Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Vento 375L-rośliniak w drugiej odsłonie
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Vento 375L-rośliniak w drugiej odsłonie  (Przeczytany 21568 razy)
MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Lipiec 12, 2011, 07:58:56 »

Genialne, wielki szacunek za pracę włożoną w to cudo Good !
Obok widać też mniejsze akwarium, ale jeszcze chyba w trakcie pracy, dobrze widze Wink

Pozdrawiam.

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Lipiec 12, 2011, 14:12:02 »

Tak jak się domyślałem. Cały czas trzymasz mistrzowski poziom.
Ładny lostosik, no i widzę jak ma wyglądać prawidłowo phoenix Wink
Wczoraj w swoim baniaku ciąłem co się dało, ale jakoś nie wyszło jak u Ciebie Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Lipiec 12, 2011, 14:29:04 »

Kawał pięknie wyglądającego i zdrowego ogródka wodnego  Wink
Już się nie mogę doczekać aż sam taki zrobię i oczywiście emperor Cheesy, choć dumny tata pewnie ma mniej teraz czasu Cheesy

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Lipiec 12, 2011, 15:16:04 »

Im bardziej oglądam Twoje dzieło, tym bardziej odchodzi mi ochota na zbiornik roślinny.

Nie chodzi bynajmniej o to, że Twój roślinniak jest zły, raczej o to, że mój ma się do Twojego jak cegła do łuku triumfalnego. Patrze na swoje 200l i mam coraz większą ochotę wywalić wszystko i zrobić BW albo coś na kamieniach i nie wsadzać zielska wcale żeby się nie błaźnić. Ale tłumaczę sobie, że nie każdy musi umieć wszystko Smiley

Akwarium  śliczne jak zwykle, ja się cieszę jak mi coś w ogóle chce rosnąć Tongue
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Lipiec 12, 2011, 17:26:03 »

Po prostu mistrzostwo,ta zieleń roślin aż w oczy razi,powala na kolana,pozdrawiam

240l Malawi
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Lipiec 12, 2011, 19:41:01 »

Im bardziej oglądam Twoje dzieło, tym bardziej odchodzi mi ochota na zbiornik roślinny.

Nie chodzi bynajmniej o to, że Twój roślinniak jest zły, raczej o to, że mój ma się do Twojego jak cegła do łuku triumfalnego. Patrze na swoje 200l i mam coraz większą ochotę wywalić wszystko i zrobić BW albo coś na kamieniach i nie wsadzać zielska wcale żeby się nie błaźnić. Ale tłumaczę sobie, że nie każdy musi umieć wszystko Smiley

Akwarium  śliczne jak zwykle, ja się cieszę jak mi coś w ogóle chce rosnąć Tongue

Gosiek, nie wszystko stracone Cheesy, zrób to co umiesz Smiley wyhoduj Vento'wi fajne krewetki, on sam czasami odwiedza "RA" w Krakowie to na powrocie może się z tobą wymienić doświadczeniem i roślinkami na np. krewecie Wink i podpowiedzieć to i owo Smiley a przy okazji zwiedzi Repty i Restauracje-Hotel u Wrochema Wink a może i nawet ktoś mu wskaże drogę do "Murzynka" (jeśli pamięta dawną nazwę Cheesy ) (swoją drogą to by było dobre miejsce na mały zjazd  Wink )

maffdet
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Lipiec 13, 2011, 11:53:15 »

a mnie urzekła Staurogyna wygląda super!!! Rośnie wyższa czy to jej maks? Zastanawiam się czy nadałaby się do małego baniaczka :-) Żałuję że nie wypatrzyłam jej wcześniej przed wyprawą na giełdę :-(
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Lipiec 14, 2011, 13:24:04 »

Wszystkim dziękuję za miłe słowa Smiley ale jeszcze dużo pracy przede mną. Właśnie przyjechałem z Krakau z worem nawozów w solach i podłożem do nowego zbiornika i zabieram się do pracy. Plan na teraz-wybarwić wreszcie czerwone rośliny w 375L i odpalić 54L. Do tego drugiego zamówiłem już dechy na szafkę-też wrzucę projekt na forum i tym razem skan paragonu Tongue Zakładam wydać 35zł na całą szafkę w stylu wromaka czy juwela.

Obok widać też mniejsze akwarium, ale jeszcze chyba w trakcie pracy, dobrze widze Wink

Dobrze widzisz Wink Będzie to właśnie 54L na kamieniach i mchach. Tu przedstawiłem początkowe plany tego zbiornika:
http://filipstanczykakwarium.tumblr.com/post/7077801005/54l

Tak jak się domyślałem. Cały czas trzymasz mistrzowski poziom.
Ładny lostosik, no i widzę jak ma wyglądać prawidłowo phoenix Wink
Wczoraj w swoim baniaku ciąłem co się dało, ale jakoś nie wyszło jak u Ciebie Smiley

Wspominałem o tym już przy okazji jednej z wypowiedzi mrs-usłyszeć słowa pochwały od ANTY fana chwastów, to największa radość Smiley
Lotosik na zdjęciach jest po ostrym cięciu. Regularnie miewa po kilkanaście liści.
A Twój baniak wyglądał rewelacyjnie nawet bez cięcia, więc nie bądź taki skromny!

Akwarium  śliczne jak zwykle, ja się cieszę jak mi coś w ogóle chce rosnąć Tongue

Gosiu, nie wymyślaj głupot, bo sama potrafisz ze zwykłego baniaczka hodowlanego zrobić dzieło wrzucając tam trochę mchu i sagittarii-mowa o ostatniej kostce. Mamy po prostu inne style, ale Twoje baniaki to mistrzostwo!!!

Po prostu mistrzostwo,ta zieleń roślin aż w oczy razi,powala na kolana,pozdrawiam

No właśnie-ZIELEŃ, a nie zieleń z czerwienią, jak być powinno. Popracuję nad tym Smiley

a mnie urzekła Staurogyna wygląda super!!! Rośnie wyższa czy to jej maks? Zastanawiam się czy nadałaby się do małego baniaczka :-) Żałuję że nie wypatrzyłam jej wcześniej przed wyprawą na giełdę :-(

ta roślina potrafi rosnąć dużo wyżej, ale jakoś u mnie trzyma cały czas ten poziom. Może dlatego, że już dwa razy niemal jej nie straciłem, przez jakiś błąd, którego nawet nie jestem w stanie jednoznacznie określić. Nie miała może jeszcze okazji wybić wyżej. Ale nawet jeśli, to tnie się ją jak wszystkie inne łodygowce, więc można spokojnie to kontrolować.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 13:27:09 wysłane przez vento » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Lipiec 14, 2011, 20:03:13 »

Będę czekał na foto z produkcji szafeczki Smiley a i na baniaczek ze skałkami też jużczekam i czekam Tongue śni mi sie cholerka po nocach i wyobrażam sobie co też z niego wyczarujesz.

P.S. Wpadłem dziś na inny blog i co ja widze  Shocked, zbiornik Roniego, o wyglądzie całkiem znajomym Cheesy
Pozdrawiam.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Lipiec 14, 2011, 22:00:31 »

odebrałem już dechy na szafkę-razem z całym majdanem wyszło 33zł Wink Niestety zapomniałem o wodzie destylowanej, więc sole rozpuszczę dopiero jutro i rozpocznie się katowanie roślin fosforem i żelazem Wink
Za jakieś dwa tygodnie pochwalę się wynikami... o ile będzie się czym chwalić Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Lipiec 14, 2011, 22:04:34 »

33 zł , Cheesy widzę że sztukę meblarską opanowujesz tak samo szybko do poziomu mistrzowskiego jak roślinniaki Cheesy

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Lipiec 14, 2011, 23:31:23 »

zobaczymy jaki będzie efekt końcowy, ale to już w innym wątku Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Lipiec 16, 2011, 13:45:17 »

poszły dziś pierwsze porcje fosforu i żelaza Wink
Fosfor rozrobiłem wg instrukcji na nawozy EL 4g Kh2PO4 na 500ml wody, ale mam problem z żelazem. Wiem że 14g Fe na 100ml wody i dozowane 1ml na 100L wody w akwa podniesie poziom Fe o 0,11mg/l ale to dane przydatne przy systemie Estimate Index Sad

Wie ktoś może jak rozsądnie rozrobić Fe w destylce i dawkować na 375L przy jednoczesnym podawaniu EL Profito, fosfo, potassium, nitro i carbo?

EDIT:
teraz zrobiłem to trochę na wariata, rozrabiając 30ml Fe w 500ml wody i polałem 5ml takiego roztworu do akwa. Zaznaczam, że wszyswtkie nawozy dawkuję dziennie.
Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 13:52:44 wysłane przez vento » Zapisane

3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #43 : Lipiec 16, 2011, 18:51:16 »

szacun, sam startuję 119l, mam sporo roślin, czekam jak się przyjmą, rozrosną i oglądam, oglądam i zazdroszczę Smiley

Betta splendens
Betta unimaculata
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Sierpień 02, 2011, 23:57:35 »

Po podłączeniu filtra przeznaczonego do 54L na dojrzewanie, krewetki filtrujące przeniosły się w nurt nowego wylotu. Wygląda to conajmniej nieprzyzwoicie Tongue ale nie jest tym czym się wydaje:

I moja ulubienica-dominująca samica Macrobrachium lanchesteri. Przez cały czas jej przebywania u mnie myślałem, że to samiec, czytając wszystkie “mądre artykuły” dotyczące tych krewetek, skupiające się na większych rozmiarach samców i ich dorodnych szczypcach. A więc miałem swojego samca-największego, z największymi ‘bicepsami’. Tak długo GO miałem, aż przyczaiłem GO pod kępą microsorium z… jajkami pod odwłokiem… i stał się NIĄ Wink Nadal pozostaje największą sztuką w zbiorniku, nadal ma największe szczypce. Mocarna mamuśka Smiley

Muszę się kiedyś zebrać w sobie, odłowić ją z jajkami i doczekać się młodych, bo w głównym zbiorniku to raczej niewykonalne.

Oto fotka-niewyraźna, bo Pani akwarium jest strasznie nieśmiała-szczerze mówiąc widuję ją nie częściej niż raz w tygodniu:

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: