Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: szczelny 63l  (Przeczytany 7046 razy)
szczelny
Nowy
*

« : Marzec 01, 2011, 10:52:09 »

Witam, oto moje akwarium

60x30x35 - 63 litry

Wyposażenie:
- Oświetlenie: 3x 15W (oraz wieczorem listwa diodowa niebieska)
 1. Life Glo 15w (przód)
 2. Power Glo 15w (środek)
 3. Flora 15w 865 (tył)
- Filtracja: AquaEl Fan1
- Ogrzewanie: grzałka, około 24-25 stopni
- Podłoże: Floran Start, czarny piasek bazaltowy (naturalne podłoże  )
- Dekoracja: skałki, korzeń

Obsada:
Ryby:
2+1 -prętnik,
5 razbor klinowych (za to mi się dostanie ze z neonkami),
10 neonów czerwonych,
6 otosków,
helenki (pozostały po walce ze ślimakami w poprzedniej aranżacji),
krewetki red cherry.

Rośliny:
nurzaniec,
java,
pistia,
gałęzatka,
christmas moss,
peacock moss,
mały heniek,
hydrocotyle japan,
inne.

Nawożenie:
- bimbrownia,
- nawozy z alledrogo.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2012, 12:42:28 wysłane przez szczelny » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2011, 11:15:38 »

co do roślin, to z prawej z tyłu masz nurzańca (valissnerię), przed nią cryptocoryne vendtii, te z dużymi liśćmi to jakieś ehinodorusy (dokładnych gatunków nie podam), a z przodu to coś trawo-podobne to chyba sagittaria (??) trochę zdjęcie niewyraźne.
Rosliny muszą się przestawić na nowe warunki, więc to normalne, że na razie nie bardzo rosną. Choć mógłbyś im trochę ułatwić sprawę poprzez podawanie co2 i jakiś nawozów w płynie. Światła też nie masz za wiele... może dorzucisz jeszcze jedną świetlówkę? Dużo roboty z tym nie ma, a efekty mogą być świetne.
pozdr

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2011, 12:27:29 »

Podłoże nie najlepsze - wg mnie zbyt "grube".

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
szczelny
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2011, 12:35:13 »

Nurzaniec na dzień dzisiejszy się rozrasta (są dwa odrosty które weszły w kamienie i są już z nich liście około 10 cm). Trawka z przodu kiepscizna, ale poczekam. Też myślę nad świetlówka i pewno się za to zabiorę przy wolnym czasie, a co do żwiru to się pospieszyłem z zakupem z nim i już taki zostanie (chyba że będę miał plagę i wszystkie rybki mi padną to mnie wtedy zmobilizuje), bo teraz nie mam warunków na wymianę podłoża. No i mech na korzeniu chyba się delikatnie rozrósł niż na tym zdjęciu co w pierwszym poście.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2011, 13:03:15 »

odnosnie dodania swietlowki polecam przeczytac watek o zastosowaniu plytki z zarowki energooszczednej w dziale zrob to sam, pozwoli zaoszczedzic kilkadziesiat zlotych, a te pieniadze mozna wydac na cukier i drozdze, zrobic bimbrownie, dyfuzor z kostki lipowej i roslinki odbija pieknie...
pozdrawiam

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2011, 21:03:34 »

Ta roślina która rośnie po lewej z tyłu to najprawdopodobniej echinodorus argentinensis. "Zarósł", a właściwie zdominował moje 54l akwarium jak chwast, a dno opanował korzeniami grubości małego palca u ręki.

Dlatego polecam odgrodzić jego korzenie do pojemnika 10x10, bo jak już się rozrośnie i będziesz chciał gdzieś go przesadzić, to akwarium nada się tylko do restartu.

Nie sadź też blisko niego żadnych niższych roślinek, łatwo zmarnieją bez światła.

Widzę, że masz tam jeszcze jedną żabienicę, z nią zrób to samo. Zrób dokładniejsze zdjęcia roślinek to spróbuję je rozpoznać.

Zwartki które masz, nie maja aż tak rozległego systemu korzeniowego także nie trzeba ich jakkolwiek ograniczać.
szczelny
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2011, 14:54:58 »

Odnośnie tego oświetlenia za pomocą płytki z żarówki energooszczędnej
1. Czy zmieszczę tę płytkę w pojemniku gdzie znajduje się statecznik do standardowej świetlówki (oryginalna obudowa wromak prosta 60x30)
2. Dokupuje ewentualnie odbłyśnik (odbłyśnik posiada zaczep do świetlówki i wystarczy go przykręcić do obudowy?) , 2 oprawki bryzgoszczelne, przewód z wyłacznikiem?
michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2011, 15:38:19 »

1. Oczywiście, ta płytka musi się zmieścić w obudowie żarówki, także te 4cm średnicy i 2cm wysokości na pewno tam wejdą.

2. Tak,odbłyśnik wystarczy przykręcić lub przykleić do obudowy.  Wiele osób poleca tez zrobienie odbłyśnika samemu z tzw. sreberka. O wiele tańsze i nie wiele gorsze od oryginału.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2011, 08:58:10 »

plytka to kolo o srednicy ok 5cm, oprawki bryzgoszczelne widzialem na allegro po 6zl, folia aluminiowa sie sprawdza jak najbardziej, tym bardziej, ze uzyjesz jako odblysnika dla obu swietlowek (mam u siebie takie rozwiazanie), kabel z przelacznikiem mozesz wziac od np. starej lampki nocnej, bez przelacznika tez od biedy bedzie, trzeba wypinac kabel z sieci (ale to przeciez nic trudnego), lub zakupic wlacznik czasowy (koszt chyba ok kilkunastu zl, ale rozwiazuje problem, jezeli chodzisz do szkoly lub pracy. mozesz oswietlenie wlaczac pozniej, by wieczorem cieszyc sie widokiem akwa).
pozdrawiam

szczelny
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2011, 09:34:45 »

Pokrywę mam juz oklejona, bo kupiłem sobie taśmę odblaskową.
Teraz tak:
STARA ŚWIETLÓWKA - ściągam przykrywke na pokrywie, wywalam statecznik magnetyczny i startery i lutuję kabelki do elektroniki z żarówki - czy te oryginalne uchwyty wromakowskie zostają, czy od razu kupic cztery oprawki bryzgoszczelne i 4 uchwyty metalowe do świetlówek? oraz lutuję kabel zasilający)

NOWA ŚWIETLÓWKA - to tu nie ma problemu bo tu montuje kupione oprawki bryzgoszczelne na świetlówkach, przycinam przewody od nich na odpowiednia długość i lutuję do elektroniki oraz lutuję drugi kabel z wyłącznikiem i do prądu...

Czy muszę wiercić w obudowie czy uchwyty na czymś przykleje (chyba pewniejsze jest wiercenie)?

I w taki sposób mam dwie świetlówki, osobne włączniki/wyłaczniki zasilania i wszystko śmiga na elektonice z żarówek energooszczędnych Smiley.

Proszę o poradę głownie do starej świetlówki, jej mocowanie, wiercenie.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2011, 12:50:13 »

zostawilbym statecznik bo dziala, obok jest duzo miejsca na plytke, tym bardziej ze jest on przymocowany nitami, ktore musialbys rozwiercac, ponadto masz przeciez juz zamontowane jedna pare oprawek (po co komplikowac sobie zycie), w uk kupilem uchwyty na swietlowke mocowane do pokrywy za pomoca srubki i nakretki (tutaj tez na pewno jest to dostepne), nawiercasz pokrywe w dwoch miejscach, nakretki malujesz czarnym markerem, by nie bylo ich widac na pokrywie i w sumie gotowe... swietlowke standardowa, wromakowska montujesz blizej przedniej szyby, na tyl dajesz nowa swietlowke dla wzrostu roslin (wiekszosc roslin znajduje sie na tylach akwarium) and well done Smiley
pozdrawiam

michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 03, 2011, 15:47:12 »

Ja mam zrobione tak:

wszystko, prócz pokrywy, świetlówek i stateczników zrobione samemu. Odbłyśniki z folii aluminiowej, uchwyty na świetlówki z jakiegoś giętkiego kawałka aluminium, przykręcone do obudowy śrubkami.

Stateczniki mam przykręcone na dwie śrubki każdy, z tyłu obudowy, żeby łatwiej było mi je wyjąć w trakcie awarii. Wszystkie kable pociągnięte pod odbłyśnikami. Zamiast oprawek użyłem takich złączeń, którymi jeśli kabel jest za krótki skręca sie je razem na

śrubki. Nie wiem jak się to teraz nazywa.

Pokrywa do 54l,  profilowana, świetlówki 2x24W t5 i 1x 18W t8.

Oczywiście Ty możesz zamiast stateczników użyć elektryki, którą włóż do jakieś prowizorycznej puszki, i przykręć do obudowy.
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #12 : Marzec 04, 2011, 11:10:36 »

szczelny - Żeby dobrze doświetlić akwarium dwoma lub więcej świetlówkami to musisz wyciąć to korytko w pokrywie, w której aktualnie znajduje się starter. Ja tak zrobiłem - wyciąłem "korytko" a otwór zakryłem oryginalnym plastikiem zatykającym korytko od góry. Włożyłem dwie świetlówki t8 15W podłączone do statecznika elektronicznego. Statecznik elektroniczny schowałem do czarnego etui z panelu do radia samochodowego, które przykręciłem z tyłu obudowy (pasuje idealnie). Całość wygląda estetycznie i czysto, nie widać kabli itp. A cztery małe czarne śrubki na pokrywie z pewnością nie będą się rzucały w oczy.
U siebie założyłem oprawki bryzgoszczelne takie jak montowane w oryginalnych pokrywach więc mam większe otwory w pokrywie z wystającymi kablami, które schowałem w listwę kablową naścienną elektryczną - lepiej by to wyglądało na innych oprawkach ale jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma. Postaram się zrobić jakieś zdjęcia to wstawię do swojego profilu w galerii.

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 04, 2011, 12:21:59 »

Śliczne akwarium. Smiley

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 04, 2011, 22:19:38 »

szczelny - Żeby dobrze doświetlić akwarium dwoma lub więcej świetlówkami to musisz wyciąć to korytko w pokrywie, w której aktualnie znajduje się starter. Ja tak zrobiłem - wyciąłem "korytko" a otwór zakryłem oryginalnym plastikiem zatykającym korytko od góry. Włożyłem dwie świetlówki t8 15W podłączone do statecznika elektronicznego. Statecznik elektroniczny schowałem do czarnego etui z panelu do radia samochodowego, które przykręciłem z tyłu obudowy (pasuje idealnie). Całość wygląda estetycznie i czysto, nie widać kabli itp. A cztery małe czarne śrubki na pokrywie z pewnością nie będą się rzucały w oczy.
U siebie założyłem oprawki bryzgoszczelne takie jak montowane w oryginalnych pokrywach więc mam większe otwory w pokrywie z wystającymi kablami, które schowałem w listwę kablową naścienną elektryczną - lepiej by to wyglądało na innych oprawkach ale jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma. Postaram się zrobić jakieś zdjęcia to wstawię do swojego profilu w galerii.
a nie prosciej byloby przymocowac nieco ponizej poziomu "korytka" swietlowki, uzywajac dluzszych srub i ogranicznika w postaci wezyka gumowego?? (uchwyty swietlowek mocujesz na odpowiednio dlugich srubach umieszczonych w wezyku lub nawet polowce oprawki dlugopisa - cokolwiek co moze sluzyc jako dystans) a stateczniki, plytki, czy kable chowac wlasnie do "korytka". powiem szczerze, ze gdybym mial robic tak jak mowisz, to postaralbym sie i wykonal pokrywe po swojemu od poczatku do konca, bez korytka, z podwojnym dnem na elektronike, a przede wszystkim na zawiasach bym nie musial jej sciagac przy pracach w akwarium.
ponadto nie sadze, iz korytko jest problemem przy naswietlaniu akwa... przeciez swiatlo nie pada pionowo w dol. moim skromnym zdaniem jest to zla rada...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: