Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Ślimaki wydzielają niepożądane substancje?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki wydzielają niepożądane substancje?  (Przeczytany 2030 razy)
Robs
Nowy
*

« : Marzec 25, 2011, 14:39:00 »

No właśnie, jak w temacie. To jest moje pytanie. Powiedziałem koledze że mam zamiar rozmnożyć ślimaki, a on na to że to szkodzi rybom bo ślimaki się boją o swoje potomstwo i wydzielają jakieś substancje która zabija  Shocked ryby. No ale nie wiem czy wierzyć bo nigdy nie wyczytałem nic podobnego. No i jeszcze dodam że mam ampularie.  Grin proszę o wyjaśnienie wtajemniczonych
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2011, 15:20:19 »

Zdaje się, że to jakaś bajka żeby dzieci straszyć Wink Nie wykluczam, ze istnieje jakiś gatunek ślimaka, który może coś toksycznego wydzielać, ale to raczej żaden z popularnych akwariowych ślimaków.
Pomyśl - ludzie miewają plagi ślimaków w akwariach - idąc tropem 'toksyczności' takie akwaria powinny być skazane na wymarcie Wink Może kolega coś poprzekręcał, może chodziło mu o odchody ślimaków (nie tylko ślimaków są toksyczne w nadmiarze) ale to akurat zależy jedynie od Ciebie i tego jak dbasz o czystość w akwarium.
Robs
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2011, 14:27:55 »

Dzięki za odpowiedź gosieks83  Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: