rainbow
Zainteresowany
|
|
« : Marzec 26, 2011, 14:58:09 » |
|
a co tam , pokaże jak to wygląda ..... pierwsze dni podłoże - ziemia ogrodowa , drobny żwirek światło 2*65w ogrzewanie brak filtr wewnętrzny aquael rośliny - heniek mały , mikrozorium , gałęzatka , kryptokoryny , anubias ryby 4 szt gurami mozaikowe kolejne dni dodanie - 10 brzanek sumatrzanskich , 4 prętniki kolejne dni dodałam korzeń z mchem , valisanerie , strzałke , wąkrotke a teraz tak jest akwa działa bez nawozów i bez co2 , jedynie dodaję easy carbo 2ml dziennie
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 16:54:57 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec
Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2011, 16:00:09 » |
|
światło 2*65w
Czy to HQI? Żarówki wyglądają na zwykłe, małe energooszczędne. Mam takie (11W) w 30l. Kształt i wielkość sądząc po zdjęciach podobne. Akwarium bardzo mi się podoba.
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
rainbow
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2011, 12:38:50 » |
|
energooszczędne po15w , przetyestowałam juz temat z jarzeniówkami i moge z czystym sumieniem powiedzieć że enegrooszczędne jak najbardziej się nadają do rośliniaka , pobierają mało mocy a dają dużo światła , na opakowaniu 15w żarówka niby daje 65w zwykłej
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2011, 17:40:55 » |
|
Połączenie gurami z brzankami sumatrzańskimi nie jest zbyt szczęśliwe. Brzanki mają brzydki nawyk podgryzania płetw.
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
Crystal'ka :)
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2011, 18:42:11 » |
|
Proponował bym (jeżeli masz taką możliwość) dolać wody do poziomu w którym pokrywa będzie zasłaniała lustro wody to chyba będzie ok 10l tak na oko. Ogólnie akwarium 8/10. Jednakże proponował bym pomyśleć nad butlą CO2 lub nad bimbrownią, pamiętaj nic nie zastąpi CO2 .
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2011, 19:04:51 » |
|
Akwarium wyszło ci śliczne. Faktycznie po zainstalowaniu bimbrowni roślinki odwdzięczają się szybkim, zdrowym wzrostem. A co do brzanek to jeśli tylko zauważysz podgryzanie lub gonienie to musisz je oddać, bo mi przez to potem rybki zdychały i u Ciebie może się zdarzyć podobnie.
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2011, 19:10:51 » |
|
Akwarium wyszło ci śliczne. Faktycznie po zainstalowaniu bimbrowni roślinki odwdzięczają się szybkim, zdrowym wzrostem. A co do brzanek to jeśli tylko zauważysz podgryzanie lub gonienie to musisz je oddać, bo mi przez to potem rybki zdychały i u Ciebie może się zdarzyć podobnie. Od samego "gonienia" to raczej ryby Tobie nie padły. Problem jest taki, żę poobgryzane płetwy szybko może zaatakować grzyb i tu może być przyczyna padania ryb.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2011, 19:26:55 » |
|
A na gurami to nie za mały zbiorniczek???
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Cegla22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2011, 22:02:31 » |
|
Pokaż pokrywę od środka
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2011, 22:12:10 » |
|
energooszczędne po15w , przetyestowałam juz temat z jarzeniówkami i moge z czystym sumieniem powiedzieć że enegrooszczędne jak najbardziej się nadają do rośliniaka , pobierają mało mocy a dają dużo światła , na opakowaniu 15w żarówka niby daje 65w zwykłej
Błędne myślenie żarówka energooszczędna to nic innego niż poskręcana świetlówka jarzeniowa jedynie co faktycznie rózni ją od zwykłych liniowych to, że świecą światłem bardziej skupionym niż liniówki. Odnośnie watów to co pisze na opakowaniu odnosi się do porównania ze zwykłymi żarówkami (ilośc lumenów) i tyle wat to jest wat więc chyba słabo przetestowałaś temat liniówek. Mało tego świetlówki T5 HE mają lepszy przelicznik ilości lumen na wat w niektórych przypadkach wychodzi ponad 100 lumenów na wat. Przykład http://www.lightmarket.pl/produkt-21-SWIETLOWKA_35W_840_HE_T5_GE-8628-135.htmlWięc dodając 2x15wat daje Ci 30W a nie 130W
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2011, 20:57:44 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2011, 22:38:13 » |
|
Bardzo ładny zbiornik...i taki przejrzysty .Dla mnie się bardzo podoba
|
|
|
|
|
|
|
rainbow
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 29, 2011, 11:35:26 » |
|
brzanki i gurami jest ze sobą dobre ponad poł roku i nic absolutnie się nie dzieje , nie ma wojen i podgryzania płetw , wiem że brzanki nie nadają się do większości innych gatunków szczególnie do tych z długimi płetwami ale nie raz słyszałam że ludzie trzymają gurami z brzankami i jest ok , swoją obsadę wybrałam z książki akwarystycznej , także nie było na chybil trafił heh co do pokrywy to sama robiłam , rośliny rosną ok , pewnie że było by mieć lepiej bimbrownie lub co2 w butli , ale na bimbrownie szczeże nie mam miejsca a na co2 póki co śwodków finasowych brak , także zdjęcie jak to wygląda od spodu ( w 112l , na drugim zdjęciu z 72 l) pewnie że lepiej byłoby mic profesjonalną belkę akwarystyczną ale ja sie nie ma tyle kasy to sie kombinuje ja sie da , a że z tym światłem dobrze rosną rośliny i nie ma plagi glonów także myśle że jest ok tu w 72l oprawki do tych świetlówek wzięte ze zwykłej szafki
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 29, 2011, 20:35:26 » |
|
Sorry że wziąłem Cie za faceta (już zmieniłem ) co do żarówek kom. to nic nie napisałem ,że się nie nadają ogólnie baniaczejk wyglada na jasny i skoro rośliny rosną to jak najbardziej sie nadają. Owiń chociaż te oprawki taśmą izolacyjną aby nie dostała sie do nich woda. Wygląda estetycznie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2011, 20:58:23 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
vonzgred
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 17, 2011, 17:12:27 » |
|
Ślicznie wygląda, czemu ja tak nie umiem urządzić :/ Oświetlenie zrobiłem estetycznie, orurowanie zrobiłem estetycznie, ale posadzić roślin, żeby to miało ręce i nogi, to już nie umiem. Chyba lepszy ze mnie inżynier niż działkowiec A skoro już o oświetleniu mowa - pod pokrywą panuje duża wilgoć. Nawet jeśli w oprawkach nie zbiera się duża ilość wody i nie dojdzie do zwarcia, to w najlepszym razie przerdzewieją. To samo tyczy się elektroniki samych żarówek - nie są hermetyczne, w środku znajduje się sporo obwodów. Na 100% żarowki przepalą się szybciej niż w środowisku suchym - nie mówię że szybko, nie wiem jak szybko - ale na pewno szybciej. Nie wiem czy nawet duża ilość taśmy izolacyjnej może tutaj pomóc; może udałoby się kosztem drobnych przeróbej wywalić całą oprawkę na górną stronę klapy? Tak aby żarówki wkręcało się od spodu, poprzez otwór w pokrywie?
|
|
|
|
|
|
|
|