Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Małe paskudztwo 60 l - by Mr_Andre - Restart
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe paskudztwo 60 l - by Mr_Andre - Restart  (Przeczytany 13008 razy)
mr_andre
Zainteresowany
**

« : Marzec 17, 2011, 18:17:23 »

Witam, od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem akwarium, otrzymałem je w spadku od szwagra, który kupił sobie większe. Cały komplet jaki posiadam od niego to: akwarium wielkości 60l (60x30x33 cm), oświetlenie 1x15W świetlówka biała w komplecie, filtr AQUAEL FAN 2 Plus  (5.2 W 450 l/h) (chyba za duży co?), grzałka jest ale prawdę mówiąc nie sprawdzałem jakiej mocy, w każdym razie ustawione 25 stopni.

Aktualni lokatorzy akwarium których kupiłem w zoologicznym:
Mieczyk x 2
Gurami Mozaikowy x 2
Razbora Klinowa x 4
Brzanka x 4
Glonojad Złoty x 2
Molinezja Czarna x 3

Wydaje mi się po krótkiej lekturze w internecie i poradach sprzedawcy że rybki nie powinny się "gryźć" Wink

Roślinki jeżeli można je tak nazwać są sztuczne, chciałbym zamienić je na żywe, ale prawdę mówiąc w ogóle się na tym nie znam i liczę na waszą pomoc. Ogólnie akwarium wygląda bardzo sztucznie, a przeglądając zamieszczone galerie Waszych zasobów wiem że dobrze trafiłem, na pewno coś się dzięki Wam zmieni.

Tu małe pytanie, czy ktoś miałby ścinki roślinek do pozbycia się? Oczywiście opłacił bym z góry koszty przesyłki. Jeżeli byłby ktoś życzliwy, proszę o PW, a na pewno się jakoś dogadamy Wink

Podłoże w akwarium to takie białe kamyszki Wink

______________________________________R E S T A R T____________________________________________

Dziś śmiało mogę powiedzieć że nastąpił udany moim zdaniem restart akwarium, dzięki niebywałej pomocy wspaniałego kolegi vento!!!
Akwarium wystartowało od nowa około 22 marca 2011. Poniżej szczegóły wprowadzonych modyfikacji:

Na pierwszy plan poszło dołożenie oświetlenia w pokrywie. Wykorzystałem do tego 2 mocowania bryzgoszczelne (czy jakoś tak), elektronike z żarówki energooszczędnej 20W, oraz klej taki z pistoletu. Zmieniłem podkład na czarny, okazało się że za mało go kupiłem, udałem się do sklepu w celu dokupienia ciemnego ale jak się okazało w moim mieście są 3 sklepy zoologiczne i w żadnym nie było już czarnego podkładu, kupiłem jasny w sumie przynajmniej kokosa ładniej widać.  Kupiłem w Polo markecie 2 kokosy, zawsze podobały mi się w akwarium, z jednego zrobiłem domek, drugi jest cały z 1 dziurą (ten jakoś kiepsko wyszedł).

Modyfikacja pokrywy poniżej, dodam tylko że jeszcze dodatkowo wykleiłem środek folią aluminiową aby światło lepiej się rozchodziło.

Następnie według planu podanego przez Vento rozsadziłem roślinki oraz ułożyłem korzeń. Według mnie wyszło rewelacyjnie Wink

Nastąpiła zmiana obsady, aktualnie w akwarium mieszkają:
Neon Innesa x 7
Gurami Złoty x 1
Razbora Klinowa x 5
Brzanka x 5
Glonojad Złoty x 2

Wcześniej podając poprzednią obsadę pomyliłem mieczyki z platakami Wink

Dziś do bajorka doszła 3 świetlówka 15W, czyli aktualnie świeci:

2 x osram l 15w/865
1 x osram l 15w/765

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2011, 12:13:51 wysłane przez mr_andre » Zapisane
artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2011, 18:32:50 »

No to będę pierwszy:)

Obsada do zmiany:

gurami do oddania, mieczyki, glonojady i  molinezje to samo.dokup parę rozbór
Wywal te muszle!I tan zamek (ohyda)
te większe kamienie też piękne nie są.
co do roślinek to polecam łatwe w uprawie np. moczarki, anubiasy,moze cryptocoryny czy nurzaniec.
zamiast zamku jakiś fajny korzeń obsadzony mchem i będzie dobrze.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 18:35:10 wysłane przez artur1995 » Zapisane
mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2011, 18:36:27 »

Chciałem mieć kolorowo w akwarium, czemu gurami i mieczyki nie pasują do kompanii? Glonojady wziąłem przede wszystkim żeby w akwarium było czyściej i nie chciałbym z nich rezygnować;)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2011, 19:00:32 »

nie pasuja bo rosna za duże na tak mały zbiornik jaki masz. Będą karłowacieć i zyć w mocno stresujących warunkach. Krótko mówiąc taki zbiornik dla nich to katorga, męczenie ryb.

coop123
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2011, 22:42:18 »

chcesz mieć kolorowo to sobie kup kilka neonek (min 6 bo to rybka stadna). I pierwsze co to wywal muszle bo ci wodę zatwardzają niepotrzebnie. Muszle w słodkiej wodzie się rozpuszczają uwalniając wapienie. No i nie dziwię się że ci akwarium sztucznie wygląda skoro masz tam sztuczne rośliny i paskudny moloch pseudozamek Grin
Ale nie łam się, idż do zoologicznego, kup kilka roślinek i do roboty. Trzymam kciuki i czekam na aktualizację Grin
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2011, 22:48:05 »

jeszcze jedna dobra rada - jesli nie masz zaufanej osoby w sklepie zoologicznym, to nie ufaj sprzedawcy - sprzedawca Ci powie, ze rekin bedzie sie tam doskonale czul w tym Twoim malym akwarium.

Poczytaj troche watkow tutaj na tym forum - i  uwierz nam, ze taka obsada jaka masz meczy sie w tym akwarium.

Muszle - koniecznie   out.

filtr - ok , tylko ustaw na maly przeplyw, zeby wirowki nie zrobic ze zbiorniczka.

zamek jest szczutczny - mi sie nie podoba, ale to Twoja sprawa. Pamietaj, ze Twoim zadaniem jest odtworzyc w miare naturalne warunki - w ktorych te ryby na wolnosci przebywaja.  
Czy jestes pewien, ze @kolorowo@ bedzie dla nich ok ?

mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2011, 08:41:16 »

Dziękuję za słowa krytyki, czy roślinki mogę posadzić na tych kamykach białych które mam w akwarium?

Kolega polecał mi Galezatka, co o tym sądzicie? Postanowiłem, że zgodnie z Waszymi radami, muszelki i zamek wylatuje, poszukam sobie jakiegoś ładnego korzenia. Możecie mi jeszcze napisać, jak to jest z mchem, czy da się zrobić tak aby porósł część kamyczków z którejś strony akwarium, aby zrobił się trawniczek?
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2011, 15:21:40 »

Do kamieni możesz go przyczepić np. za pomocą żyłki wędkarskiej. Jak chcesz trawnik to polecam gałęzatkę skoro jesteś początkującym. Rozrywasz ją i kładziesz na podłożu troszeczkę przyklepując ją aby nie latała po zbiorniku.  Rośliny układaj tak by zakryć filtr, ale nie układaj ich tylko po jednej stronie zbiornika Wink.
Polecam zmienić podłoże na czarny żwir - ryby będą czuły się pewniej i nie będą doświadczały niepotrzebnych stresów. Chyba nikt nie poruszył tematu brzanek. One też są za duże na taki zbiornik min. 80l dla nich.
Jeżeli jak bardzo je chcesz to możesz tylko mieć same brzanki ok 6 szt powinno być ok (pod względem jej upodobań - jest to ryba stadna), ale do końca też nie wiem czy mogą być w takim baniaku.
Pooglądaj sobie rybki w internecie może coś Cię zainteresuje co możesz trzymać u siebie. Polecam proporczykowce możesz mieć ich ze 2-3 haremy (1+2) czyli ok 6-9 proporczykowców.
Powodzenia w zmianach Wink.
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2011, 23:44:18 »

Chciałem mieć kolorowo w akwarium, czemu gurami i mieczyki nie pasują do kompanii? Glonojady wziąłem przede wszystkim żeby w akwarium było czyściej i nie chciałbym z nich rezygnować;)

Zobacz tutaj  http://www.akwarium.net.pl/forum/azja/akwaria-biotopowe-8211-azja-pld-wsch/msg72087/#msg72087  -  wzorcowe obsady ryb azjatyckich.  Również do Twojego litrażu.
mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 22, 2011, 19:23:11 »

Zgodnie z Waszymi poradami zrobiłem restart akwarium, kupiłem czarny podkład, trochę grubo ziarnisty, ale już wymyśliłem jak posadzę tam roślinki. Odetnę denko butelki po np: Nestea wsypie tam piasek, posadzę roślinkę. taki pojemniczek umieszczę na dnie akwarium, a z wierzchu przykryję tymi czarnymi kamykami Wink

Jest mały problem jak się okazało, w moim mieście jedynymi roślinkami jakie da się kupić to jakaś trawa, szczerze mówiąc mało atrakcyjna.
Miałby ktoś może ścinki roślinek z własnego akwarium? Byłbym wdzięczny za przesyłkę takich roślinek do mnie, oczywiście pokryję wszelkie koszty wysyłki. Jeżeli był by ktoś z Was skory do takiego podarunku proszę o kontakt na PM, bądź gg, 126377.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2011, 19:32:24 »

Nie ładuj do baniaka żadnych pet-ów.
Jakoś nie chce mnie się wierzyć, że w takim podłożu nie można posadzić roślin.
A propos roślin. Zamieść ogłoszenie w dziale giełda. Dużo ludzi oddaje za free rośliny z przycinki.
Wyślij wiadomość PW do Vento, zawsze ma jakieś rośliny na zbyciu.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2011, 19:43:00 »

Ogłoszenie zamieściłem już 2 dni temu, lecz nie otrzymałem żadnej oferty, być może w mojej okolicy nie ma żadnego z aktywnych użytkowników forum. Napiszę jak mi radziłeś do Vento, a może się uda i otrzymam od niego pomoc Wink

Przeglądałem ogłoszenia typu oddam i muszę stwierdzić, że większość dobrodziei tego forum mieszka w okolicach Krakowa Wrocławia, a ja mieszkam na drugim końcu polski, kujawsko-pomorskie.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2011, 21:17:08 »

Przeglądałem ogłoszenia typu oddam i muszę stwierdzić, że większość dobrodziei tego forum mieszka w okolicach Krakowa Wrocławia, a ja mieszkam na drugim końcu polski, kujawsko-pomorskie.
Coś takiego jak poczta W Twoim mieście nie istnieje?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 22, 2011, 21:57:52 »

Wyślij wiadomość PW do Vento, zawsze ma jakieś rośliny na zbyciu.

Nie rób mi takiej reklamy, bo jak się wszyscy połapią, że czasem rozdaję rośliny, nikt nie będzie chciał głosować na prace konkursowe, za co te rośliny mają być nagrodą  Tongue

Do autora wątku-odpisałem-sprawdź PW.

Pozdrawiam

EDIT:
do autora wątku:
Te 'czarne kamyki' to żwir bazaltowy. Ja w swoim zbiorniku mam identyczny i niemal wszystkie rośliny doskonale rosną:
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/vento-375l-rosliniak-w-drugiej-odslonie/msg317265/

Niniejszym, mit głoszący, że w jałowym żwirze, bez ziemi ogrodowej i substratów nic nie urośnie, UWAŻAM ZA OBALONY-poczułem się jak ci dwaj goście z discovery w programie Myth Busters  Grin

Nie wsadzaj do niego żadnych butelek, piasku i innych głupot. Jedyne co możesz tam powpychać to kulki nawozowe pod korzenie roślin-tanie i skuteczne. Co prawda na początku z takim podłożem nie jest łatwo, ale cierpliwość jest największą cechą akwarysty, więc poczekaj spokojnie aż dojrzeje i będzie super. Granulacja bazaltu nie ma żadnego wpływu na rozrost większości roślin.Może być nieco trudniej z trawnikową drobnicą, ale i to da się przeskoczyć. Jedynym "przeciw" dla tak grubo ziarnistego podłoża są walory estetyczne-im mniejszy zbiornik, tym lepiej wygląda z drobnym podłożem.
Ja u Ciebie problem widzę, nie w grubości żwiru, a w jego ilości. Dosypałbym trochę na tył zbiornika-rośliny będą miały w czym się ukorzenić, a i wyglądało będzie lepiej z górką. Na Twoim miejscu w takim litrażu usypałbym z przodu 3cm a z tyłu minimum 5cm. Jeśli jednak nie chcesz dosypywać podłoża, można zrobić na tym co masz połączenie mcharium z mało wymagającymi pod względem światła i podłoża roślinami-nurzańcem, hydrocortyle, microsorium. Coś fajnego można tu zrobić. Ja dołożyłbym kilka drobnych, długich korzeni, ułożył je w jednym z tylnych rogów zbiornika i skierował pod różnym kontem w stronę przeciwległego boku. Obwiązałbym je mchem, a na podstawie zamocował microsorium. Na trzeci plan valisneria zasłaniająca filtr, a przed nią, pod korzenie hydrocortyle leucocephala (trzymana nisko, często cięta, jako roślina drugiego planu). Na przodzie będzie trudno o jakiś trawnik, biorąc pod uwagę oświetlenie jakim dysponujesz. O ile się orientuję, w standardowej pokrywie to takiego zbiornika świetlówka jest z tyłu. Można spróbować z eleocharisem-to najmniej wymagająca roślina trawnikowa jaką znam. Ale równie dobrze można rozłożyć z przodu płaskie łupki obwiązane mchem. Mech nie potrzebuje dużo światła, a tak zamocowany po jakimś czasie pokryje Ci większość pierwszego planu.
Może bardziej doświadczeni zielarze, nie zgodzą się tu w kilku kwestiach, ale zaznaczam, że przedstawiam tu jedynie swoją wizję zbiornika.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 00:08:36 wysłane przez vento » Zapisane

mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2011, 07:50:09 »

Bardzo fajnie to pisałeś vento, muszę skorzystać z google, żeby wiedzieć jak wyglądają roślinki o których pisałeś, bo moja wiedza na ten temat jest bardo skromna.
Oświetlenie postanowiłem rozbudować o 2 świetlówkę (zgodnie z podesłanym linkiem). Poczta oczywiście w mojej miejscowości jest mrs Wink

Czy te kulki nawozowe mogę kupić takie jak do kwiatów doniczkowych w zwykłym ogrodniczym sklepie?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: