fr0t
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 20, 2011, 18:50:46 » |
|
Jak Ci tak szkoda pieniędzy lub cienko z nimi to nie wywalaj pieniędzy na testy paskowe. Dozbieraj i kup te najważniejsze ale kropelkowe.
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 20, 2011, 21:34:03 » |
|
Podłącze się: 1. Czy bezpieczne jest dawanie takiej wody, bo mam taki filter? (w bricie mam filtry laica bo są tańsze niż maxtry  ) 2. Czy woda ta po przefiltrowaniu musi sie jeszcze odstać do następnego dnia? jest to jak najbardziej bezpieczne i przetestosowane u mnie. Łatwy sposób na zbicie naraz ph i gh i kh. Ważne tylko jak w każdym filtrze aby wymieniac regularnie wkłady bo inaczej po pewnym czasie zacznie uwalniac to co nagromadzil wczesniej. woda po przefiltrowaniu lepiej na wszelki wypadek niech sie odstanie z kilkanascie godzin, choc nie wiem moze to tylko dmuchanie na zimne. Ale lepiej zrobic za duzo nz za malo zawsze. rosliny rosna i w tym badaniaku z taka woda mam najmniejszy problem z glonami. Są naprawd w minimalnej ilości.
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 21, 2011, 06:17:49 » |
|
Na test składający się z 5 pozycji musiałbym wydać 80 zł, a to trochę dużo.
Bzdury, kupiłem testy EasyTest 5 in 1 JBL, 50 patyczków i zapłaciłem za to 30 zł Może w Twoim mieście są za 30, u mnie w mieście pojedynczy pasek 5 w 1 kosztuje 2 zł ale w komplecie jest 40 pasków, a miarka z której odczytuje się wartości znajduje się na opakowaniu zbiorczym. Przyznam się szczerze że mam filtr wody i nie pomyślałem żeby z niego czerpać wodę do akwarium. Na takie proste rozwiązania czasem trudno samemu wpaść  Dziękuję za poradę. Wczoraj podrasowałem sobie troszkę bimbrownie, bo wydawało mi się że wolno te bąbelki się uwalniają. Wyszło na to że przeholowałem, bo jak rano sprawdziłem akwarium to ryby jakby były pijane, część pod lustrem wody, część do góry brzuchem pływały  Rozcięczyłem roztwór w bimbrowni, skręciłem lekko kroplomierz i ustawiłem większą wydajność filtra z napowierzaniem. Po 15 min rybki pływały już w miarę normalnie. No cóż takie są uroki nauki.
|
|
|
|
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 21, 2011, 09:10:26 » |
|
Tutaj masz aukcję, ok, ja odebrałem sam, ale nawet z przesyłką za 5 zł wychodzi poniżej 40  @gosieks83 Hm, chciałem tylko pomóc, nie widzę nic złego w testach paskowych ( u mnie wszystko poprawnie się sprawdziło, więc nie mam co narzekać) , aczkolwiek nie jestem specjalistą w temacie, więc możliwość błędu/ pomyłki jest dość spora 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2011, 12:56:58 wysłane przez Ishar »
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 22, 2011, 08:56:15 » |
|
jest tez jedna opcja do malego zbiornika jak twoj. Kup jesli jeszcze nie masz filtr britta (swoja droga przyda Ci sie do uzdatniania wody do herbaty). Ja do podmian w 45 litrach uzywam wlasciwie tylko wody przefiltrowanej przez britte i mam ph 6,5 kh 5 a gh 7
A jaką masz kranówę? Bo ja też mam taki filtr i nie zauważyłem zmiany PH i KH... owszem GH troszkę mniejsze, ale nie wiele. Chybaże mam jakieś oszukane wkłady to zwracam honor 
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 22, 2011, 12:53:05 » |
|
u mnie kranówa 7,5 ph. gh 13 a kh 8. po przefitrowaniu przez britte ph około 6,5, gh 7-8, kh 4-5. mierzyłem testami kropelkowymi, więc wszystko prawdziwe. A jak często wymieniasz wkłady ? ja mam taką czujkę która mówi że muszę wymienić wkład, ale zazwyczqj co 3-4 tygodnie trzeba wymienić fitlr, bo juz nie filtruje za dobrze a oddaje trucizny.
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 22, 2011, 13:20:04 » |
|
No faktycznie, dzisiaj wymieniłem wkład na nowy (ale nie to, że pierwszy od nowości) i PH i KH spadło, ale GH się nic nie zmieniło. Testy robiłem bardzo dawno temu jak kupiłem ten niby czajnik i robiłem je paskowymi. Teraz kropelkowymi sprawdziłem i potwierdzam ten fakt. Ale martwi mnie to, że GH się u mnie nie zmienia i faktycznie na opakowaniu napisane jest, że zmniejsza tylko twardość węglanową, a co za tym idzie woda samoczynnie zmienia odczyn. Czyli woda jak była twarda tak dalej jest twarda. Przy tych wkładach mamy taki sam efekt jak po przegotowaniu wody z tymże wkład usunie nam też inne niepożądane substancje i przy okazji nasz normalny czajnik się mniej zanieczyszcza kamieniem, który właśnie zostaje we wkładzie. Niska twardość węglanowa pomaga nam łatwiej zakwasić wodę dzięki CO2. Mały OT ale już tak dla wyprostowania ostatniej wypowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 22, 2011, 16:41:28 » |
|
hmmmm... to az sprawdze w domu jak wrócę czy to gh faktycznie się nie rózni. Mogłem cos pomieszać...
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 26, 2011, 11:52:20 » |
|
Mała zmiana w akwarium, wymieniłem starą świetlówkę i w ten sposób w akwarium świeci: 1 x osram l 15w/865 1 x osram l 15w/765 ------------------------------------------------------------------------------------------Dziś do bajorka doszła 3 świetlówka 15W, czyli aktualnie świeci: 2 x osram l 15w/865 1 x osram l 15w/765 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2011, 12:04:18 wysłane przez mr_andre »
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 03, 2011, 09:53:13 » |
|
Mała aktualizacja stanu bajorka, pozbyłem się białego podłoża, po czasie jednak wydawało mi się zbyt jaskrawe. Czy ze zdjęć jesteście w stanie stwierdzić czego może brakować roślinkom, ewentualnie jak pozbyć się glonów widocznych na zdjęciach? Powiem tak jestem informatykiem i jakoś niby cierpliwość mam do zadań których się podejmuję, ale moją wadą jest to że chciałbym mieć od razu pięknie kolorowo, bujnie tym bardziej po tym jak naoglądałem się Waszych ślicznych baniaczków. A niestety jak się już przekonałem że piękne akwarium wymaga czasu, odpowiedniego pielęgnowania, no cóż praca nad moim baniaczkiem uczy pokory i cierpliwości. A ja na początku zakładania akwarium myślałem że kupie jakieś roślinki, jakieś kolorowe rybki trochę pokarmu i będzie sobie pięknie rosło i żyło  Ogólne zdjęcie całości  A teraz problemy jak mi się wydaje z niektórymi roślinkami. Hydrocortyle leucocephala - Na niektórych listkach jest widoczny brązowy nalot: Cryptocoryna nana - Część liści posiada taki delikatny brązowy nalot, listki troszkę pomarszczone. Czy powodem jak mi się wydaje nie za wspaniałego stanu jest to iż roślinka dopiero się "przyjmuje" w akwarium? Od tygodnia dopiero jest w baniaczku. Hygrophila polysperma 'Rosanevig' - Jeżeli chodzi o tę roślinkę, otrzymałem ją z alledrogo w kiepskim stanie, ale wydaje mi się że przyjeła się w akwarium, ponieważ wypuszcza nowe ładne zielone liście. Stare za to marnieją, czy to normalne? Rotala Indica - Tu kolejny problem, roślinka ostro zaatakowana przez glony, chyba że to coś innego. Co można na to poradzić? Valisneria - miejscami jak widać na zdjęciu wyrastają na niej jakieś glony. 
|
|
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 28, 2011, 18:44:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 28, 2011, 20:06:05 » |
|
Stary zrobiłeś niesamowity postęp. Jesteś przykładem inteligentnego człowieka który uczy się na błędach i wyciąga wnioski.
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 28, 2011, 20:22:33 » |
|
nu Panie Kulego... gdyby kazdy poczatkujacy robil takie postepy jak Ty, to mysle, ze doswiadczeni akwarysci chetniej by pomagali. popatrz na baniak i porownaj ze zdjeciem z pierwszego postu  mysle, ze mozesz czuc sie dumny. powodzenia...
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 28, 2011, 21:26:22 » |
|
rotali macrandra dałbym jakieś nawozy pod korzenie, tak bez nawozów długo nie pociągnie bo to jedna z szybciej rosnących roślin o sporym apetycie 
|
|
|
|
|
|
|
|