stanek245
Nowy
|
|
« : Marzec 02, 2011, 17:43:36 » |
|
Witam jestem świeżym akwarystą i jestem tutaj nowy wiec proszę o wyrozumiałość. Właśnie zakupiłem akwa 112 litrów wcześniej miałem duzo mniejsze. ostały mi sie takie rybki: 2 glonojady 3 neonki 2 danio i 2 mułojady Moje pytanko brzmi jakie rybki moge do tego dokupic. Czy muszę oddawać neonki jeśli chciałbym kupić razbore galaxy. Jeśli nie to w jakiej liczbie kupić. Jakie większe rybki mogę kupić żeby się wyróżniały. np parkę - Najlepiej mało agresywne miałem już bojownika 1+2 i obgryzał ogony innym rybką np gupikowi. atakował nawet neonki. w ogóle jakie jeszcze rybki do tego polecacie. Odnośnie tych wiekszych rybek mojej żonie bardzo podobają sie skalary czy dwa mogły by być w takim akwarium. Czytałem już wiele wypowiedzi np: że potrzebują min 50 cm wysokości inni piszą ze dwa mogą być wiec sam już nie wiem. A i czy znacie może jakąś całkiem żółtą rybkę którą mógłbym hodować wtym akwa razem z tymi co juz mam i innymi zaproponowanymi przez was
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2011, 18:16:17 » |
|
2 glonojady tzn ? Glonojad to pojęcie względne, gdyż mogą to być malutkie otoski jak i gibiceps, prosimy o fotke Mułojady ? kiryski ? nie za bardzo rozumiem pojęcie mułojad Neonki to rybki stadne minimum 8 sztuk Jak najbardziej możesz zamienić je na galaxy, które też muszą przebywać w grupie, co do danio niestety to też rybka stadna. Skalary odpuść sobie chyba, że masz zamiar zakupić lub oddać je do większego akwa kiedy dorosną, w zamian proponuję parę kakadu lub prętnika karłowatego Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Arek0402
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2011, 18:29:27 » |
|
w zamian proponuję parę kakadu lub prętnika karłowatego Jak prętnik to tylko samce lub harem.
|
|
|
|
|
|
|
stanek245
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2011, 18:47:16 » |
|
w zamian proponuję parę kakadu lub prętnika karłowatego Jak prętnik to tylko samce lub harem. mułojad taka rybka podłużna co czyści dno i zakopuje sie w piasku glonojady jeden większy zółty "złoty" drugi mniejszy czarnawy w białe kropki czy tez plamki a mógłbym miec taka obsade 2 glonojady 10 neonków 4-5 galaxy 2-4 gupików 2 te mułojady jakies 2 wieksze rybki i moze cos na dno jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
nikodem0
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2011, 19:21:30 » |
|
witam Z żółtych rybek polecam żółtaczka indyjskiego w ilości 8 sztuk . jest to rybka spokojna wiec nada się do zbiornika z rybami towarzyskimi. pozdrawiam nikodem0
|
|
|
|
|
|
|
stanek245
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2011, 19:30:56 » |
|
a jakie rybki bys zaproponował z większych troche tak 2 lub 3 sztuki tylko nie bojownik mógłby być ten skalar 2 sztuki czy nie
|
|
|
|
|
|
|
Arek0402
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2011, 19:49:12 » |
|
mógłby być ten skalar 2 sztuki czy nie Ja ma 3 w 112l już ponad 2 lata i mają się dobrze ale podobno to za małe aqwa jak na skalary. Większość użytkowników tego forum napisze że sakary nie nadają się do takiego aqwa. Moim zdaniem skalary odpadają dlatego że jak podrosną lub jeżeli kupisz już duże to będą się odżywiały neonkami i gupikami Dlatego ja chcę się pozbyć swoich ale nie mam komu oddać a w sklepach też ryb od zwykłych ludzi (nie hodowców) ryb nie biorą dlatego mam je tak długo i będę miał je raczej do końca życia, ich życia oczywiście
|
|
|
|
|
|
|
nikodem0
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2011, 19:51:14 » |
|
skalary nie nadają się to takiego zbiornika będą się czuły naprawdę żle z większych rybek jakie polecam to gurami ksieżycowe lub złote gurami całujące.dużo jest gatunków z ryb labiryntowych.U gurami wystarczy para , i naprawdę akwarium może się prezentować pięknie.JEDNAK AKWARIUM 112 LITRÓW NIE JEST DUŻE.
|
|
|
|
|
|
|
stanek245
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2011, 20:07:59 » |
|
to jaka obsade bys zaproponował musza byc 2 glonojady 2 mułojady i neonki bo to juz mam i chciałbym galaxy co fajnego można do tego dobrać tak żeby i na dnie i po środku i na górze coś pływało
|
|
|
|
|
|
|
nikodem0
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2011, 20:21:49 » |
|
obsadę jaką proponuje to 2 mułojady 8-10 neonków 2 glonojady 1 samiec + 2 samice gurami 5-6 kirysków i to wszystko myślę że taka obsada będzie bardzo dobra pozdrawiam nikodem0
|
|
|
|
|
|
|
stanek245
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2011, 20:46:43 » |
|
a czy mógłbym do tego dozucic kilka galaxy jak tak to ile. A nie wiesz może które gurami sa najbardziej kolorowe efektowne
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2011, 21:04:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
stanek245
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2011, 21:12:18 » |
|
i czy jak bede bral te gurami 3 szt to czy moge wziac rozne np zlote mozaikowe i jeszcze jakies czy takie same
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 02, 2011, 21:17:04 » |
|
Przestańcie polecać mułojada do takiego litrażu. Ryba przekracza niekiedy 20cm. U mnie miały na oko 18-20cm. Powielacie bzdury, które gdzieś wyczytaliście, że wspomniane ryby nadaja się do 80L zbiorników. Moim zdaniem min powierzchnia dna to 150x50cm
Arek0402 nie większość uczestników tego forum napisze, że skalary nie nadają sie do 112L. Napiszą tylko tacy co maja jakąkolwiek wiedzę. Uzasadniać nie muszę. Większość doskonale wie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2011, 21:38:32 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
stanek245
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 02, 2011, 21:34:59 » |
|
mam jeszcze pare pytan przed uruchomieniem w pełni akwa czy gurami np 3 szt moze byc w akwa 112 litrow z pretnikami bo rozumiem ze gurami musi byc samiec i 2 samice a u pretników tez tak jest no i czy te gurami muszą byc wszystkie 3 takie same
|
|
|
|
|
|
|
|