zaciemnić, jeśli jednak z jakichs powodów nie chcesz tego robić spróbuj zwiększyć dawkę nawozu do 5ml/dzień jesli to pomoże możesz jeszcze delikatnie podnieśc dawkę dzienną (podałem Ci wyliczoną dawkę, którą podawał ten kto obliczył te proporcję symfonii, ja podawałem podwojoną, a nawet potrononą dawkę  :!:  jednak w mojej kranówce taka mieszanka nie zdawała egazminu)
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Maj 17, 2005, 08:56:12 »

[/quote]
a mógłbyś napisać jaką zrobiłes mieszankę :?: "(jaka proporcja symfonii,k2s04 itd.)
[/quote]

Jest to mieszanka Symfoni, K2SO4 i chelatu żelaza. Kupiłem gotową na Allegro, nie znam proporcji ale myślę że gość zna się na rzeczy. Trochę tego sprzedaje i jest w końcu akwarystą. Towar jest w postaci proszku do rozpuszczania w wodzie destylowanej i przechowywany w lodówce.Coś podobnego do tej strony, ale niestety bez proporcji.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=38001137
Jaka proporcja wg Ciebie powinna być?
Kupowałem u niego też reduktor, taki sam jak ten:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=44529610
i jest super

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Maj 17, 2005, 11:45:11 »

ja wiem czy taki z niego spec od roślin .... , to co sprzedaje to po prostu "na sztukę" - komentarz,kaska ....

ciekawe czy sam nawozi symfonią  :idea:  :?:

śledziłem aukcje tego Pana i ...... a zresztą ....

radziłbym kupic zestaw odczynników od np.Pana asko2 z allegro i zacząć samemu eksperymentować   :idea: , wypróbować różne przepisy jakie krążą po sieci i dojśc do tego, który będzie dobrze współgrał z Twoja wodą albo zakupić PGC, PG Makro i PG Ferro +

znasz parametry wody w twoim akwarium i w kranie  :?:

btw u mnie wcześniej sprawdził sie przepis W.Pardały (na symfonię) do obejrzenia na jego stronce http://www.holendry.republika.pl/

obecnie stosuję zmodyfikowany przepis RedBarona : 9g SZ (9 ml) ;5g K2so4 (3,3 ml) ;10g MgSO4*7H2O ( 11 ml) ,1g chelatu Fe (3 ml) ,1 ml chelatu Mn

wszystko mierzone w strzykawce, jestem ciagle w fazie testów, Mn chyba możnaby troche zmniejszyć, zaznaczam, że spisuje się to przy MOJEJ kranówce, nie wiem jak będzie u kogos innego ...

dodatkowo podaję roztwory KNO3 (5ppm/tydzień) i KH2PO4 (0,25 ppm/tydzień) dawki zmieniam zgodnie z potrzebami (glony !!!)

reasumując, radzę zastosować kurację z poprzedniego posta (zaciemnić) i nawozić tym co masz lub zakupic j.w.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Maj 23, 2005, 08:14:17 »

Zastosowałem się do Twojej kuracji, wyłączyłem światło na 3 dni. Co ciekawe to np. Ludwigia zaczęła lepiej rosnąć, trochę się tylko wydłużyła i jest jeśniejsza. Glonów zostało jeszcze jednak dużo.
Do tej pory włączałem światło na 14 godz. dziennie, skrócę teraz czas oświetlenia do 12 godzin. To chyba też ma znaczenie.
Skontaktowałem się ze sprzedawca nawozu i zalecił mi żeby gotowej mieszanki nie trzymać dłużej niż 3 miesiące (oczywiście w lodówce). Ja trzymałem 5 miesięcy - kolejny mój błąd. Nie wiem też czy nie szkodzi rybom, bo mam też małe problemy z mieszkańcami zbiornika.
On twierdzi, że tym samym zasila akwaria i jest bardzo dobrze, przygotowuje roztwory nie większe niż 50 ml.
Skład procentowy to:
56% - Symfonia
16% - chelat żelaza
28% - K2SO4. Mogłem pomylić o góra 2 procenty.
Nie znam proporcji wagowych.
Jak długo natomiast mogę przechowywać nawóz w proszku. Zauważyłem że po pół roku proszek trochę ściemniał (kolor brązowo czerwony) - myślę że te przebarwienia są od żelaza.

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Maj 23, 2005, 18:05:48 »

Zastosowałem się do Twojej kuracji, wyłączyłem światło na 3 dni. Co ciekawe to np. Ludwigia zaczęła lepiej rosnąć, trochę się tylko wydłużyła i jest jeśniejsza. Glonów zostało jeszcze jednak dużo.

rośliny tak reagują na odcięcie światła - wtedy dązą czem prędzej w kierunku z którego ono pada  :wink:

a ściagałeś je z roslin w trakcie zaciemnienia ? paluszkami po każdym listku Smiley - ja tak robiłem

Do tej pory włączałem światło na 14 godz. dziennie, skrócę teraz czas oświetlenia do 12 godzin. To chyba też ma znaczenie.

oczywiście ma znaczenie, często przyczyną wysypu nitek jest własnie za długi dzień świetlny proponuję 10h (ja tez tak teraz mam)

Skontaktowałem się ze sprzedawca nawozu i zalecił mi żeby gotowej mieszanki nie trzymać dłużej niż 3 miesiące (oczywiście w lodówce). Ja trzymałem 5 miesięcy - kolejny mój błąd.

nie wiem jak do końca z tym jest ja jednak wolę robic małe porcje na np.2-3 miesiące i do tej pory nie zauważyłem, aby nawóz był "zwietrzały" ....

Nie wiem też czy nie szkodzi rybom, bo mam też małe problemy z mieszkańcami zbiornika.

co konkretnie sie dzieje ?

On twierdzi, że tym samym zasila akwaria i jest bardzo dobrze, przygotowuje roztwory nie większe niż 50 ml.
Skład procentowy to:
56% - Symfonia
16% - chelat żelaza
28% - K2SO4. Mogłem pomylić o góra 2 procenty.
Nie znam proporcji wagowych.

wyglada (nie chce mi sie liczyć) na ten  przepis, o którym mówiłem-u mnie "nie działało" ...

Jak długo natomiast mogę przechowywać nawóz w proszku. Zauważyłem że po pół roku proszek trochę ściemniał (kolor brązowo czerwony) - myślę że te przebarwienia są od żelaza.

ja tez mam swoje odczynniki już sporo ponad pół roku i nic sie nie dzieje,przyrzadam nawoz dalej ... i wszystko jest ok
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Maj 25, 2005, 10:03:04 »

1. Niestety nie ściagałem mechanicznie glonów z roślin.
2. Z rybami jest taki problem, że np. Neony pływają pod kątem 45 st. głową do góry, tak jakby miały problem wznieść się lub utrzymać równowagę. Innych objawów nie ma. Czy to jest choroba, czy złe warunki, a może po prostu starość - maja pewnie już 3 lata. Inne ryby: Skalary Barwieńce czarne mają się dobrze. Podobne objawy mialem wcześniej z Błyszczykami Parańskimi - było ich 11 szt., w tej chwili ostał sie jeden i ma podobne objawy co Neony.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Maj 31, 2005, 14:02:05 »

Silver - zamęczę Cię tymi pytaniami, ale chyba się nie obrazisz?
Czy dodajesz fosforany i azotany. Jeden z Allegrowiczów napisał mi że przy nawożeniu Symfonią, K2SO4 i Fe, należy je podawać, ponieważ w tej mieszance ich nie ma. Przy inwazji glonów które miałem, to chyba niezbyt dobry pomysł, ale może tylko azotany mają sens?
Co do mojego akwarium, po wszystkich zaleceniach, w tej chwili poziom glonów wyraźnie się zmniejszył, ale roślinki niezbyt ochoczo rosną. Chyba powinienem teraz zająć się nawozem, tzn. zmienić specyfik na inny tylko jaki? A może po prostu na razie cierpliwe czekać, bo przecież wszystko dochodzi do pewnej równowagi?

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Maj 31, 2005, 19:22:15 »

Silver - zamęczę Cię tymi pytaniami, ale chyba się nie obrazisz?

no co Ty :wink: nie ma sprawy Smiley

Czy dodajesz fosforany i azotany

tak jak napisałem wyżej :wink: KNO3 (5ppm/tydzień) i KH2PO4 (0,25 ppm/tydzień) ...

niestety teraz moje akwarium wygląda jak pobojowisko - nie podaję nic i nie zawsze mam czas na podmianę, jesli już to "od wielkiego dzwonu"  Sad cyjano panują ... póki co mam przeprowadzkę i nie mam czasu na nic ...

Jeden z Allegrowiczów napisał mi że przy nawożeniu Symfonią, K2SO4 i Fe, należy je podawać, ponieważ w tej mieszance ich nie ma.

w tej mieszance ich niestety nie ma (choc symfonia zawiera chyba 6% N) można je podawać, jednak nie zawsze jest taka potrzeba .... jesli np.zauważasz na szybach "zielony pył" to znak, że kumuluja się w akwarium fosforany  :idea: wtedy mógłbyś zacząć z podawaniem NO3 jednak na początku podawanie NO3 a w szczególności po4 kończy sie inwazją glonów ...

makroelementy trzeba z reguły podawać, przy oświetleniu >0,5W/l i dozowaniu CO2, jednak nie jest to regułą ...

jeśli młode, dopiero co pojawiające się liście są nienaturalnie małe to znak, że powinienes podawac NO3

Przy inwazji glonów które miałem, to chyba niezbyt dobry pomysł, ale może tylko azotany mają sens?

nie pisałem tego wcześniej, żeby Cie nie przerazić tymi wszystkimi wzorami chemicznymi :wink: ale przy tej kuracji powinno sie własnie zwiększyć dawki makro, żeby rosliny szybciej zuzyły micro, jednak skoro podawałeś tę mieszanke z allegro uznałem, że nie chcesz zakupować dodatkowych odczynników i mieszać mikstur ..

Co do mojego akwarium, po wszystkich zaleceniach, w tej chwili poziom glonów wyraźnie się zmniejszył, ale roślinki niezbyt ochoczo rosną.

podaj jakies objawy, małe liscie, czerwone liście itp i czy objawy sa na młodych czy starych liściach

Chyba powinienem teraz zająć się nawozem, tzn. zmienić specyfik na inny tylko jaki?

to na pewno  :idea:

1. jeśli chcesz się pobawić w chemika, masz nerwy i czas na zabawę i nie chcesz wydać zbyt duzo $ to polecam zakupić odczynniki np.od asko2 z allegro i zrobić taka mieszankę jak napisałem wyżej

2. jeśli możesz wydac troche więcej gotówki (~60 PLN) to polecam serię PG firmy AquaArt, na początek zakup PGC , PG Makro i PG Ferro +

A może po prostu na razie cierpliwe czekać, bo przecież wszystko dochodzi do pewnej równowagi

możesz poczekać i zobaczyc co się będzie działo, ja jednak stawiam, że nic dobrego polecam albo odczynniki albo PG ...

pozdrawiam
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: