Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Vento 375L-rośliniak w drugiej odsłonie
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Vento 375L-rośliniak w drugiej odsłonie  (Przeczytany 21513 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 24, 2011, 01:01:24 »

glony są tylko te o które sam się prosiłem-zielenice na szybie i korzeniu oraz krasne na jednym z korzeni i podszybiu. Ataku innych się nie spodziewam-już by się pojawiły. Drugi miesiąc powoli mija i cisza Wink

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 24, 2011, 01:20:21 »

U mnie po restarcie mineło pół roku i jest podobnie. Jakoś upodobały sobie ten sztuczny korzeń (tło) i do niego lgną najbardziej. A ja im nie przeszkadzam bo to nawet naturalnie wygląda grunt to, że na roślinach nie ma (no może po za anubiasem nano tam gdzieś na starych listkach szczątkowe ilości) skubaniec za wolnoi rośnie no ale już taki jest.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 24, 2011, 01:43:38 »

no i właśnie o to chodzi-zbiornik ma być przede wszystkim dla przyjemności! Mi te dziadostwa też nie przeszkadzają tak długo jak nie włażą na rośliny. Jak zaczną mnie denerwować, to przy którejś podmianie zleję połowę wody, osuszę korzeń, zeskrobię krasnale, to co zostanie wysmaruję EC, trochę podłoża z glonami przy szybie wciągnę do wiadra zlewając wodę i nie będzie po nich śladu Wink Ale na razie nie wkurzają mnie na tyle, żeby się za to zabierać.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 20, 2011, 20:03:33 »

Jakaś aktualizacja?
Vento weź się chłopie do roboty i wstaw nowe zdjęcia Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 20, 2011, 21:23:18 »

Jakaś aktualizacja?
Vento weź się chłopie do roboty i wstaw nowe zdjęcia Smiley

to właśnie przez robotę, nie mam kiedy zająć się zbiornikiem Tongue
Jakiś czas temu przez brak czasu i, co tu ukrywać, lenistwo, doczekałem się zmasowanego ataku krasnorostów. Trochę podupadły mi wolno rosnące rośliny, eleocharis i l. arcuata. Ta ostatnia tak dostała po tyłku, że nie zdołałem jej już odratować. Dopiero dziś z giełdy przytargałem nowe sadzonki. Jak się przyjmą, wrzucę jakieś foty Wink Jakiś tydzień, dwa na to potrzebuję Smiley

EDIT: no i reszta zielska, która nie ucierpiała, jest przeciągana przed przycinką do ogłoszenia wyników konkursu organizowanego przez Mrs.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:08:04 wysłane przez vento » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #20 : Maj 21, 2011, 00:04:18 »

EDIT: no i reszta zielska, która nie ucierpiała, jest przeciągana przed przycinką do ogłoszeniem wyników konkursu organizowanego przez Mrs.
Ktoś się więc obłowi Smiley
Ja też czekam na jakąś aktualizacje.
Pozdro.

olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Maj 21, 2011, 15:33:53 »

witaj  Vento powiedz mi jak ty sobie radzisz z krasnorostami?

pozdrawiam olo
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 21, 2011, 16:23:24 »

doraźnie-przy ataku tek dużym jak miałem teraz-przez dwa dni dwie duże podmiany po ok 50-60% wody i dwie dawki po 60ml Easy Carbo po podmianie-czyli kilkukrotna dawka sugerowana przez producenta. Efektem ubocznym jest zła reakcja niektórych roślin na przedawkowanie EC-valissnerii (to przerobiłem poprzednio) i saugoryne (ta dostała po tyłku tym razem). Jednak po unormowaniu dawek EC do 6ml/dzień rośliny szybko dochodzą do siebie. A po krasnalach ani śladu Wink Zostało tylko kilka na korzeniu.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2011, 19:26:00 »

Co się dzieje w najładniejszym roślinniaku na forum?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 26, 2011, 00:42:43 »

po przycince dla Kasi-wygranej w konkursie, zbiornik wygląda jak pusty baniak handlowy Sad Pojechało do Niej prawie półtora kilograma roślin. Za jakieś dwa tygodnie wrzucę fotę, jak już wszystko odbije. Krasne zostały tylko na korzeniach. Eleocharis poszalał po całym pierwszym planie. Niestety wgłębka też nie skąpi sobie rozrostu... jest nie do usunięcia mechanicznie jeśli ma dobre warunki. Teraz tępię ją EC-duże dawki działają na nią jak na krasnorosty-rozpuszcza się.
Ogólnie jestem zadowolony, choć jak zawsze, aranż idzie trochę własnym torem... Kwestia praktyki, jak mi się wydaje Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 26, 2011, 10:37:57 »

Poszalałeś z tą przycinką Smiley

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 11, 2011, 15:01:40 »

No i gdzie te fotki?
Rośliny chyba już po przycince odbiły?
Wstawiaj zdjęcia bo moje nowe szkło będzie wzorowane na Twoim Wink

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Lipiec 11, 2011, 15:15:09 »

Wstawiaj zdjęcia bo moje nowe szkło będzie wzorowane na Twoim Wink

Taaaaaaa... Smiley Może jakiejś zieleninki podrzucić? Tongue

Zdjęcia będą dziś wieczorem jak skończę o jakiejś ludzkiej godzinie pracę. Jeśli nie zdążę, to pod koniec tygodnia po powrocie z trzydniowej wycieczki.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 11, 2011, 15:20:22 »

Gdyby Vento był Świętym Mikołajem, to jak dla mnie święta mogły by być co dziennie Cheesy pod warunkiem oczywiście, że wpadał by na mleko i ciacho Wink jak na mikołaja przystoi.
A, że czasy nieco się zmieniają, to nie koniecznie na mleko Wink

Pozdrawiam i również na Fotki poczekam Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 12, 2011, 00:26:47 »

Wrzucam obiecane foty.
Emperor nie dałby mi spokoju gdybym tego nie zrobił, ale to nawet lepiej, bo ciężko bez przymusu zebrać mi się do roboty Smiley

Rośliny jeszcze miesiąc temu wszystkie płożyły się po tafli wody (nawet hedyotis i didipek), więc potrzebują trochę czasu na osiągnięcie prawidłowej kondycji, ale już całkiem nieźle wyglądają.
Całość mocno się zazieleniła i straciła wszelkie odcienie czerwieni, po zaprzestaniu nawożenia fosforem. Na szczęście zamówiłem już i fosfor i żelazo, więc coś powinno się poprawić.

W międzyczasie zmieniłem też system nawożenia. Przeszedłem z linii PG na Eesy Life. Z tym drobnym szczegółem, że oryginalne nawozy mam tylko Profito i Easy Carbo, a Nitro, Kalium Potasium, Fosfo i Żelazo robię sam z soli na podstawie wygrzebanego na jednym z forów przepisu przedstawiającego skład nawozów Easy Life. Zainteresowanym podrzucę link Wink
Wychodzi kilkanaście razy taniej-sole kosztują grosze, a woreczek za 5zł zamieniam w 2L nawozu kosztującego normalnie 20zł/500ml Smiley
Dla łatwiejszego dozowania leję je z butelek po nawozach PG z dozownikami.
Profito i Carbo są niestety nie do podrobienia.
Ok-foty. Niestety szwagier z porządnym aparatem nie jest moim częstym gościem. Użyczył mi swojej zabawki na potrzeby konkursu, a teraz musiałem zadowolić się zwykłym kompaktem Sad

Staurogyne poszalała nawet na mchu-nie wiem jak to zrobiła, ale ciekawie wygląda:

Jednorożec wreszcie ujarzmiony Smiley Phoenix który kupiłem na alledrogo, zresztą jako pierwszy i ostatni zakup roślinny na portalu aukcyjnym. Miało być sporo zdrowych kęp, a dostałem kupę zgnilizny z której udało się odratować kilka gałązek. Na szczęście dość szybko odrasta:

Zza niego wystają cudem zdobyte trzy młodziutkie sadzonki hydrocortyle sp. japan:

Krewetki filtrujące w swoim ulubionym miejscu:

On:

Ona:

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: