Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bacopa monnieri a CO2 ... problem  (Przeczytany 1495 razy)
greenrabbit
Nowy
*

« : Marzec 24, 2011, 17:19:08 »

Witam,
w baniaku 224l ogólnym
GH 12
KH 10
podaję CO2 z bimbrowni. PH zbiłem w ten sposób do 7.
No i tu pojawił się problem z bacopą. Kiedyś rosła jak oszalała... przy podaniu CO2 wyraźne zachamowanie wzrostu, rośnie w poziomie (jest obecnie w połowie odległości do tafli wody) liście wyraźnie żółkną, roślina wygląda niezdrowo.

Oczywiście zaraz usłyszę "CO2 nie może szkodzić roslinom"... ale niestety coś jest nie tak. Mierzyłem PH również w nocy i jest również około 7 (wtedy w dzień było 7,6).

rośliny nie bombelkują, nie nawożę...  inna roślinność bez zmian... CO2 podaję aby obniżyć PH.
dodam że identyczną sytuację miałem w 70l ....
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 17:20:51 wysłane przez greenrabbit » Zapisane

224l ogólne 70l w przebudowie 25l tarliskowe bojowników
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2011, 18:00:06 »

rośliny nie bombelkują, nie nawożę...

No i raczej w braku nawożenia szukaj przyczyny, żółknięcie liści to sygnał niedoborów

czytaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/niedobory-i-nadmiary-u-roslin/

Wysoki poziom CO2 (ale dla roślin nigdy nie będzie za wysoki) i Ph, nie będą same w sobie powodem pogarszania kondycji roślin
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 18:02:18 wysłane przez tomes » Zapisane

greenrabbit
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2011, 16:12:11 »

no i okazuje się że bacopa tak chyba reaguje na zmianę warunków (odczyn)..... po jakimś czasie startuje nowe liście bez zarzutu, rośnie ładnie

224l ogólne 70l w przebudowie 25l tarliskowe bojowników
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: