Bardzo dobrze rosną: Kabomba (nigdy takich pięknych nie miałem, a w zasadzie to były wcześniej patyki), Ludwigia Repens, Moczarka, Hydrocotyle nerkolistne, chyba Blyxa Japonica (taka mała trawka), rotala indica i dwa gatunki Hygrophili.
są to gatunki raczej mało wymagające więc rosną dobrze jeśli się ktoś stara :wink: ja uczyłem sie na tych samych
jesli zaczęły Ci dobrze rosnąć to znaczy, że już "załapałeś" jak posługiwać się roztworami
Pozostałe rośliny: Echinodorusy, Croptocoryny
ja bym sie tym nie przejmował - pozbądź się ich :wink: oczywiście żartuję
wedle upodobania - wg mnie te gatunki niezbyt dobrze się prezentują z łodygowcami w jednym zbiorniku ...
Rotala Marcranda, Nesea - bardzo marne, nadają się do wyrzucenia.
hehe tu sie nie dziwię - to "wyższa szkoła" ; ja teraz bym się nieźle zastanawiał czy je wprowadzać do zbiornika - nie wiem czy bym je utrzymał w dobrej kondycji ....
Padły już wywłóczniki (rdzawy i zielony), Ludwigia Peruensis oraz rotala walichii.
oprócz w.zielonego reszta też ma niezłe wymagania ... radziłbym Ci "doszkolić się" na tych łatwiejszych gatunkach i później spróbować z wymagającymi btw r.wallichi zaliczyłbym razem z r.marcranda i nesea .... :wink:
Chyba przesadziłem z niektórymi gatunkami. Miałeś rację żeby pierwsze ustabilizować akwarium a później kupować wymagające gatunki.
sam sobie odpowiedziałeś
Na początku brakowało azotu, teraz na odwrót rośliny są fosforożerne i ciągle dodaje fosforu. Te dawki, o których Ty mówiłeś (5; 0,5) są dla mnie za małe, rośliny "zjedzą" spokojnie więcej. Do optymalnych dawek ciężko mi dojść i na razie są to duże wahania i skoki, ale trochę czasu...
ja sugerowałbym zwiększyć podmiany ... :idea: musiałes trochę przesadzić z N i teraz przydałoby się użyć "zaworu bezpieczeństwa" w postaci podmian ... uważam, że wtedy sytuacja sama powinna się ustablilizować
W takim razie co to za glony: czarne, szczególnie na marnej żabienicy.
prosiłbym o obszerniejszy opis
jeśli chodzi o czarne glony wyglądające jak sinice (prześcieradła) to sa to własnie sinice (podejrzewam, że tak jest gdyz piszesz, że żabienica jest mała a glony te oplątują wierzchołek rośliny i hamują jej wzrost powodując powolne obumieranie - z reguły występują na wierzchołkach szybkorosnących roślin)
z reguły w wodach ubogich w minerały rosną glony brązowe i czarne, w tych żyznych zielone ...
Zielony pył na szybie to wiadomo, chyba sobie z nim poradzę (wynik niezbyt stabilnego dawkowania N i P).
niekoniecznie, zielony pył na szybach w zbiorniku z silnym oświetleniem to czasem zło konieczne :wink: duzo doświadczonych hodowców obserwowało taka sytuację w swoich zbiornikach ...
Trzeba tutaj chyba uważać z wynikami testów i podchodzić do nich z przymróżeniem oka.
dlatego ich nie uzywam
jak pisałem nie jeden sie juz na nich przejechał ..
Na pewno rośliny na początku kumulowały te pierwiastki (szczególnie chyba fosfor) i z czasem będę musiał podawać jednak mniej.
niezmiennie radzę zwiększyć podmiany, może wydawać się to niestosowne, jednak okazuje się receptą na większość problemów ....
przykładowo jeśli podmieniasz mało wody, podajesz nawóz, rośliny nie potrzebują takiej ilości któregoś pierwiastka jaką podałeś - moze on się np. odłożyć w podłożu ; jeśli jednak podmieniasz duzo praktycznie eliminujesz to zjawisko i wtedy zbiornik wybacza błędy w nawożeniu, dlatego producenci nawozów zalecają wielkie podmiany - wtedy znacznie zwiększa się szansa, iż ich nawóz będzie skuteczny praktycznie w kazdym zbiorniku .... :wink:
btw przy okazji przeprowadzki sprawiłem sobie automatyczna podmianę wody ... mmmmmm ... co za wygoda
Następny mój plan to zmiana stateczników na elektroniczne
plan bardzo dobry, zaoszczędzisz na prądzie, stateczniki magnetyczne mają bardzo małą skutecznośc ... :idea:
i dołożenie 4-ej świetlówki. Będzie tu juz chyba optymalna ilość światła, bo na razie mam skrajne minimum. Pamiętam, że jak dołożyłem 3-cią świetlówkę i folię odblaskową (szczególnie to), to właśnie wtedy zaczęły się moje problemy. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.
ja bym powiedział, że lepiej nie będzie, dodawanie światła to częsty błąd, sam go popełniłem - na początku dałem 1W/l :!:
zakup np.2 podwójne stateczniki ale zamontuj tylko trzy świetlówki, ustabilizuj zbiornik, dojdź do wprawy w nawożeniu przy 3 świetlówkach i dopiero wtedy myśl o dokładaniu ...
ja sam mam teraz 0,5w/l światła świetlówki kompaktowej zintegrowanej czyli bardzo mało, prowadzenie takiego zbiornika jak pisałem to dziecinada po przejściu z 0,8w/l HQI ...
nie radzę dodawać światła ale zrobisz jak uważasz ....
Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady.
nie za ma co :wink:
Wiele jeszcze się trzeba uczyć, ale przynajmniej wiem jak na niektóre zmiany reagować. Nawet moja żona stwierdziła ostatnio, że nasze akwarium jest teraz jakieś ładniejsze. Ja odpowiedziałem: "... teraz widzisz, po co kupiłem te chemikalia na Allegro"
po pewnym czasie złapiesz co i jak i będzie to dla Ciebie oczywiste co się dzieje, najlepsi chcąc się skupic jednynie na aranżacji zbiornika kupuja tylko firmowe nawozy, aby nie musiec kombinować ...
Dobrze, że nie widzi naszych wywodów na forum. (piszę to w pracy) O Dyrektorze nie wspomnę.
heh i oby tak dalej ...
Gratuluję akwariów. Też nie widać już glonów Very Happy
to fotki jednego zbiornika
glonów nie ma i nie było od początku ...
teraz juz się pozmieniało, niedługo dam jakies nowe foto ...
może Ty czymś zarzucisz ?
pozdrawiam