Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NIETYPOWY RAK  (Przeczytany 3018 razy)
QUATTRO
Nowy
*

« : Luty 22, 2011, 21:11:51 »

Witam

Chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum. Otóż od grudnia jestem w posiadaniu raka, kupiłem go jako raka florydzkiego, jednak im więcej czasu upływa tym bardziej myślę ,że to jednak inny gatunek lub mam jakiegoś unikalnego. Od kupienia przeszedł o ile dobrze pamiętam 3 wylinki. Kupując go nie interesował mnie specjalnie wygląd i kolorystyka, bardziej ze względów czysto ciekawskich i jakiegoś upodobania. Może dlatego ,że uczę się obecnie w biol-chemie. Tyle o mnie. Na początku miał zaczerwienione szczypce.
No i ten rak, patrzyłem oczywiście w google, sporo poczytałem ale nie mam pojęcia co to może być. Udało mi się jedynie ustalić, że to płeć męska i tego jestem dosyć pewien, no i ma dość długie i smukłe szczypce. odwłok ma po obu stronach po 2 'płatki'

A więc wyglada tak:
-szczypce bardzo ciemne, wręcz czarne. Pokryte są pomarańczowymi plamkami(jest ich dużo) Obwódka szczypiec jest również pomarańczowa.
-sam pancerz patrząc na niego z boku ma kolor ciemny i im bardziej w dół tym go mniej aż do jasnego wręcz.
-pierwszy segment na poczatku odwłoku  jest prawie cały czarny później już tylko ciemny.
-każdy bok ma jakby po jednym białym pasie

Nie ma jakichś zasadniczych kontrastów kolorystycznych. Ogólnie ma ciemne umaszczenie ... ten pomarańcz jest intrygujący i wydaję mi się ,że to wyklucza florydzkiego.
Moje pytanie brzmi jaki to gatunek ?
Mam nadzieję ,że opis jest wystarczający

Pozdrawiam

Szymon

EDIT:  Zdjęcia
Sorry za jakość, robiłem zwykłym tel kom.

Ogólnie jest spokojny i ma duży apetyt, mocno się jedynie denerwował jak sprawdzałem płeć ( za pancerz i jakby 'na plecy' - bardzo mu taka pozycja nie odpowiadała i szczypał Cheesy )

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 15:23:49 wysłane przez QUATTRO » Zapisane
QUATTRO
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2011, 15:24:49 »

UPDATE.

Zdjęcia dodane! Smiley
MarcinO440
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2011, 16:19:26 »

NIe spotkałem się jeszcze z takim raczkiem. A jak trzymałeś go w ręce to ugryzł Cię ??
QUATTRO
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2011, 17:59:15 »

Nie, szczypać chce tylko gdy trzymam go za pancerz,

Wylinke miał ostatnio i pewnie będzie się robił ciemniejszy jak wtedy, teraz jest jasny jak widać

od wylinki minęły 4 dni dopiero.
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2011, 18:41:18 »

Ubarwienie może zależeć od tego czym go karmisz i jakie masz warunki w akwarium. Z tego co widzę, wiele osób ma te same raki, ale o innych kolorach, np. całe zielone lub żółte.

Może też dostałeś jakiś "odpadek" od chowu wsobnego, który nie miał jakiś imponujących barw. Podobnie jest z krewetkami.
QUATTRO
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2011, 19:04:04 »

to mi się podoba taki 'odpadek' Cheesy jakoś tak ciekawiej jest przynajmniej Smiley

A więc, karmię suchym pokarmem, (zdaje się ,że to suszone krewetki)  czerwone w kształcie malutkiego walca.

Grzałkę mam ustawioną na 23 stopnie, myślę że to optymalnie dla niego.

Filtr też jest. Akwa mam ok 45L , i trzymam tylko tego raka.

Roślin nie trzymam żadnych, zrobiłem mu taka troche pseudo kryjówkę z duzych muszli. Ogólnie chce mieć go cały czas na widoku a nie ,że bedzie mi sie chował wiecznie, bo widze ,że preferuje ciemniejsze miejsca  ( w ciągu dnia w kącie zaciemnionym akwa np)

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2011, 15:14:31 »

Jak dla mnie to jest samiec raka florydzkiego Smiley także raczej masz to co kupiłeś  Smiley bardzo ładny osobnik.

QUATTRO
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2011, 14:55:02 »

Od tamtego czasu bardzo mocno zmienił kolory. W weekend postaram się zamieścić nowe zdjęcia. Złapał sporo fioletu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: