vento
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 25, 2011, 03:01:20 » |
|
Czy te kulki nawozowe mogę kupić takie jak do kwiatów doniczkowych w zwykłym ogrodniczym sklepie?
tu mnie zaskoczyłeś-nie mam zielonego pojęcia... te stosowane w akwarystyce znajdziesz na allegro (kulki gliniano-torfowe). Jeśli te w ogrodniczym mają taki sam skład, to chyba też się nadadzą. Nie jestem pewny, ale chyba gdzieś na tym forum widziałem sposób na zrobienie ich samemu-poszukaj w dziale "Zrób to sam". W tym samym dziale znajdziesz porady, jak sklecić sobie bimbrownię-chcesz rośliny w zbiorniku, więc mógłbyś to przemyśleć-roboty niewiele, koszta śmieszne, a efekty rewelacyjne. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 08, 2011, 20:15:13 » |
|
Witam, chciałbym poinformować drogich kolegów i koleżanki że nastąpił całkowity restart zbiornika, info w pierwszym poście  Uprzedzając pytania, puki co nie mam zrobionej żadnej bimbrowni, ani jeszcze nie nawoziłem baniaczka, ale postaram się zorientować w mojej okolicy co jest dostępne do kupienia aby ładnie roślinki rosły. Liczę na komentarze, oceny oraz słowa krytyki, chciał że ostatnie ciężko zniosę.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 08, 2011, 20:33:23 » |
|
Za mały zbiornik na gurami. Połączenie brzanek i gurami nie jest zbyt szczęśliwe. Brzanki maja brzydki nawyk do podgryzania płetw gurami. Zbrojniki również za duże do 60L. Wystrój to Twoja sprawa więc nie komentuję. Tak swoja drogą to mieczyki pomyliłeś chyba z Platakami a nie Paletkami 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 20:36:10 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 08, 2011, 20:48:53 » |
|
No cóż widać jaki ze mnie znawca  dwa razy pomyliłem nazwę  Co do gurami wiem że za mały baniak, ale podobają mi się. Brzanki puki co są grzeczne, choć ktoś mi wspominał, że jak urosną może być trochę gorzej, no ale zobaczymy, jest ich 5 tak więc może zajmą się sobą i nie będą atakować innych rybek.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 08, 2011, 20:55:15 » |
|
jest ich 5 tak więc może zajmą się sobą i nie będą atakować innych rybek.
Nie liczyłbym na to, pięć szt to za mało by zajęły się sobą. Sumatrzańskie to nieźli rozbójnicy  Tak czy siak powodzenia w hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 12, 2011, 22:12:16 » |
|
jak już gdzieś wcześniej wspominałem, biały żwir tu nie pasuje-na Twoim miejscu bym go wymienił na czarny. Reszta wygląda już dużo lepiej  Jak zielsko rośnie?
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 14, 2011, 20:10:43 » |
|
Niestety do chwili obecnej w moim miescie nie ma w zoologicznych sklepach czarnego żwirku ;(. Jeżeli chodzi o roślinki to tak: Valisneria rośnie całkiem nieźle, liście są ładne z zielone. Heterantea trochę słabo rośnie, odcinałem zczerniałe liście, teraz już żadziej czernieją. Ludwiga powoli ale w miare ròwno widać że rośnie, są nowe zalążki liści, jeżeli można tak powiedzieć. Rotala hmmmm, nie widać żeby gniła, jest zielona, ale albo stoi w miejscu albo bardzo wolno rośnie. Hydrofilia, to jest poprostu rewelacja!!! Jaskrawo zielona, rośnie w oczach, bede musiał chyba ją przyciąć bo sięga już prawie lustra wody.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2011, 20:12:53 wysłane przez mr_andre »
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 14, 2011, 23:38:12 » |
|
Hydrofilia, to jest poprostu rewelacja!!! Jaskrawo zielona, rośnie w oczach, bede musiał chyba ją przyciąć bo sięga już prawie lustra wody.
Chyba chodziło Ci o hydrocortyle leucocephala  Przytnij ją, a ścięte szczyty wsadź obok. Z Twojego opisu wynika, że rosną tylko najmniej wymagające rośliny. Reszta długo nie wytrzyma bez co2 i nawożenia. Nie bądź leniuchem i zabierz się za to!!! Samo roslo nie będzie! Koszt tego co powinieneś zrobić na początek jest śmieszny-trzeba tylko chcieć: -kulki nawozowe-5zł (allegro) -potas-sole 5zł, woda demineralizowana 4zł (allegro) -bimbrownia-butelki, silikon, zacier, wężyk, zaworek przeciwzwrotny, kostka lipowa-całość max 20zł (spożywczak i sklep akwarystyczny lub allegro) Akwarium będzie wyglądało świetnie, tylko trochę mu w tym pomóż. Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 18, 2011, 18:29:51 » |
|
Witam, zrobiłem dziś bimbrownię, czy może mi ktoś z Was napisać jak liczy się te bąbelki, tzn. Czy między zacierem a butelką z wodą, jeżeli tak to po 2h mam 1 bąbelek na 2s. czy jakoś inaczej? Na filmiku ujście bąbelków z strzykawki wypełnionej lipową gałązką. W sumie nie wiedziałem jak gruba ma być tak gałązka i zrobiłem cienką, tak że po podłączeniu wężyka do bimbrowni (stojącej już 1h) od razu zaczęły takie bąbelki lecieć.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2011, 18:47:41 wysłane przez mr_andre »
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 19, 2011, 00:40:37 » |
|
kup albo zrób indykator CO2, bedziesz w tedy wiedział czy masz wystarczającą ilość gazu
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 19, 2011, 09:13:32 » |
|
ja w bimbrownii oceniam dopowiednia dawke co2 na oko. Jeśli ryby nie duszą się - nie podpływaja do góry i nie zachowują się lekko dziwnie dawka jest ok. Można tez optymalny poziom co2 zmierzyć. Do tego potrzebujesz testu ph i kh (te testy tak czy siak sie przydaja). wtedy wpisz w wyszukiwarke kalkulator co2 i tam wpisz te wartosci i zobaczysz czy miescisz sie w optymalnym poziomie.
powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 20, 2011, 14:03:20 » |
|
Dziś kupiłem tester wody 3 in 1 firmy Dajana. Wyniki następujące:
pH: 8,0 KH: 20 (w skali tyle było najwięcej, ale skala kończyła się na takim ciemnym zielonym, a mi pokazał się kolor taki niebieskawy) GH: 14
Na test składający się z 5 pozycji musiałbym wydać 80 zł, a to trochę dużo. Jest jednak możliwość przywiezienia wody z akwarium do sklepu i zmierzą te 5 pozycji jakoś w miarę tanio chyba. Wiem że u mnie w kranie jest strasznie twarda woda, widać to m.in. po czajnikach ;( Po tych wartościach które podałem coś byście mi zasugerowali?
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 20, 2011, 17:22:26 » |
|
jesli faktycznie masz takie parametry to musisz je zbic - zasadowa i twarda woda. Choc sadze ze test przeklamal. Takie parametry bylyby ok do malawi bez roslin wlasciwie. no i twoim rybom raczej nie sluzy, choc czesci ujdzie.
proponuej jesli obok w sklepie maja - do podmian stosowac wode z odwroconej osmozy (zapytaj w sklepie akwarystycznym obok siebie). Wtedy dawaj 50% takiej wody przy podminach a i pierwsza podmiane bym zrobil w 100% zlozona z RO. Tak obnizysz gh i kh. Poprzez bimbrownie spadnie Ci lekko ph, ale tylko wtedy jak bibmrownia bedzie dzialac.
jest tez jedna opcja do malego zbiornika jak twoj. Kup jesli jeszcze nie masz filtr britta (swoja droga przyda Ci sie do uzdatniania wody do herbaty). Ja do podmian w 45 litrach uzywam wlasciwie tylko wody przefiltrowanej przez britte i mam ph 6,5 kh 5 a gh 7
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 17:27:11 wysłane przez maciuleczek »
|
|
|
|
|
szczelny
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 20, 2011, 18:10:29 » |
|
jest tez jedna opcja do malego zbiornika jak twoj. Kup jesli jeszcze nie masz filtr britta (swoja droga przyda Ci sie do uzdatniania wody do herbaty). Ja do podmian w 45 litrach uzywam wlasciwie tylko wody przefiltrowanej przez britte i mam ph 6,5 kh 5 a gh 7
Podłącze się: 1. Czy bezpieczne jest dawanie takiej wody, bo mam taki filter? (w bricie mam filtry laica bo są tańsze niż maxtry  ) 2. Czy woda ta po przefiltrowaniu musi sie jeszcze odstać do następnego dnia?
|
|
|
|
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 20, 2011, 18:36:58 » |
|
Na test składający się z 5 pozycji musiałbym wydać 80 zł, a to trochę dużo.
Bzdury, kupiłem testy EasyTest 5 in 1 JBL, 50 patyczków i zapłaciłem za to 30 zł
|
|
|
|
|
|
|
|