Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Vento 375L-rośliniak w drugiej odsłonie
Strony: [1] 2 3 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Vento 375L-rośliniak w drugiej odsłonie  (Przeczytany 21510 razy)
vento
Super aktywny

« : Marzec 22, 2011, 02:30:50 »

Siedziałem sobie dziś przed swoim zbiornikiem i stwierdziłem, że zaczyna mi się powoli podobać, więc nadszedł czas na pokazanie go szerszej publice Wink
Akwa jeszcze nie osiągnęło zamierzonego celu, ale powoli się do niego zbliża.

Zbiornik wystartował na początku lutego tego roku, po częściowym restarcie i usuwaniu poprzedniej 'aranżacji':
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/375l-roslinne/
Niemal całe zielsko wylądowało w bańce jednego z forumowiczów. Sobie zostawiłem tylko część, do której dobrałem kilka kubeczków in-vitro i trzy gatunki kupione również poprzez forum-tu podziękowania!!! Generalnie trzydziesto-paro gatunkowe zamieszanie zmieniło się w piętnasto gatunkową próbę uporządkowania.
Stare korzenie zamieniłem na trzy sztuki delikatniejszego red moor wood.
Podłoże zostało stare-niby to zwykły bazalt, ale skoro większość rośnie, to nie mam zamiaru kombinować Wink
Zmieniło się oświetlenie-wreszcie dorobiłem się upragnionej pokrywy aluminiowej, którą uzbroiłem w t5, więc już nie muszę martwić się doświetlaniem boków zbiornika.
Niestety zostało stare tło-nie jestem w stanie odsunąć zbiornika od ściany ;(

Ok-do rzeczy-najpierw od strony technicznej:

Zbiornik: 375L (150x50x50) szkło float

Podłoże: czarny bazalt różnych rozmiarów

Oświetlenie: 4x80W T5:
                   - 2x Sylvania Gro-lux
                   - 2xSylvania Aquastar

Całość na dwóch statecznikach elektronicznych. Świecę 11h dziennie.

Filtracja:  -TetraTec EX-1200
                 -HW-303A

Nawożenie: pełna linia Planta Gainer (Macro, Micro-dawki dzienne i Classic do podmian)
                   potas z soli (K2SO4 rozpuszczone w maksymalnym stężeniu w wodzie destylowanej)
                   kapsułki Ferka Strema i Rosetta w podłoże

Co2:  Butla wysokociśnieniowa+reduktor+zaw.precyzyjny+spiek ceramiczny 50mm.        
          Wyłączane na noc ręcznie-reduktor ma odcięcie przepływu gazu.

Flora: Rotala rotundifolia indica
          Rotala rotundifolia green
          Limnophila aromatica
          Cryptocoryne wendtii brown
          Micranthemum umbrosum
          Hedyotis salzmanii
          Ludwigia arcuata
          Nymphaea lotus
          Staurogyne sp.
          Blyxa japonica
          Eleocharis parvula
          Microsorium narrow
          Microsorium thin leaf
          Hydrocortyle leucocephala
          Weeping moss

Fauna:
          Ryby:
            Otocinclus affinis (Otosek)
            Paracheirodon innesi (Neon Innesa)
            Nematobrycon palmeri (Tetra Cesarska)
            Xiphophorus andersi (Platka)
            Microgeophagus ramirezi (Pielęgniczka Ramireza)
            Microrasbora axelrodi blue

Skorupiaki:
            Neocaridina heteropoda var. red (Red Cherry)
            Caridina japonica (Amano)
            Atyopsis moluccensis (K. Filtrująca)
            Macrobrachium lanchesteri (K. wielkoramienna Szklista)

Kałużowy krajobraz z przemeblowania-nadal płacę za niego zakwitem zielenic i krasnorostów:

Chwilę po obsadzeniu-non stop działały dwa kubły i wewnętrzniak, więc szybko się wyklarowało:

Dwa tygodnie temu:

Dziś:

Rotala, ludwigia i aromatica postanowiły zareagować na kapsułki ferki brakiem wybarwienia, ale walczę z tym ograniczaniem macro i zwiększeniem micro. Powoli odzyskują kolor. Niestety nie widać tego na zdjęciu-nadal pstrykam zwykłym kompaktem ;(
Blyxa stoi w miejscu, ale nie marnieje, więc spokojnie czekam, aż się ruszy.
Eleocharis za to po dwu tygodniowej stagnacji, zaczął rosnąć i pokrywa już niemal cały pierwszy plan. Jeszcze kilka tygodni i będzie dobrze.

Mieszkańcy:

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 23:24:01 wysłane przez vento » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2011, 02:39:35 »

.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2011, 18:58:55 »

Nie jestem fanem chwastów, ale uczciwie muszę przyznać, że masz do tego rękę.
Ładnie zachowane proporcje.
Gratuluję
Śliczne tetry.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2011, 19:01:21 »

dobra robota  Good ! piekne rosliny, sprzetu i litrazu tylko pozazdroscic, korzen tylko ci prawie caly zarosl Smiley
chcialem sie zapytac o pielegniczke, jak dlugo sie wybarwiaja, gdyz mam 1+1 ale samiec nie ma tak okazalej pletwy ogonowej i pletw brzusznych, jest duzo mniej kolorowy, a przede wszystkim nie ma czerwonych zakonczen pletwy grzbietowej, chociaz karmione sa larwa komara, cyklopem oraz roznymi platkami i zyja w dobrej (pod wzgledem parametrow) wodzie, przy dosc slabym oswietleniu. czy jest to spowodowane mlodym wiekiem, czy moze po prostu genetyka??

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2011, 19:34:43 »

Nie jestem fanem chwastów, ale uczciwie muszę przyznać, że masz do tego rękę.
Ładnie zachowane proporcje.
Gratuluję
Śliczne tetry.

Dzięki!
Tetry zobaczyłem u jednego z forumowiczów z mojego miasta i... dostałem gratis do roślin Wink Z jego własnej hodowli!

dobra robota  Good ! piekne rosliny, sprzetu i litrazu tylko pozazdroscic, korzen tylko ci prawie caly zarosl Smiley
chcialem sie zapytac o pielegniczke, jak dlugo sie wybarwiaja, gdyz mam 1+1 ale samiec nie ma tak okazalej pletwy ogonowej i pletw brzusznych, jest duzo mniej kolorowy, a przede wszystkim nie ma czerwonych zakonczen pletwy grzbietowej, chociaz karmione sa larwa komara, cyklopem oraz roznymi platkami i zyja w dobrej (pod wzgledem parametrow) wodzie, przy dosc slabym oswietleniu. czy jest to spowodowane mlodym wiekiem, czy moze po prostu genetyka??

Myślę, że genetyka (choć ekspertem nie jestem). To chyba jakaś weloniasta odmiana-uratowałem ją z "Kakadu", więc od sprzedawczyni za dużo się nie dowiedziałem-musiałem jej tłumaczyć o którą rybę mi chodzi, bo na słowo "Ramirezka" zareagowała dziwną miną.
Co do diety-moje dostają różne płatki, czasem poskubią granulki dla krewetek, a czasem i same krewetki (RC).

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2011, 21:21:45 »

Wszystko super, z resztą tak jak w poprzednim baniaku.
Szkoda tylko, że obsada nie jest troszeczke inna.
Jest bardzo wiele pięknych ryb które bez problemu mogłyby pływać w Twoim baniaku co z całą pewnością dodałoby wszystkiemu uroku.

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2011, 07:41:19 »

Kałużowy krajobraz z przemeblowania-nadal płacę za niego zakwitem zielenic i krasnorostów:

Jak zielenice i krasnale? Jak sobie z tym radzisz?

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2011, 11:18:42 »

Mrs-
nawet nie wiesz jak trudno było przekonać moją dziewczynę do zainstalowania baniaka w domu... do ostatniej chwili ukrywałem przed nią prawdziwy rozmiar zbiornika. Zresztą wszystkie trzy akwaria postawiłem 'z partyzanta'. Teraz muszę się jej podlizywać trzymając 'kolorowe rybki'. Neony i rasbory są dla niej. Moje otoski są "za szare" a i tetry za mało jaskrawe...
Ale jeśli masz jakieś konkretne propozycje, chętnie je przemyślę/przemyślimy ;(

Sirius-na szczęście krasnorosty porastają tylko korzeń i trochę podszybie. Zielenice początkowo zaatakowały wszystko, ale teraz zostały tylko na szybie, więc po prostu je ścieram. Na szczęście rośliny są zdrowe Smiley
Szczerze mówiąc nie robię nic konkretnego, żeby się ich pozbyć-w miarę ustabilizowany system nawożenia (teraz chwilowo zachwiany, przez podawanie większej ilości mikro dla wybarwienia czerwonych roślin), regularne podmiany i usuwanie mechaniczne. Poczekam spokojnie, aż same znikną.
Pozdr

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2011, 11:57:13 »

Mrs-
nawet nie wiesz jak trudno było przekonać moją dziewczynę do zainstalowania baniaka w domu... do ostatniej chwili ukrywałem przed nią prawdziwy rozmiar zbiornika. Zresztą wszystkie trzy akwaria postawiłem 'z partyzanta'. Teraz muszę się jej podlizywać trzymając 'kolorowe rybki'. Neony i rasbory są dla niej. Moje otoski są "za szare" a i tetry za mało jaskrawe...
Ale jeśli masz jakieś konkretne propozycje, chętnie je przemyślę/przemyślimy ;(
Z kobietami bywają tego typu problemy.
Ja miałem warunek by baniak komponował się z resztą salonowych mebli.
No i jeszcze jedna rzecz, odkąd moja żona ma zwierzaka, nie patrzy już na moj zbiornik przez pryzmat wydawanych na niego pieniędzy.
Sama widzi ile pieniędzy potrzeba na utrzymanie swojego hobby Smiley

Co do obsady to musiałbym się zastanowić, pomyśleć pod kątem ogromnego oświetlenia które masz w swoim zbiorniku.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2011, 16:35:43 »

ja mojej wmawiam, że utrzymuję zbiornik ze sprzedaży zielska i krewetek Wink

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2011, 20:36:43 »

Mrs-
Co do obsady to musiałbym się zastanowić, pomyśleć pod kątem ogromnego oświetlenia które masz w swoim zbiorniku.

Nie chcę aby wyglądało to na zapowiedź następnej sprzeczki, ale tym razem autor tematu zastosował świetlówki o barwie typowo roślinnej (fioletowawo-różowej). I tak świetlówki aquastar  świecą o 1000 lumenów ciemniej niż takie same 6500 K pod względem mocy w tym przypadku 80W, a groluxy mają barwę dwa razy słabszą pod względem lumenów więc światełko jest mocne ale dla roślin a dla ryb już aż tak męczące nie jest. Faktem jest to, że 320wat to naprawdę sporo.

Vento rośnie Ci to naprawdę szybko i jeszcze z miesiąc i znów będziesz musiał połowę powyrywac - gratuluję zbiorniczka.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 23:22:11 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2011, 20:41:33 »

ja mojej wmawiam, że utrzymuję zbiornik ze sprzedaży zielska i krewetek Wink
Dobry patent Smiley

Nie chcę aby wyglądało to na zapowiedź następnej sprzeczki, ale tym razem autor tematu zastosował świetlówki o barwie typowo roślinnej (fioletowawo-różowej). I tak świetlówki aquastar  świecą o 1000 lumenów ciemniej niż takie same 865 K pod względem mocy w tym przypadku 80W, a groluxy mają barwę dwa razy słabszą pod względem lumenów więc światełko jest mocne ale dla roślin a dla ryb już aż tak męczące nie jest. Faktem jest to, że 320wat to naprawdę sporo.
Z mojej strony sprzeczki nie będzie Smiley

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2011, 21:00:48 »

Dla mnie super, martwię się tylko tą dużą ilością nawożenia, ale rozumiem, że pzry takiej ilości roślin jest to konieczne, jak utrzymują Ci się parametry wody?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 23, 2011, 23:19:57 »

Dla mnie super, martwię się tylko tą dużą ilością nawożenia, ale rozumiem, że pzry takiej ilości roślin jest to konieczne, jak utrzymują Ci się parametry wody?

Skąd przekonanie, że nawożę dużą ilością? Podaję tak naprawdę dawki sugerowane, przez producenta-PG Macro, Micro i Classic do podmian. Może delikatnie zwiększone. W sumie zapomniałem dodać, że leję jeszcze własnej roboty potas-zaraz to uzupełnię. W tej chwili tylko zachwiałem równowagę nawożenia ze względu na brak wybarwienia czerwonych roślin.
Zresztą duża ilość śwaitła determinuje trzymanie takich samych proporcji z Co2 i nawożeniem słupa wody. Co2 mam na maxa-nie jestem w stanie policzyć ilości b/s.

Co do parametrów wody-nie mierzę ich. Mam idola w akwarystyce roślinnej, który potrafi określić niedobory jedynie na podstawie obserwacji roślin-staram się mu dorównać... a poza tym nie dorobiłem się jeszcze porządnych testów Tongue Paskowe co prawda mam, ale nie używam, bo i tak przekłamują w stopniu nie pozwalającym na wyciągnięcie jakichkolwiek wniosków.
Do podmian używam 100% kranexu. Twardość zbija mi Co2, a resztę robi dojrzałe podłoże i filtry z wielką powierzchnią wkładów filtracyjnych.
Krewety RC mnożą się jak głupie, amano non stop chodzą z jajkami, ryby nie chorują, rośliny rosną, woda jest klar, więc parametry też chyba ok Wink
Taką mam nadzieję-jeśli się mylę i mam powody do zmartwień, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
pozdrawiam

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 24, 2011, 00:37:07 »

Taką mam nadzieję-jeśli się mylę i mam powody do zmartwień, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
pozdrawiam

Na zasadzie takiej, że póki rośliny rosną szybciej niż glony to raczej jest dobrze.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1] 2 3 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: