Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zakladanie 240l bw - sugestie  (Przeczytany 4889 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« : Marzec 27, 2011, 10:16:22 »

bry Smiley w najblizszym czasie mam zamiar zastapic 112l, baniakiem 240l o standardowych wymiarach 120x40x50. oczywiscie obsada zostanie przerzucona wiec na start jest 10x zwinnik jarzeniec, 10x kirysek pstry oraz 1+1 pielegniczka ramireza. jako podloze - drobnej granulacji czarny zwir, piasek tego samego koloru oraz torf wlosknisty (do tego ostatniego nie jestem jeszcze przekonany). ponadto oczywiscie lignity, szyszki olchy, liscie kepatangu, moze jakies lupiny kokosa i duzy prawie 90centymetrowy korzen. odnosnie zdobyczy techniki to grzalka 200w, jbl cristalprofi e900, prawdopodobnie skimmer domowej roboty, oswietlenie skromne, mysle ze 2x18w, jedna z tylu, z prawej strony, druga z przodu, z lewej (musze pokombinowac, zobaczyc jak to bedzie wygladalo). teraz kilka pytan: do istniejacej obsady chcialbym dorzucic 1+3 pielegniczki kakadu, dwie pary mlodych skalarow (docelowo zostanie para) i chyba powieksze lawice bystrzyka (o kolejne 10 sztuk). bardzo podoba mi sie bystrzyk amandy ale w mojej  okolicy trzeba wydac 6zl za sztuke, a w takim zbiorniku przydaloby sie z 30 osobnikow, by bylo je widac, ponadto boje sie, by nie zafundowac zywego pokarmu skalarom, bo to straszna drobnica. jakie swietlowki wybrac?? bo daylight 6500k wyglada nieciekawie, chyba cos z wiekszym widmem czerwieni. prosze o propozycje, wytkniecie bledow, rady...

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2011, 10:52:02 »

Co do BW to niewiele Ci pomogę, ale świetlówki lepsze będą o widmie 4000K lub 2700K z innych forów wyczytałem, że przy takim oświetleniu baniak BW wygląda zdecydowanie ciekawiej niż przy świetle 6500K. Świetlówki wpadające w czerwień zapewne będą świecic za ciemnym światłem zwłaszcza przy zastosowaniu świetlówek T8 w baniaku o wysokości 50cm przy wodach BW
Co do rozmieszczenia świetlówek to raczej lepiej je dac bliżej środka doświetli to równomiernie baniak na szerokości i długości no chyba, że chcesz osiągnąc dzięki takiej metodzie ustawienia jakiś efekt wizualny (miejsca zacienione) to mogło by byc ale to już zależy od TWojego aranżu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2011, 11:14:24 »

dzieki za podpowiedz Smiley wlasnie sie doksztalcam w kwestii widma stosowanego w bw. odnosnie rozstawienia... tak, chcialbym uzyskac miejsca zacienione (fajnie widziec rybke wyplywajaca z mroku, a zreszta kazdy porzebuje odrobine prywatnosci Cheesy ), prawdopodobnie beda to boki zbiornika ale tak jak wspomnialem wyzej, kwestia caly czas otwarta, prawdopodobnie nie podejme decyzji zanim nie zobacze...
ps. w pierwszym poscie wkradl sie blad... oczywiscie chodzilo mi o powiekszenie lawicy zwinnika (a nie bystrzyka).

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2011, 11:30:56 »

Rafał, nie kombinuj z żaglami w takim litrażu, pisze z autopsji. Po dobraniu się w pary ryby zgnębią wszystko inne co się tylko rusza.
Mnie najbardziej zaszkoczyła agresja żagli podczas pilnowania ikry, dochodzilo do tego, że inne żaglowce leżały na boku pod lisciem bojąc się wypłynąć nawet do karmienia. Jeśli zostawisz jedną parkę to zajmie ona całe akwarium i przy wycieraniu się co 2-3 tygodnie wszystko inne będzie rozstawione po kątach. Lepiej już zainwestować w powiększenie ławicy i jakieś apisto na dno - ja teraz bym tak zrobil w takim litrażu.
Dla żagli myśle, że absolutnym minimum to 150x50x50/60 przy czym gdybym miał wrócić do zabawy z tymi rybami to byłby to baniak 200x50x50 lub 200x60x60 - myśle, że są to jedyne sensowne litraże do hodowli tych pięknych ryb, inaczej będzie nerwówa, walki i obijanie wszystkiego co się rusza. W 150cm długości baniaka można już zacząć myśleć o 2 parkach przy czym musiałbyś zrobić miejsce do wycierania się dla 2 par i postarać się jakos przedzielić środek np. wielkim korzeniem. Zachodzi tu jednak ryzyko obrania samego korzenia jako rewir a tu już wracasz do wyjściowego problemu.

Pamiętaj żeby nie pakować szyszek do nie zmiękczonej wody bo narobisz sobie kłopotu.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2011, 11:56:19 »

ok, zrozumialem... no to urodzil sie problem wiekszej ryby ktora bylaby glowna atrakcja wieczoru Smiley co proponujesz?? odnosnie apisto to chcialbym dorzucic 1+3 pielegniczke kakadu i rowniez w tej kwestii chcialbym zasiegnac Waszej porady, gdyz jest juz 1+1 ramireza. czy przy bogato zagraconym dnie i 10kiryskach pstrych 120cm wystarczy na dwa gatunki?? i kolejna sprawa... przy powiekszonej lawicy kasaczy, apisto bedzie miec problem z odchowaniem potomstwa, chociaz nie zalezy mi na tym jakos szczegolnie. po prostu niech baniak zyje wlasnym zyciem, jak sie cos ulegnie i da rade to super, jesli nie, to wspollokatorzy maja urozmaicona diete. matka przyroda jest bezlitosna. nie chcialbym tylko ciaglej walki w baniaku, bo przeciez nie o to chodzi...
Pamiętaj żeby nie pakować szyszek do nie zmiękczonej wody bo narobisz sobie kłopotu. - od kilku tygodni mam filtr ro wiec parametry wody sa pod kontrola...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2011, 13:12:52 »

ok, zrozumialem... no to urodzil sie problem wiekszej ryby ktora bylaby glowna atrakcja wieczoru Smiley co proponujesz?? odnosnie apisto to chcialbym dorzucic 1+3 pielegniczke kakadu i rowniez w tej kwestii chcialbym zasiegnac Waszej porady, gdyz jest juz 1+1 ramireza. czy przy bogato zagraconym dnie i 10kiryskach pstrych 120cm wystarczy na dwa gatunki?? i kolejna sprawa... przy powiekszonej lawicy kasaczy, apisto bedzie miec problem z odchowaniem potomstwa, chociaz nie zalezy mi na tym jakos szczegolnie. po prostu niech baniak zyje wlasnym zyciem, jak sie cos ulegnie i da rade to super, jesli nie, to wspollokatorzy maja urozmaicona diete. matka przyroda jest bezlitosna. nie chcialbym tylko ciaglej walki w baniaku, bo przeciez nie o to chodzi...
Problem polowanie kąsaczy na narybek apisto dotyczy tylko kilku gatunków, możesz kupić hokejówki, mozesz kupić pstrążenice, możesz kupić większe gatunki kąsaczy. Większa ryba ma mniejsze szanse na szybkie polowanie na narybek.

Z większych i nieco spokojniejszych ryb np. pielęgnica skośnopręga, nie jest az tak temperamentna jak żagle i wg mnie 2 pary bez problemu dadzą rade w takim szkle.

Możesz jak najbardziej dodać p.kakadu, ramirezy zasiedlają nieco wyższe partie wody, obawiałbym sie bardziej o kirysy przy kakadu.

od kilku tygodni mam filtr ro wiec parametry wody sa pod kontrola...
To sprawa rozwiązana Smiley

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2011, 14:44:05 »

W dość długim akwarium pielęgniczki mogą być trzymane z kirysami. Chodzi o to, żeby w  chwili gdy ich przegonią za chwilę kirysy znowu się nie przyplątały, bo zostaną zagonione na śmierć.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2011, 20:43:12 »

ok, poczytalem i znowu urodzilo sie kilka pytan Smiley (jak zawsze zreszta, gdy czlowiek zaglebia sie w temat). mianowicie dla skosnopregiej:
- zaleca sie kamienie, czy groty kamienne - odpada. gdzie w bw kamienie
- zaleca sie roslinnosc - podobnie jak kamienie, jeszcze pistie bym jakos przebolal Smiley
- zaleca sie jasne swiatlo - co rozumiemy pod tym pojeciem?? czy w 240l 30w + 18w jest juz swiatlem wystarczajacym dla pielegnicy skosnopregiej, no i pistii?? czy moglby mi ktos jeszcze poradzic odnosnie wlasnie oswietlenia w bw, z wlasnego doswiadczenia...

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2011, 21:01:21 »

Gdzie takie bezeceństwa wyczytałeś? bzdura straszna...
wydaje mi się że i bez kamieni i bez roślinek i bez mocnego światła tą rybe utrzymasz, ba nawet będzie miała bardziej zbliżone do naturalnych warunki.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2011, 21:02:01 »

ok, poczytalem i znowu urodzilo sie kilka pytan Smiley (jak zawsze zreszta, gdy czlowiek zaglebia sie w temat). mianowicie dla skosnopregiej:
- zaleca sie kamienie, czy groty kamienne - odpada. gdzie w bw kamienie
- zaleca sie roslinnosc - podobnie jak kamienie, jeszcze pistie bym jakos przebolal Smiley
- zaleca sie jasne swiatlo - co rozumiemy pod tym pojeciem?? czy w 240l 30w + 18w jest juz swiatlem wystarczajacym dla pielegnicy skosnopregiej, no i pistii?? czy moglby mi ktos jeszcze poradzic odnosnie wlasnie oswietlenia w bw, z wlasnego doswiadczenia...
Gdzie Ty to wyczytałeś?
Pielęgnica skośnopręga zamieszkuje te same wody co żagle czy dyski.

Asagoth, pisaliśmy w tym samym momencie, żeby nie było, że powielam.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 27, 2011, 21:21:32 »

zeby nie bylo, iz wyssane z palca... http://www.wta.org.pl/pliki/artykuly/artykul_skosnoprega.html artykul wydaje sie byc solidnie zrobiony. przerzucilem kilkanascie stron o tej pielegnicy, czesto informacje sa sprzeczne np. odnosnie agresywnosci wobec innych ryb. nu ale juz sie do takich sytuacji (sprzecznosci) zaczynam przyzwyczajac Smiley
a tutaj odnosnie kamieni... http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=107:mesonauta-festivus-pielgnica-skonoprga&catid=74:pielgnice-ameryki-poudniowej&Itemid=122
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 21:26:38 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #11 : Marzec 27, 2011, 22:36:10 »

Z tego co ja wiem ale wciąż wiem niewiele to skośnopręgie żyją w niedużych grupach, żeby nie być gołosłownym.

Jednak ile można wcisnąć do twojej bańki nie wiem bo nigdy ich nie miałem.
Co do agresji to Ameryki nie odkryję jeżeli napiszę że, w dużej mierze zależy ona od pojemności akwarium, im większe tym bardziej komfortowo czują się ryby. W ciasnych narażone są na ciągły stres tak zwany socjalny. Dlatego wiele czasu i energii poświęcają na obronę swojej bardzo nikłej przestrzeni życiowej. W dużym akwarium h na to kładą i zachowują się zupełnie inaczej, dlatego pierdzielenie że jakieś ryby są agresywne podnosi mi ciśnienie. Owszem są agresywne ale  gdy mają zbyt małą przestrzeń życiową i to powinno być napisane.
Druga sprawa że agresja może też wynikać ze zbyt małej ilości osobników swojego gatunku.
W tym linku który pokazałeś pisze że może przekroczyć 25 cm, ciekawe, bardzo chciałbym taki okaz zobaczyć.
Co do oświetlenia to ja bym dał światło na jedną stronę tak żeby druga była nieoświetlona, lub jarzeniówki zainstalować poprzecznie do akwarium a nie wzdłuż po obydwu stronach. W ten sposób środek pozostanie nieoświetlony i będzie w nim panował półmrok. Ewentualnie zamiast jarzeniówek dwie lampy na końcach akwarium.
Odnośnie atrakcji wieczoru, jaki masz dostęp do ryb i jakich ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2011, 00:33:32 »

dzieki Drago, podeslane przez Ciebie linki obalily mit mocnego oswietlenia oraz kamieni - ktory na marginesie od poczatku wydawal mi sie absurdalnym i zobrazowaly jak to wyglada. rzuce moze troche pistii na tafle - na pewno nie zaszkodzi. odnosnie liczby osobnikow, to idac za rada mrs, cztery beda chyba optymalne dla mojego litrazu, a to juz prawie mala grupa (chociaz wydaje mi sie, ze mozna by bylo zaczac od 6 i obserwujac rozwoj wypadkow ewentualnie oddac pare, tym bardziej, ze beda to osobniki mlode i niewyrosniete). odnosnie oswietlenia to zastanawiam sie nad hqi 70w 56 000k (chociaz to moze byc za jasno), w oprawie po halogenie 500w,  zamontowanym na jednej stronie, albo 2x t8 o roznej mocy, na tyl mocniejsza np.25w czyli 74cm, na przod 18w - 60cm i wtedy niedoswietlone boki, albo podpatrze Dobrafa i zrobie to na led'ach (chyba najlepsze rozwiazanie, trzeba do Niego napisac na pw Smiley ).
szczytem mojego dostepu do ryb jest krakowska gielda...
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 00:39:30 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: