Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki  (Przeczytany 3924 razy)
blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« : Marzec 07, 2011, 16:14:07 »

Siemka ej powie mi ktoś jakie ślimaki sprzątają glony i żeby jeszcze sie nie rozmnażały , myśle o zebrach ale jeden sprzedawca powie mi tak a drugi śiak więc prosze o odpowiedzi .                                                                                                                             Akwarium 60l filter fan 2, grzałka glass heater at-180, rybki  Grin 2 danio lamparcie, 3 danio pręgowane , 5 skalaruw, 1 glonojad żółty, 3 czarne , 3 bocje hyba jamajugi lub coś takiego 2 kiryski spiżowe , 2 kiryski plamiste ,2 piskorki , 4 brzanki , 7 głupikuw , 2 sumiki szkliste , 2 węgorzyki cierniste i tyle .
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2011, 16:38:09 »

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

powiedz gdzie chcesz upchać te ślimaki jak ty w 60L akwa masz 5 skalarów Shocked

blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2011, 16:40:31 »

Na szybach jakoś  Cheesy
Przynajmniej żeby były 2 .
Więc jakie ślimaki mogą być?

Używaj opcji zmień. Nie pisz posta pod postem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 20:37:13 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2011, 19:29:20 »

Żadne! I 3/4 Twojej obsady też... Roll Eyes

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2011, 19:47:46 »

Umnie żadna ryba się nie atakuje i jest gitara ale glonojady mam małe i mało sprzątają tych glonuw to czasami sprzątam te szyby ale ślimaki były by najlepszym rozwiązaniem więc jakie polecacie na glony i żeby się nie rozmnażały HuhHuhHuh?
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2011, 20:38:40 »

Proponuję spojrzeć czasem w słownik ortograficzny.
A co do tematu to możesz na razie zrobić tylko jedno - ogarnąć obsadę, bo na pewno nie pasuje do tego małego akwarium. A to że żadna ryba "się nie atakuje" to nie znaczy, że jest gitara.
Ale skoro chcesz męczyć ryby, to Twój wybór.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2011, 21:06:26 »

Umnie żadna ryba się nie atakuje i jest gitara ale glonojady mam małe i mało sprzątają tych glonuw to czasami sprzątam te szyby ale ślimaki były by najlepszym rozwiązaniem więc jakie polecacie na glony i żeby się nie rozmnażały HuhHuhHuh?
Myślisz, że jak "glonojady" osiągną większe rozmiary to tym samym będą więcej "sprzątały tych glonuw"?
Rozczaruje Cie. Duże "glonojady' nie są tak bardzo zainteresowane glonami jak młode-to tak w skrócie.
Najlepsze rozwiązanie na glony to  dbanie o zbiornik. Patrz podstawowe czynności w pielęgnacji akwarium

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2011, 21:15:32 »

ale glonojady mam małe i mało sprzątają tych glonuw

są małe bo skarłowaciały
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2011, 21:23:40 »

Akwarium 60l filter fan 2, grzałka glass heater at-180, rybki  Grin 2 danio lamparcie, 3 danio pręgowane , 5 skalaruw, 1 glonojad żółty, 3 czarne , 3 bocje hyba jamajugi lub coś takiego 2 kiryski spiżowe , 2 kiryski plamiste ,2 piskorki , 4 brzanki , 7 głupikuw , 2 sumiki szkliste , 2 węgorzyki cierniste i tyle .
1. Zainwestuj w słownik ortograficzny bo. Pisze się filtr a nie filter, skalarów a nie skalaruw, chyba a nie hyba, gupików a nie głupikuw
2. Twoją obsadą powinien zainteresować się prokurator. Jeśli Ty chcesz trzymać taki "meksyk" w 60-litrowej szklance, to ocierasz się o sadyzm i akwarystą jesteś nijakim.
3. Ślimaki to żaden sposób na glony. Jak się ma syf w zbiorniku, to nawet kilogram ślimaków nie pomoże.
4. Jeśli chodzi o problemy z glonami w Twoim akwarium, to przyczyną jesteś Ty, bo "zmontowałeś" obsadę, która bardzo szybko zanieczyszcza Ci zbiornik.
Smutne, ale prawdziwe...

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2011, 22:12:05 »

2. Twoją obsadą powinien zainteresować się prokurator. Jeśli Ty chcesz trzymać taki "meksyk" w 60-litrowej szklance, to ocierasz się o sadyzm i akwarystą jesteś nijakim.
Nie popadajmy w paranoję.

Co do ślimaków od glonów, to np.: świderki i rozdętki.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2011, 22:21:30 »

Nie popadajmy w paranoję.

Nie wszystko co się czyta, należy brać dosłownie...

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Robs
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2011, 19:13:22 »

Ampularie są dobre i można kontrolować ich rozmnażanie.
38 ryb na 60l. Shocked  brawo...każda ryba powinna mieć jakieś 3,5 litra wody więcej jeśli chodzi o Twoje akwarium.
 obliczenia wykonałem za Ciebie. Zainwestuj w 200l. Grin
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2011, 13:57:48 »

Co do obsady to się nie wypowiadam bo wszystko co miałem powiedzieć zostało już napisane. dobre na glony są neritinie zebra lub onion - z pewnością nie będą się rozmnażać bo ich maluchy wymagają słonej wody tzn. będą składać jajka ale nic z nich nie wyrośnie.
Twoje w dużej ilości rybcie produkują mnóstwo azotanów a to jest pożywka dla glonów, z którymi żadna ilość ślimaków sobie nie da rady.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: