Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kondor-k1 [140 L] Dekoracyjne  (Przeczytany 5768 razy)
kondor-k1
Nowy
*

« : Marzec 09, 2011, 19:08:28 »

Witam wszystkich Smiley
Chcę zaprezentować mój zbiornik i poddać waszej ocenie. Przez ostatni rok prowadziłem ogólne i zgłębiałem akwarystykę jak już więcej podłapałem postanowiłem zrobić restart i oto wyniki:

Akwarium przed restartem:

Świeżo po zalaniu:

Około 8 miesięcy od startu:

Po restarcie:

Dołożyłem oświetlenia, zmieniłem filtr i zbiornik ma następujące parametry:

Akwarium: 80x35x50 = 140l

Ośwetlenie: 2x18W T8 Sylvania Aquastar i Philips Daylight, 2x 13W T5 prawdopodobnie o temp. barw. 4500K (świetlówki wstawiane do mebli)

Filtr: zewnętrzny JBL CristalProfi E900 z wkładem ceramicznym i gąbkami.

Podłoże: na dnie 5l ziemi do kwiatków przysypana 5-6 cm warstwą żwirku kwarcowego 1,0-1,6 mm, na tym 1cm żwirku kwarcowego 2,0-4,0 mm i plaża z piasku bazaltowego 0,8-1,6 mm.

Nawożenie: CO2 z bimbrowni, dojdzie jeszcze Symfonia złota i kulki gliniano torfowe ale dopiero jak się uporam z glonami bo zielenice się zaczynają pojawiać ;/

Obsada:
 • 20 x Neon Inessa,
 • Pielęgniczki Kakadu 1+2
 • 5 x Otosek
 • 2 x Anatome Helena
 • Jutro wpuszczę 10 krewetek Red Cherry

Roślinność:
 • Bacopa Caroliniana
 • Cabomba Caroliniana
 • Cladophora
 • Hygrophila corymbosa
 • Hygrophila difformis
 • Ludwigia repens
 • Microsorium pteropus
 • Sagittaria subulata
 • Salvinia natans
 • Java moss
 • Rotala rotundifolia
 • Hemianthus Callitrichoides
 • Glossostigma Elatinoides

Dekoracje: odpowiednio spreparowany korzeń dębowy znaleziony w lesie Smiley kamienie, kokosy, tło DIY ze styropianu Wink

Zapraszam do oceny Smiley

No i foteczka tego co wyszło  :grin:

Tydzień po zalaniu:

Dwa tygodnie po zalaniu czyli wczoraj:

Mieszkańcy:

Helena i neon:

Kilka neonków:

Samiec Kakadu:

Aktualne zdjęcie:

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2011, 22:13:07 wysłane przez kondor-k1 » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2011, 20:37:20 »

Zwrócę uwagę głównie na obsadę.
Rzadko ostatnia zdarza się by nowa osoba na forum prezentowała z miejsca obsadę która byłaby idealnie trafiona jeśli chodzi o wymagania ryb. W Twoim przypadku tak jest i to mi się podoba.
Co do wyglądu to dla mnie jest to kolejny roślinny baniak więc w tej kwestii głosu nie będe zabierał.

kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2011, 20:42:53 »

Zanim dobrałem obsadę to przeczytałem tuziny forów o akwarystyce, czytałem o rybach i wymaganiach i znalazłem takie które pasują do siebie i mi się podobają Cheesy
Heh, jak zaczynałem czytać to myślałem że coś nie pasuje Smiley
A roślin jeszcze dołożę...

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2011, 20:49:15 »

Zanim dobrałem obsadę to przeczytałem tuziny forów o akwarystyce, czytałem o rybach i wymaganiach i znalazłem takie które pasują do siebie i mi się podobają Cheesy
Heh, jak zaczynałem czytać to myślałem że coś nie pasuje Smiley
A roślin jeszcze dołożę...
Dobrze, że zacząłeś czytać zanim dobrałeś obsadę, swiadczy to jak najlepiej o Tobie.
Co do roślin to trafisz na tym forum na wielu pasjonatów zieleniny którzy z pewnością Ci coś doradzą, ja do nich nie należę Smiley

kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2011, 21:07:02 »

Dzięki za miłe słowa Smiley

Właśnie potrzebuję porady czy dobrze zacząłem walkę z glonami: zmniejszyłem czas oświetlenia na 6h, podaję CO2 z bimbrowni, nie wiem czy się dobrze rozpuszcza bo nie mam żadnego dyfuzora ale włożyłem kostkę lipową pod kamień i zanim bąbelki wypłyną to chwilę pod tym kamieniem pobędą. I kupiłem trochę roślin od liska na forum, będą po niedzieli. Mam nadzieję że po tych zabiegach zielenice (nie ma ich dużo) ustąpią Smiley

kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2011, 20:57:55 »

Dosadziłem wczoraj trochę roślin i obwiązałem korzeń mchami, a oto efekt:

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 22:20:20 wysłane przez kondor-k1 » Zapisane

Rafał86
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2011, 14:50:28 »

Całkiem nieźle się zapowiada. Fajny korzeń. Zobaczymy jak roślinki podrosną.
Czy filtr nie powoduje zbyt dużego ruchu wody w akwa? (niektóre rośliny tego nie lubią)
Bo e900 do maluszków nie należy.
kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2011, 01:38:53 »

Udało mi się w lesie znaleźć jak z pracy wracałem, był stary i nie było problemów z zatopieniem, potrzebował tylko 2 tygodnie Wink mam jeszcze drugą część tego korzonka bo mi się do akwa nie mieścił i musiałem przykrócić ;p

Trochę daje ten filtr, ale ustawiłem wylot w kierunku szyby i robi się taki mały wir a rośliny w całym akwa nie falują Smiley ale w razie czego mogę zmniejszyć moc na filtrze.

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2011, 22:12:31 »

Korzeń ładny. Tło - styropian? Fajnie wygląda. Do 6 godzin dodałbym codzienną dyskretną podmianę wody /powiedzmy 5 - 10%/ -  u mnie pomogło.
kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2011, 14:45:26 »

Tło styropian "pomalowany" rozpuszczalnikiem, na to spray srebrny i szary, a na koniec czarna emalia Smiley to codziennie będę 10 litrów podmieniał, ale i tak na razie rozrost glonów zahamowałem Smiley

Wie ktoś może co to za ślimak?? na początku myślałem, że mi się Heleny rozmnożyły, ale później zaczął się na czarno wybarwiać i wygląda na to, że musiałem go z jakąś roślinką przytaszczyć...

« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 14:48:09 wysłane przez kondor-k1 » Zapisane

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2011, 16:16:16 »

rozdętek Wink
kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2011, 16:33:12 »

Dzięki Smiley
Powiedzcie mi jeszcze czy ikra kakadu jest wrażliwa na światło?? Bo dzisiaj zauważyłem że samica złożyła ikrę w kokosie i chciałbym trochę podejrzeć Smiley bez światła widać że lada moment się coś wykluje bo jajeczka podskakują Wink

kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2011, 18:50:26 »

Nikt nic nie wie?  Zauważyłem, że samica przerzuca ikrę na ścianki kokosa, może chroni ją przed światłem, które dochodzi?

kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2011, 22:04:25 »

Mam kolejne pytanie Smiley

Czerwone rośliny (Rotala i Ludwigia) tracą kolor, to znaczy nowe licie wyrastaj zielone a stare powoli blakną. Jakich nawozów powinienem użyć? Mam symfonię złotą ale jeszcze nie używałem, czy będzie się nadawać??

Chcę wymienić świetlówki.
18W T8 planuję wymienić na NARVA OCEANIC FLORA >>link<< i NARVA OCEANIC  LIGHT >>link<<

Nie ma dostępnych 13W T5 akwarystycznych, a do wyboru są temp. barwowe 2700K, 4000K i 6500K >>link<<.

Czy wybrałem dobre oświetlenie? Może macie jakieś propozycje?
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 22:06:16 wysłane przez kondor-k1 » Zapisane

kondor-k1
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 30, 2011, 19:37:46 »

Widzę, że ciężko tutaj o poradę... Ale spróbuję jeszcze raz, co to za roślina??

http://img141.imageshack.us/i/zdjcie0137f.jpg/
http://img215.imageshack.us/i/zdjcie0147e.jpg/

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: