Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « co zrobic zeby woda była miękka i kwaśna??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co zrobic zeby woda była miękka i kwaśna??  (Przeczytany 5926 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« : Kwiecień 20, 2005, 18:00:22 »

mam pytanie czy woda przegotowana ma taką samą rolę co woda destylowana i moge nią zmiękczyć wode w aqa??
czy mogę wrzucić kory dębowej do akwarium żeby mi sie zakwasiła ale na jak długo żeby nie była za kwaśna??
czy ta kora będzie równierz puszczać garbniki musi być ich dużo
a nie chcę wlewać tych chemikaliów do wody

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2005, 19:29:45 »

Cytat: Komandos
mam pytanie czy woda przegotowana ma taką samą rolę co woda destylowana i moge nią zmiękczyć wode w aqa??

Nie. Gotowanie, a destylacja to dwa różne procesy

Cytat: Komandos

czy mogę wrzucić kory dębowej do akwarium żeby mi sie zakwasiła ale na jak długo żeby nie była za kwaśna??

Możesz, ale nie wiem na jak długo - po prostu trzeba regularnie mierzyć pH.
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2005, 12:03:24 »

Przeciez najlatwiej zakwasic wode CO2 z bimbrowni. Praktycznie do dowolnej wartosci. Ja dwutlenkiem wegla zakwasilem z 7,5 do 6,8 i jest ok  Cheesy
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2005, 12:34:29 »

yhym dzięki  :wink:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2005, 15:58:58 »

Cytat: Beton
Przeciez najlatwiej zakwasic wode CO2 z bimbrowni. Praktycznie do dowolnej wartosci.

Nie tak do dowolnej, chyba ze chesz ryby wysłać na tamten świat. Sprawdź jaka bedzie zawartość dwutlenku węgla np przy TWW= 8`n  i pH 6,4 - dużo za dużo. Najpierw należy kupić testy przynajmniej na twardość wody i pH a potem zacząć podawać CO2.

385 l - dyskowce
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2005, 19:46:08 »

Tez fakt  :shock:  ale to tylko tak dla przykladu. Ale mozliwosci manipulacji dosyc spore a daje to dluugotrwaly efekt przy ciaglym podawaniu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: