Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się dzieje z roślinami?  (Przeczytany 17908 razy)
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 01, 2005, 08:08:28 »

Cytat: Silver

podaj jakies objawy, małe liscie, czerwone liście itp i czy objawy sa na młodych czy starych liściach

Różnie jest z poszczególnymi roślinami. W zasadzie tylko Ludwigia rośnie dobrze no i może nurzaniec, Hygrophila miała kiedyś piękne, duże, zielone liście - w tej chwili małe czerwone - nawet powiedziałbym purpurowe, ale widać że zaczyna brać się do życia, Crypt. Wendta - bardzo małe sadzonki, Crypt. Balanse zaczęła dobrze rosnąć, a prawie już zanikła (rozpuszczała się). Echinodorusy - pożał się Boże, małe wąskie liście, a stare żółką (a takie były na początku piękne krzaki, 4 sztuki zajmowały cały miejsce w 200 l.
Jak widać są również pozytywne objawy "kuracji", np. kabomba która zanikła całkowicie, z pozostałych "patyczków" wypuściła drobne liście.
Jeszcze jedna uwaga przyszła mi na myśl. Miałem bujny rozrost nurzańca olbrzymiego, miałem go w pewnym okresie sporo, cieszyłem się że chociaż on rośnie dobrze, ale tak sobie teraz myślę, że przecież mógł "skonsumować" całe zasoby potrzebne również dla innych roślin. Może właśnie azot. Czy jest w tym sens? Czekam teraz na dostawę roślinek z Allegro, na pewno zastąpię spore ilości tego nurzańca, który jest bardzo ekspansywny i wydaje mi się że wygrywa walkę ze słabszymi roślinami. Czy masz u siebie te krzaki?

2. jeśli możesz wydac troche więcej gotówki (~60 PLN) to polecam serię PG firmy AquaArt, na początek zakup PGC , PG Makro i PG Ferro +

Celem moim było kupienie taniego nawozu, bo gdyby nie zależało mi na kosztach to kupiłbym zestaw PG i na pewno nie eksperymentowałbym.
Zadałem pytanie kilku Allegrowiczom odnośnie proporcji Symfonii, K2SO4 i Fe, i stosują odpowiednio:
50% Symf, 50 % K2SO4 i do tego osobno Fe 0,5 ppm tygodniowo;
inny: 63,3%, 31,6%, 5,1%.
Ja mam tak jak wcześniej pisałem: 56, 28, 16.
Jak widać różne mają proporcje, z tym że większość dodaje makro:
(cytat) "..Dodawanie tych środków nie szkodzi a wręcz przeciwnie, tylko trzeba wiedzieć co i jak. No3 musi być 10 razy więcej niż PO4, jednak nie może być ich więcej niż 10 ppm.

Dużo ostatnio jest na naszym forum o pałeczkach nawozowych. Może po małym kawałku włożyć pod korzenie, przynajmniej wybranych roślin i obserwować co się dzieje? Myślę tutaj cały czas o tym nurzańcu i niedoborach które mogły sie pojawić.

No widzisz, znowu parę pytań się pojawiło.

pozdrawiam

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 01, 2005, 13:32:12 »

Różnie jest z poszczególnymi roślinami. W zasadzie tylko Ludwigia rośnie dobrze no i może nurzaniec, Hygrophila miała kiedyś piękne, duże, zielone liście - w tej chwili małe czerwone - nawet powiedziałbym purpurowe, ale widać że zaczyna brać się do życia,

jeśli młode liście sa purpuowe to znak, że brakuje fosforu  :idea:

Crypt. Wendta - bardzo małe sadzonki, Crypt. Balanse zaczęła dobrze rosnąć, a prawie już zanikła (rozpuszczała się). Echinodorusy - pożał się Boże, małe wąskie liście, a stare żółką (a takie były na początku piękne krzaki, 4 sztuki zajmowały cały miejsce w 200 l.

jeśli stare żółkna to może to być potas lub azot, skoro podajesz potas mozna go wykluczyć -> azot :idea: przy niedoborze Mg może dziac sie podobnie, jednak na razie powolutku Smiley

Jak widać są również pozytywne objawy "kuracji", np. kabomba która zanikła całkowicie, z pozostałych "patyczków" wypuściła drobne liście.
Jeszcze jedna uwaga przyszła mi na myśl. Miałem bujny rozrost nurzańca olbrzymiego, miałem go w pewnym okresie sporo, cieszyłem się że chociaż on rośnie dobrze, ale tak sobie teraz myślę, że przecież mógł "skonsumować" całe zasoby potrzebne również dla innych roślin. Może właśnie azot. Czy jest w tym sens?

sens jest, jak najbardziej :wink: mogło tak być ...

Czekam teraz na dostawę roślinek z Allegro, na pewno zastąpię spore ilości tego nurzańca, który jest bardzo ekspansywny i wydaje mi się że wygrywa walkę ze słabszymi roślinami. Czy masz u siebie te krzaki?

nie nie mam nurzańcy - nie podobaja mi się ....

Celem moim było kupienie taniego nawozu, bo gdyby nie zależało mi na kosztach to kupiłbym zestaw PG i na pewno nie eksperymentowałbym.
Zadałem pytanie kilku Allegrowiczom odnośnie proporcji Symfonii, K2SO4 i Fe, i stosują odpowiednio:
50% Symf, 50 % K2SO4 i do tego osobno Fe 0,5 ppm tygodniowo;
inny: 63,3%, 31,6%, 5,1%.
Ja mam tak jak wcześniej pisałem: 56, 28, 16.

takie różnice to pewnie indywidualne "widzi mi się" każdego z nich, do symfonii mozna dodawać Mg,Fe,Mn wtedy nawóz jest kompletny ... zależy to oczywiście od wody jaką się stosuje ...

Jak widać różne mają proporcje, z tym że większość dodaje makro:
(cytat) "..Dodawanie tych środków nie szkodzi a wręcz przeciwnie, tylko trzeba wiedzieć co i jak. No3 musi być 10 razy więcej niż PO4, jednak nie może być ich więcej niż 10 ppm.

to chyba napisał jakis "fachowiec" to zależy od indywidualnych wymagań zbironika, są akwaria z 20 ppm - rośliny rosna jak głupie i nie ma plag glonów ...

jesli masz w akwarium rośliny "makrożerne" np.riccia,heternanthera itp. wtedy mozna poszaleć z makro i nie trzeba się obawiać plagi ...

proponowałbym zakupić KNO3 (można od biedy kupic w sklepie spożywczym - "sól potasowa" do przyrządzania mięsa) i KH2po4 (tu już trzeba poszukać - allegro ) i sporządzić np.roztwór podnoszący stęzenie 1ml/1ppm wtedy łatwo dawkować ... (jesli będa problemy pomoge wyliczyc polecam kalkulator Witolda Sławińskiego ...

Dużo ostatnio jest na naszym forum o pałeczkach nawozowych. Może po małym kawałku włożyć pod korzenie, przynajmniej wybranych roślin i obserwować co się dzieje? Myślę tutaj cały czas o tym nurzańcu i niedoborach które mogły sie pojawić.

ja tego nie praktykuję, ale możesz spróbować, ja jedynie dodaje kulki gliniane pod korzenie ...  :wink:

pozdrawiam
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 02, 2005, 07:26:19 »

Czy z tego co napisałem wyżej mogę bez mierzenia wartości NO3 dodać KNO3? Czy lepiej kupić wcześniej testy. Wcześniej kilka razy sprawdzałem wodę i zaprzyjaźnionego sprzedawcy i zawsze poziom azotanów był 0.
Wiele źródeł pisze że nie trzeba dodawać fosforu bo niedobór tego pierwiastka rzadko występuje i wystarczy dodanie tylko azotu, którego często brakuje, a jego brak w stosunku do dużej zawartości foforu powoduje właśnie nadmierny rozwój glonów. Chociaż moje objawy roślin co zauważyłeś też mogą wskazywać na niedobór fosforu. Jeszcze raz powiem: im więcej wiem, tym mniej wiem.
Wczoraj dodałem kilka ml bioflorinu Tropicala i kawałki pałeczek, zobaczę jak zareagują roślinki.
W ogóle to marzę o tym, że jak kiedyś popatrze na roślinkę to od razu będę wiedział co jej brakuje, bo w tej chwili, to  :shock:

No i poszedłem dalej. Zakupiłem KNO3 bo na 99% brakuje azotu i przy okazji nową mieszankę Symfonii, K2SO4 i Fe w proporcji odpowiednio: 63,3%, 31,6%, 5,1%. Pewnie muszę kupić jednak ten test na NO3. Z fosforanami na razie dam sobie spokój, bo to byłyby kolejne koszty, a bez testu to nie będę ryzykował. Tak jak pisałem wcześniej korzystam z pałeczek nawozowych pod korzenie.
W tym ciekawym artykule o walce z glonami:
http://www.holenderskie.aip.pl/art.php?go=32
nic nie piszą o dodawaniu foforanów do wody, ale raczej tylko w formie stałej głeboko w podłoże i żeby za bardzo przy podmianach nie zruszać dna oraz utrzymywać poziom makro i mikro w nieznacznym nadmiarze w stosunku do fosforu.

