Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwny wynik testów na PH
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny wynik testów na PH  (Przeczytany 4070 razy)
Wookee
Zainteresowany
**

« : Marzec 10, 2011, 19:04:18 »

Witam.

Dotychczas używałem testów Zooleka i miałem wg nich PH około 6,8 - 7, więc niby ok.
Ostatnio kupiłem duży zestaw testów JBLa. Test dokładny (6 - 7,6) pokazuje mi wynik w granicach 7,2 - 7,3. Lekko się zdziwiłem, więc zrobiłem test jeszcze dwukrotnie. Zawsze ten sam wynik. Postanowiłem więc zrobić test wody z kranu ... też 7,2 - 7,3. Hmmm. Powtórzyłem test kranówki i bez zmian. Oki. Zrobiłem test wody z RO, którą robiłem parę dni temu. Wynik 6,4.

Nie wiem co Wy na to, ale ja zazwyczaj sądziłem, że woda kranówka ma wartości w granicach 7, a woda z RO ma niższe PH, ale stopniowo dąży ono do 7 w miarę mijającego czasu.
Ponadto 80% wody mam właśnie z RO.

Sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Testy robię zgodnie z instrukcją. tu nie ma udziwnień jak na przykład z testami na Mg czy Ca. 3 krople do 5ml, a do 3 jeszcze jakoś mi liczenie idzie Smiley
Proszę o Wasze opinie i sugestie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 19:06:40 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2011, 19:33:30 »

1. Testy dla hobbystów, do naszych celów są niedokładne. Nie byłoby to takie złe samo w sobie, ale są one jeszcze niekonsekwentnie niedokładne. Znaczy to, że jednego dnia pokażą nieznacznie błędny wynik, a następnego dnia, ten sam test może być bardzo niedokładny. Zwykła zmiana wilgotności powietrza może wypaczyć wynik testu.

2. Testy są drogie. Im bardziej dokładny test, tym jest droższy. Firma Hach produkuje jedne z najbardziej renomowanych testów, ale mogą one być dziesięć razy droższe niż powszechnie używane testy.

Skopiowane ze strony :

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=25676

o EI
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2011, 19:39:25 »

No to kolega mnie pocieszył. Kurcze, myślałem, że JBL robi w miarę dokładne testy.

Ok, ale zakładając, że kranówka ma 7,3 pH, to można przyjąć, że to jest raczej 7? Normalnie pochlastać się tylko. Na zestaw testów wydałem sporo kasy i cieszyłem się, ze są dokładniejsze niż Zooleka, a tu zonk Sad

Narożnikowe 350l
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2011, 20:05:57 »

Nie wiem co Wy na to, ale ja zazwyczaj sądziłem, że woda kranówka ma wartości w granicach 7, a woda z RO ma niższe PH, ale stopniowo dąży ono do 7 w miarę mijającego czasu.

Woda w kranie ma rozpuszczony CO2, który ulatniając się, w miarę upływu czasu powoduje podwyższenie pH.
U mnie - dla przykładu - woda prosto z kranu ma pH 7,5 a po odstaniu pH 8,0.

Akwarium i hydroponika
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2011, 20:14:13 »

To może faktycznie pokazuje poprawnie.

Testy JBL faktycznie tak słabo pokazują wyniki. Przecież kupować testy 10-cio krotnie droższe od JBLa to bankrut murowany :/
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 20:16:51 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2011, 20:29:28 »

wiem coś o tym Wink
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2011, 20:37:13 »

wiem coś o tym Wink

Hmmm. Ile w takim razie wydajesz na testy i które robisz? Przecież nie będę wszystkich kupował za kilkaset / szt.

Narożnikowe 350l
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2011, 20:43:39 »

Ja kupiłem zwykle tesy JBL 5in1 których i tak nie używam często dałem za nie 50 zł dla mnie to troche kasy jest. Nie mam zamiaru kupować jakiś drogich testów za kilkaset złotych te mi starczają . 
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 10, 2011, 20:52:29 »

No ja mam testy JBLa za ponad 300 zł, ale część z nich jest zbędna. Pisałeś, ze testy dokładne są bardzo drogie, nawet 10-cio krotnie droższe, więc zastanawiałem się ile mogą kosztować te profesjonalne Smiley

Oki. Poproszę o opinię na temat testów JBLa osoby, które takowych używają. W końcu muszę którymś testom zaufać  Huh

Narożnikowe 350l
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2011, 20:59:41 »

Ja używam JBLa kosztowały bodajże 150zł i nie narzekam. Znajomy jest chemikiem i pracuje w profesjonalnym laboratorium. Z ciekawości dałem mu wodę ze swojego zbiornika do badania. Wyniki praktycznie pokrywały się z moimi.
Zastanawiam się tylko po co Wam "profesjonalne "testy. Idąc dalej takim tokiem rozumowania to najlepiej stworzyć laboratorium chemiczne Smiley
Większość użytkowników naszego forum posiada "zwykłe' testy kropelkowe i nie narzekają.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2011, 21:02:43 »

Ja nie potrzebuję profesjonalnych. Mam zwykłe testy kropelkowe, tylko duży zestaw. Chciałem mieć w ładnej walizeczce, więc mam Smiley Wiem, że to troszkę snobizm... Smiley

Niemniej mam zwykłe kropelkowe, ale jako, że wyszło mi dość duże pH, zacząłem wątek Smiley Patrz wyżej. Kolega napisał, że take testy to hobbystyczne i odbiegają, więc zainteresowałem się jakie być powinny.

Narożnikowe 350l
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2011, 21:08:11 »

Ja nie potrzebuję profesjonalnych. Mam zwykłe testy kropelkowe, tylko duży zestaw. Chciałem mieć w ładnej walizeczce, więc mam Smiley Wiem, że to troszkę snobizm... Smiley

Niemniej mam zwykłe kropelkowe, ale jako, że wyszło mi dość duże pH, zacząłem wątek Smiley Patrz wyżej. Kolega napisał, że take testy to hobbystyczne i odbiegają, więc zainteresowałem się jakie być powinny.
Kolega cytował treści z innego forum. Przyjął z góry sugestię autora.
Ja pisałem z własnego doświadczenia

Mój baniaczek
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2011, 21:12:03 »

Czyli jak pokazuje mi 7,3 JBL,a z 2 dni wcześniej przez tygodnie Zoolek pokazywał 6.8 - 7.0, to przyjąć raczej, że JBL pokazuje poprawnie?

Narożnikowe 350l
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 10, 2011, 21:20:01 »

Czyli jak pokazuje mi 7,3 JBL,a z 2 dni wcześniej przez tygodnie Zoolek pokazywał 6.8 - 7.0, to przyjąć raczej, że JBL pokazuje poprawnie?
Nie używałem nigdy Zooleka więc się nie wypowiem. Jeżeli za każdym razem JBL pokazuje te same wartości to przyjąłbym, że wszystko jest ok.

Mój baniaczek
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 11, 2011, 08:28:50 »

...Zrobiłem test wody z RO, którą robiłem parę dni temu. Wynik 6,4.

...
Woda pochodząca z filtra RO zawiera bardzo małą ilość substancji, które występują natomiast w wodzie kranowej. Szczególnie chodzi o węglany i wodorowęglany, których to obecność sprawia, że woda ma własności buforujące (wprawdzie niewielkie, ale jednak ma). Brak tych buforujących związków w wodzie z filtra RO powoduje, że nawet niewielka ilość CO2 zawarta normalnie w powietrzu atmosferycznym po rozpuszczeniu się, dość mocno obniża wartość pH. A pH takiej wody nie będzie dążyło do 7, lecz sądzę, że może jeszcze zmaleć.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: