artur1995
Stały użytkownik
|
|
« : Marzec 16, 2011, 17:24:26 » |
|
Witam , W Sobotę planuję restart mojego 25l.Póki co jest w nim wielki bałagan,nic do siebie nie pasuje:) Planowałem trochę i prawdopodobnie będzie to wystrój Malawi z roślinnością. Wygrzebałem gdzieś kamienie i powstała grota: Zajmuje ona sporą część akwarium Podłoże to będzie zwykły czarny żwir/bazalt Co do roślin to chyba na razie będzie to: Cryptocoryne Wendtii Nurzaniec Olbrzymi a w przyszłości planuję Anubias i Sitowie Drobne na przód Planowana obsada: I tu mnie zjedziecie Mam obecnie 6 danie różowych no i niestety do swojej śmierci pozostaną (są dość długo ) i 4 kirysy panda będzie natomiast Bojownik i Kirysy. Proszę o wszelkie porady oraz sugestię Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 17:28:08 wysłane przez artur1995 »
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2011, 18:28:19 » |
|
Tego wystroju to Malawi bym raczej nie nazwał, Malawi to raczej same kamloty i do tego ewentualnie jakaś Vallisneria, ewentualnie Anubias jakby rybom z Malawi smakowało. Obsada beznadziejna, jedyne co z tego może zostać to Bojownik, co do groty to fajnie, tylko ja bym tam ją skleił silikonem, bo jak coś zaczniesz grzebać to kamienie mogą pospadać i może pęknąć szkło, albo przygnieciesz ryby. Co do podłoża to przy i tak ciemnych już kamlotach dałbym chociaż jakiś piasek, albo drobny, biały żwir. Co do groty jeszcze to możesz sobie do niej przywiązać dokładnie za pomocą żyłki wędkarskiej Mech Jawajski i będziesz miał fajny efekt zielonej groty, taki jak tu:
|
|
|
|
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2011, 18:35:13 » |
|
Mech będzie ale potem Wiem, że obsada do bani ale póki danio nie padną niestety zmiany nie będzie. Właśnie nie wiem czy biały czy czarny żwir..?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 18:37:53 wysłane przez artur1995 »
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2011, 19:07:45 » |
|
Ryby i rośliny pięknie prezentują się na czarnym tle. Niestety akwarium wygląda wtedy trochę ponuro i ciemno. Jakie masz oświetlenie? Nie możesz oddać danio do sklepu, albo komuś innemu? Kiryski też by się przydało oddać. Na zdjęciu masz pięknie pokazane jak mógłbyś się mniej więcej urządzić. ))
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2011, 19:38:42 » |
|
Oświetlenie to energooszczędna 8w Niestety rybek nie mam komu oddać:(
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2011, 20:09:00 » |
|
Allegro, giełda na forum akwarystycznym, giełda w okolicy Twojej miejscowości, sklep zoologiczny (wątpię), znajomym. Wystarczy chcieć.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2011, 20:14:12 » |
|
Te ryby biorą ludzie, to nie Pyszczaki, żeby trzeba było się prosić, także jakbyś chciał coś z tym zrobić to droga otwarta, a naprawdę warto, fajnie jest mieć akwarium, które w pełni spełnia wymogi danego biotopu, łatwiej o utrzymanie i radość z ryb jest większa, a poza tym łatwiej można je hodować i rozmnażać. Jak dla mnie nie warto ich trzymać. Co innego jakby nie było biotopowo tylko, ale tutaj ryby też są za małe na akwa.
|
|
|
|
|
|
|
damian8597
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2011, 20:11:31 » |
|
Imo danio może zostać tylko bardziej drastycznye wydaje mi sie to ile i jakie kirysy ty tam trzymasz (może lepiej kisisz) a co więcej na jakim podłożu.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2011, 20:15:57 » |
|
Imo danio może zostać tylko bardziej drastycznye wydaje mi sie to ile i jakie kirysy ty tam trzymasz (może lepiej kisisz) a co więcej na jakim podłożu.
Gratuluję pomysłu. Danio w 25L? Gdzie Twoim zdaniem ta ruchliwa, stadna ryba ma pływać? Zbiornik za mały na Danio.
|
|
|
|
|
|
|
damian8597
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2011, 20:24:52 » |
|
A na kirysy za to jest zaje... Danio zawsze można zboleć.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 18, 2011, 20:28:44 » |
|
A na kirysy za to jest zaje... Danio zawsze można zboleć.
Jeżeli nie zauważyłeś mój post odnosił się konkretnie do Twojej niezbyt trafnej wypowiedzi i dotyczył Danio. Gdybym chciał pisać o kirysach zwróciłby się bezpośredni do autora wątku.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2011, 20:40:07 » |
|
Racja. Danio to co najmniej 45l, jak nie 60l, mało tego, że ruchliwe to jeszcze stadne - ławicowe, czyli nie do 25l.
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
Crystal'ka :)
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2011, 16:16:08 » |
|
Danio to chyba min.80l jak dobrze pamiętam. W każdym razie im wiekszy tym lepszy. Do 25l to bojownik lub harem proporczykowców 1+2.
|
|
|
|
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2011, 18:33:45 » |
|
kirysków się pozbyłem zostały tylko danio.Jak ktos będzie chciał przyjąć do chętnie oddam
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 22, 2011, 20:00:51 » |
|
Danio to chyba min.80l jak dobrze pamiętam.
W minimalistycznych publikacjach zaleca się 45l, niemniej trzeba pamiętać, że ryba ta jest ruchliwa i jeżeli mówimy o tak małym litrażu to przy długości co najmniej 60, a najlepiej 80 i więcej cm. Co do Proporczykowców to trochę dyskusyjna sprawa. Najlepiej jakieś drobne krewetki, Bojowniki lub Gupiki.
|
|
|
|
|
|
|
|