Czy 1 ppm to jest 1 mg/litr wody oraz czy w tych jednostkach mierzy się azotany?
Pozdrawiam

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 02, 2005, 15:15:06 »

Czy z tego co napisałem wyżej mogę bez mierzenia wartości NO3 dodać KNO3? Czy lepiej kupić wcześniej testy.

ja jadę bez ŻADNYCH testów od początku swojej kariery :wink: i jakos mi idzie, poza tym wiele osób przejechało sie na dokładności testów ...

btw jesli dostanę dziś aparat w swoje ręce, zamieszczę fotkę mojego malucha, żebyś miałe pewnośc, że choć troche się na tym znam :wink: zdjęć dużego nie zamieszczam - nie mam czasu nawet na podmiane - forsaken, o nim, to mało powiedziane ...

Wcześniej kilka razy sprawdzałem wodę i zaprzyjaźnionego sprzedawcy i zawsze poziom azotanów był 0.

ja bym śmiało dodawał ... btw w kranie tez mam prawie 0 azotu

Wiele źródeł pisze że nie trzeba dodawać fosforu bo niedobór tego pierwiastka rzadko występuje i wystarczy dodanie tylko azotu, którego często brakuje, a jego brak w stosunku do dużej zawartości foforu powoduje właśnie nadmierny rozwój glonów.

to jest oldschool jeśli chodzi o akwaria roslinne, choć do tej pory sa dwie szkoły :

1.dodawanie fosforu
2.akwarium z fosforem jako czynnikiem limitującym wzrost (nie podawanie  fosforu)

zalezy co kto woli, jednak teraz, mało jest osób "bojących" się fosforu ...

Chociaż moje objawy roślin co zauważyłeś też mogą wskazywać na niedobór fosforu.

jeśli młode liście sa różowe,purpurowe to stawiam na fosfor ... choć u różnych gatunków róznie bywa : u l.repens taki objaw to znak, że ma wszystkiego pod dostatkiem i lepiej byc nie może :wink: , ale u hygrophila - niedobór P :idea:

Jeszcze raz powiem: im więcej wiem, tym mniej wiem.

norma :wink:

Wczoraj dodałem kilka ml bioflorinu Tropicala

ja osobiście odradzam, u mnie to nie działało, poza tym zawiera azot w formie słabo przyswajalnej przez rośliny i mogącej przytruc ryby :idea:

jednak widziałem zdjęcia baniaka zasilanego Bioflorinem - cudo :wink: zalezy od indywidualnego zapotrzebowania roślin w danym zbiorniku ...

i kawałki pałeczek, zobaczę jak zareagują roślinki.

nie stosowałem - nie chcę wprowadzać w błąd ...

W ogóle to marzę o tym, że jak kiedyś popatrze na roślinkę to od razu będę wiedział co jej brakuje, bo w tej chwili, to Shocked

kwestia czasu i doświadczenia ... - cierpliwości :wink:

Czy 1 ppm to jest 1 mg/litr wody oraz czy w tych jednostkach mierzy się azotany?

w wodzie słodkiej mozna przyjąć, iz 1 ppm (parts per milion) = 1 mg/l oraz tak, w takich jednostkach mierzy się azotany ..

No i poszedłem dalej. Zakupiłem KNO3 bo na 99% brakuje azotu i przy okazji nową mieszankę Symfonii, K2SO4 i Fe w proporcji odpowiednio: 63,3%, 31,6%, 5,1%. Pewnie muszę kupić jednak ten test na NO3.

ja jadę bez testów, ale może Ci znacznie ułatwic życie ....

Z fosforanami na razie dam sobie spokój, bo to byłyby kolejne koszty, a bez testu to nie będę ryzykował.

możesz kupić aquaacid zooleka - max.4 PLN i podawać - to jest preparat na bazie jakiegoś kwasu fosforowego (nie wiem czy KH2PO4, ale "działa") znam osoby, które tak uzupełniają braki P i wszystko jest pięknie ...

Tak jak pisałem wcześniej korzystam z pałeczek nawozowych pod korzenie.
W tym ciekawym artykule o walce z glonami:
http://www.holenderskie.aip.pl/art.php?go=32
nic nie piszą o dodawaniu foforanów do wody, ale raczej tylko w formie stałej głeboko w podłoże i żeby za bardzo przy podmianach nie zruszać dna oraz utrzymywać poziom makro i mikro w nieznacznym nadmiarze w stosunku do fosforu.
Pozdrawiam

ja napisałem - to jest oldschool w nawożeniu, artykuł został napisany dekadę temu (podobnie jak receptura PMDD) :!: trendy w nawożeniu zmieniły się, ludzie dokonywali coraz to nowych doswiadczeń, obserwacji i odkryć - stwierdzono, że dodawanie P niekoniecznie wiąże się z inwazją glonów ...
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 02, 2005, 19:47:02 »

Znasz przelicznik g/ml dla KNO3, bo łatwiej byłoby mi dozować?
Chcę zrobić roztwór 1ml//1ppm, tak jak mi radziłeś. Wychodzi mi, że muszę dać 70 g nawozu do 250 ml wody dest. Będzie to dla 200 (170 netto). Czy poprawnie?

PS. Nie masz kiedy podmienić wody, a ja Ci zawracam głowę. Za chwilę Ty będziesz pisał o glonach.

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 02, 2005, 21:01:19 »

Znasz przelicznik g/ml dla KNO3, bo łatwiej byłoby mi dozować?

polecam http://www.holenderskie.pl/forum/download.php?id=71 ten kalkulatorek pomoże Ci we wszystkim :wink: jeśli będziesz miał problem ze ściagnieciem podaj tutaj maila to go przeslę

Chcę zrobić roztwór 1ml//1ppm, tak jak mi radziłeś. Wychodzi mi, że muszę dać 70 g nawozu do 250 ml wody dest. Będzie to dla 200 (170 netto). Czy poprawnie?

poprawnie Smiley musisz do naczynia, w którym będziesz sporzadzał roztwór (najlepiej menzurka) wsypać 70g KNO3 i dopełnić to woda do objętości 250 ml (tak, żeby już po sporzadzeniu roztwór miał 250 ml, :!: nie zalać 70 g KNO3 , 250 ml destylatu :!:) dlatego w kalkulatorze napisane jest "objętośc sporządzanego roztworu" :idea:

PS. Nie masz kiedy podmienić wody, a ja Ci zawracam głowę. Za chwilę Ty będziesz pisał o glonach.

nie ma sprawy, może to jest bardziej tak, że nie dam rady juz jej podmienić jak wracam do domu ...  Sad  choć czasu równiez brakuje ... poza tym niedługo stawiam 250 lub 375 l ze stałą podmianą wody, więc obecny zbiornik spisałem na straty ... foto, az wstyd pokazywać ... :wink:

a tu obiecane zdjątko mojego maluszka - 18l

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 03, 2005, 10:49:27 »

Please o kalkulator: g.pe@op.pl.
O podawaniu KNO3 artykuł z forum holenderskie:
"..... ( 7 ) Kwestię dozowania azotu należy sprawdzić doświadczalnie przy pomocy testu. Jesli masz mało ryb i dużo roślin i jeśli nadal rosną glony - dozowanie KNO 3 może okazać się konieczne, po to aby pierwiastkiem limitującym rozwój glonów ( i roślin ) stał sie fosfor. Jeśli dodałes wszystkiego, prócz KNO 3 ( na początek radzę Ci tak zrobic ) a rośliny nadal nie chcą rosnąć, dodaj azotanu potasu, sprawdzając obliczoną dawkę testem . Jeśli obserwujesz objawy niedoboru fosforu ( czerwonawe końce pedów ) to znaczy że wszystko jest w porządku i dawka azotanów ( lub jej brak ) jest odpowiednia ......"
Nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie. Pisze o czerwonych liściach i niedoborze fosoru, a potem że jest wszystko w porządku z KNO3, a nic o dodawaniu fosoru, skoro jest jego brak. :?:  :evil:

Mała poprawka, kalkulator już mam.
Jeśli chodzi o zdjęcia maluszka to jest świetne. Gdybym ja umieścił zdjęcie swojego 200 l. to pewnie trzeba by zamknąć to forum, całkowici amatorzy pewnie mają lepsze wyniki (bo pewnie nic nie kombinują i samo się jakoś kręci), chociaż od wczoraj jest całkiem ładnie bo właśnie dostałem z Allegro nowe roślinki  (to też sposób na ładne roślinki, ale tylko chwilowy  )

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 03, 2005, 18:06:49 »

GP opcja "edit" nie gryzie  :wink: , w prawym górnym rogu każdego swojego postu masz przycisk "zmień" i za jego pomocą możesz poprawić swoją wypowiedź, nie musisz pisać kilku postów w odstępach 10 minutowych.

385 l - dyskowce
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 03, 2005, 19:40:59 »

Please o kalkulator: g.pe@op.pl.
O podawaniu KNO3 artykuł z forum holenderskie:
"..... ( 7 ) Kwestię dozowania azotu należy sprawdzić doświadczalnie przy pomocy testu. Jesli masz mało ryb i dużo roślin i jeśli nadal rosną glony - dozowanie KNO 3 może okazać się konieczne, po to aby pierwiastkiem limitującym rozwój glonów ( i roślin ) stał sie fosfor. Jeśli dodałes wszystkiego, prócz KNO 3 ( na początek radzę Ci tak zrobic ) a rośliny nadal nie chcą rosnąć, dodaj azotanu potasu, sprawdzając obliczoną dawkę testem . Jeśli obserwujesz objawy niedoboru fosforu ( czerwonawe końce pedów ) to znaczy że wszystko jest w porządku i dawka azotanów ( lub jej brak ) jest odpowiednia ......"
Nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie. Pisze o czerwonych liściach i niedoborze fosoru, a potem że jest wszystko w porządku z KNO3, a nic o dodawaniu fosoru, skoro jest jego brak. Question Evil or Very Mad

chodzi o to, że początkujący często przesadzają z podawaniem nazowu, światła, CO2 zeby "szybciej rosło" :wink: a jak wiadomo nic dobrego z tego nie wyniknie ... dlatego piszą w ten sposób ... co do testu - jak uważasz ... ja jade bez i nie mam większych problemów - rośliny pokazuja co jest nie tak, jednak stężenia w ppm nie pokażą :wink:

Mała poprawka, kalkulator już mam.
Jeśli chodzi o zdjęcia maluszka to jest świetne. Gdybym ja umieścił zdjęcie swojego 200 l. to pewnie trzeba by zamknąć to forum,

nie może byc tak źle :wink: jeśli masz możliwośc to wrzuć - może będzie widać co jeszcze jest nie tak a czego nie napisałes ...

dla podniesienia na duchu wrzuce foto swojego wiekszego akwarium - 90*30*35 , wodę podmieniłem chyba raz w tym miesiącu, nawóz "od wielkiego dzwonu" i ogólnie brak opieki ... raz zacząłem "walkę" - zrobiłem generalny porządek i podmieniłem 50 % wody,oczysciłem rośliny  - bez systematycznych działań - nici z planu ...

tak wygląda akwarium z pokaźnym (jak na litraż) oświetleniem, zasilaniem CO2 pozostawione bez ręki opiekuna na dłuższy czas ...

ku przestrodze dla tych co : " podmienię jutro ....." :wink:

całkowici amatorzy pewnie mają lepsze wyniki (bo pewnie nic nie kombinują i samo się jakoś kręci),

zależy co chcesz hodować - jakies żabienice i zwartki specjalnych potrzeb nie mają - u mnie microsorium po miesiącu w misce z wodą (nieprzeźroczystej misce) wypuściło ok.10 nowych liści i 5 młodych roslin na liściach ... :idea:)

chociaż od wczoraj jest całkiem ładnie bo właśnie dostałem z Allegro nowe roślinki (to też sposób na ładne roślinki, ale tylko chwilowy )

nie polecam tego sposobu .... to do niczego nie prowadzi, jeśli jednak nie ma wyjścia - glony tak dadzą popalić roślinom, że nie ma co zbierać to trzeba dokupić, ale wprowadzanie "na siłę " gatunków, które nie chca rosnąć jest bez sensu .... jeszcze będzie czas ...
kafarski
Gość
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 04, 2005, 12:04:18 »

ja tylko spytam - jakie masz lampy?nie chodzi mi o moc tylko firme i swiatlo jakie emituja?
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 05, 2005, 07:22:22 »

HQI DIY (chociaż zakupione w firmie AQVALIGHT, robią tam takie składaki), emituja światło o barwie 5200 K oraz "dają" 5500 lm, palnik firmy BLV
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 06, 2005, 07:44:34 »

Cytat: Sebastian
GP opcja "edit" nie gryzie  :wink: , w prawym górnym rogu każdego swojego postu masz przycisk "zmień" i za jego pomocą możesz poprawić swoją wypowiedź, nie musisz pisać kilku postów w odstępach 10 minutowych.

Dzięki, nie wiedziałem Cheesy

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 06, 2005, 08:31:20 »

Żeby jakoś podsumować ten temat:
Kupiłem jednak testy (jakieś czeskie bo innych nie było) na azotany i fosforany, ale czy jestem teraz mądrzejszy :?: :?
Otóż test na azotany ma podziałkę od 10 do 50 ppm z dokładnością co 10.
Test na fosforany od 0,5 do 5 ppm z dokł. co 2,5. Po badaniu mojej wody okazuje się , że poziom azotanów mam ok. 15-18 (bardzo orientacyjnie) (w kranówie jest podobnie), a fosforany są niemierzalne. Chociaz dokładnośc tych testów jest marna, to chyba wiarygodna. Sa dołączone próbki z określ. poziomem N i P. Wykonałem na nich dodatkowo próbę, jak również na wodzie destylowanej i jest OK.
Jak się teraz do tego wszystkiego odnieść? Stwierdziliśmy wcześniej że mam zachwianą równowagę NPK (wyrastające korzenie ponad żwir z Hygrophili, długie korzenie z moczarki i Ludwigii, przy słabym wzroście górnej cześci) i była rada że brakuje raczej NO3, ale to już chyba historia, skoro mam ok. 15 ppm bez dodatk. dodawania. Na pewno dodam fosforu na którego czekam dostawę (małe czerwone liście u Hygrophili), ale czy N też spróbować i obserwować?
Jeszcze spostrzeżenia: mocna ciemnozielona barwa moczarki i zanikające przyrosty młodych liści. Czy właśnie jest to nadmiar azotu. Jeśli tak i dodam fosforu do dobrze zbilansuję skład i rośliny ruszą? :roll:

BTW Czy Twój piękny zakwit glonów to wynik braku podmian. Jakiego pierwiastka jest w nadmiarze? Swoją droga pocieszam się bo aż tak "zielono" to jeszcze nie miałem Cheesy
Sporo się tego dialogu uzbierało, ale może się to komuś kiedyś przyda i z pożytkiem to wykorzysta.
Pozdrawiam

Mała zmiana: Instrukcja testów  na Fosforany firmy rataj jest źle przetłumaczona. Każą przy pomiarze dać 1 ml wody akw. i 9 ml kranówy, a powinno być 10 ml akwariowej. Mała różnica. Jutro podam co wyszło, chociaż będzie już inny wynik, bo dodałem Aquacid (kwas fosforowy). Czy ktoś wie jak zmienia poziom fosforanów Aquacid i ile należy tego dodawać? Wiem, że niektórzy korzystają z tego do zmiany P.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 08, 2005, 07:01:47 »

No i mam wyniki. Prawdą jest że lepszy jest brak pomiarów, niż zły pomiar (źle ptrzetł. instrukcja), bo mogłem tylko zaszkodzić.
NO3 - ok. 10, PO4 - 2,5-3  :!: (trudno dokładnie odczytać)
Ciekawe czy P był taki od początku czy podniósł się po dodaniu Auacid. No i co teraz z tym robić, zwiększyć azotany? A może lepiej cierpliwe czekać, podmieniać tylko dalej wodę i robić pomiary? Chyba za dużo było ostatnio działań w jednym czasie i musi sie to wszystko ustabilizować.

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 08, 2005, 10:28:42 »

przepraszam ale nie mam czasu,egzaminy w szkole + przeprowadzka  Sad  jestem w trakcie wynoszenia "gratów" komputer zaraz tez odłączam i nie będe miał stałego dostepu do sieci przez dłuższy czas ...

jeśli masz pytania napisz do Wojciecha Pardały (mam nadzieję,że się nie obrazi) http://www.holendry.republika.pl/ (mail na stronie) pomógł mi wielokrotnie ....

pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam

jeśli będe miał dojście do netu i wolna chwilę na pewno napiszę ...
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: