Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 25L dla krewetek by vento  (Przeczytany 8725 razy)
mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2011, 08:30:58 »

Widzę że w przeciągu prawie 5 miesięcy tak pięknie zarosło Ci te pierwsze akwarium Wink Mech w twoim akwarium to poprostu rewelacja! Ja niestety jestem mało cierpliwy, chciałbym aby od razu wyglądało ładnie. no cóż będzie trzeba cierpliwie czekać, może mój baniaczek również doczeka się bujnej roślinności.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 06, 2011, 10:16:00 »

no i stało się... mój pierwszy baniaczek 25L się rozszczelnił. Do tej pory czytając opowieści o powodziach u innych forumowiczów, nie zdawałem sobie sprawy jaki to problem. Na pierwszy strzał poszły szmatki i szybkie zlanie wody. Problem w tym, że w bańce nadal mieszkają dziesiątki RC, których nie mam chwilowo gdzie przerzucić. W dużym baniaku, podrostki szybko stałyby się pokarmem ramirezek, a w drugiej 25L zamieszkały niedawno Blue Pearl. W związku z tym wykonałem ruch taktyczny, a raczej bieg w stronę najbliższego marketu, gdzie zakupiłem "zestaw naprawczy zbiorniczka". Oto on:

Tego samego dnia podzwoniłem po znajomych w poszukiwaniu najbardziej ekonomicznego źródła pozyskiwania szkła. Udało się nawiązać kontakt z gościem, który skleił mi akwa 60x30x30 przeźroczystym silikonem za 35zł Wink Dwa dni później już obcałowywałem nowe szkiełko:

Na szczęście okazało się, że 25L przecieka tylko gdzieś w górnej części, na tyle wysoko, że nie przeszkadza to w pracy kaskady i moi podopieczni są na razie bezpieczni w swoim akwa otulonym plastikowym pudełkiem-choć widok z okna mają nieciekawy Wink
Trwa kompletowanie sprzętu do nowej bańki-filtry, podłoże, światło, szafka. Jak tylko ogarnę ten temat, wyląduje w niej około 20kg kamoli przywiezionych ze Złotego Stoku (aranż już gotowy na balkonie), mech, didipek i miniaturowa odmiana glosi na trawniku. Myślę, że za jakiś miesiąc bedę mógł pochwalić się nowym baniakiem. Przy okazji będę musiał zrobić restart drugiej 25L ze względów czysto ergonomicznych-nowa szafka pod 54L trochę namiesza mi w układzie i tak już zagraconego mieszkania. 25L wyląduje w miejscy poprzednika, pod głównym zbiornikiem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 10:18:01 wysłane przez vento » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 06, 2011, 17:44:56 »

Jeśli dobrze zrozumiałem w nowym większym szkle zamieszkają RC ? Cheesy (zapowiada się nieźle)

życzę powodzenia i oczekuję na fotki z niecierpliwością Cheesy

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 06, 2011, 18:09:43 »

redki pójdą na początek jako odglaniacze, a później na sprzedaż. Docelowo planuję tam jakieś drobne razbory i jakieś ciekawsze krewety Smiley

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 06, 2011, 18:45:58 »

redki pójdą na początek jako odglaniacze, a później na sprzedaż. Docelowo planuję tam jakieś drobne razbory i jakieś ciekawsze krewety Smiley
Vento dawaj galaxy.  Nadają się do takiej kałuży no i nie ma co ukrywać ładne są.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 07, 2011, 12:38:11 »

Vento dawaj galaxy.  Nadają się do takiej kałuży no i nie ma co ukrywać ładne są.

Jest to jedna z opcji, ale jak podrosną, już tak bardzo mi się nie podobają. Myślałem też o espei albo hengeli. Wszystko wyjdzie w praniu i będzie też uzależnione od tego co chłopaki z Trzmiela będą mieli w ofercie. Narazie trzeba uciułać na sprzęt Wink

wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 25, 2011, 13:54:34 »

siema

co tam nowego zalałeś akwa 60x30x30

ja mam pytanie do pierwszego akwa gdzie nabyłeś tom lampkę 
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 25, 2011, 14:09:05 »

lampka to zwykły moduł 11W AquaEl'a. W drugim świeci belka 15W Aqua Nova.
54L jeszcze niestety nie zalane. Czekam jeszcze aż portfel pozwoli na porządne podłoże i belkę. No i jakąś szafkę muszę pod nie zbudować... Na razie wszystko stanęło, nie do końca z mojej winy. Mam nadzieję, że to kwestia max dwóch tygodni aż wystartuje Wink

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2011, 17:31:10 »

Doczekać się już nie mogę Cheesy

może uda mi się coś podejrzeć i wzbogacić mój baniaczek o jakieś drobne szczegóły Cheesy

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: