Witam ponownie:) Na wstępie chciałam serdecznie pogratulować zdobywcom I i II miejsca. Cieszę się, że to właśnie te prace- moi faworyci:D No cóż- wielkiego zaskoczenia nie było:) O ile wcześniej miałam problem z dokonaniem ostatecznego wyboru, myślę, że teraz będzie mi nieco łatwiej.
Ale do rzeczy.Praca nr 1- wcześniej nie brałam jej nawet pod uwagę ze względu na to, że była to na tle innych prac po prostu
baaardzo sucha, pozbawiona życia (coś jak gdyby rozbudowana definicja)- a ja niestety nie lubię wbijać sobie do głowy suchych faktów (może to zasługa tego, że właśnie mam sesję na studiach;)),
ciężko mi było skupić uwagę do końca . Choć praca jest
bardzo rzeczowa, naprawdę zgodna z regulaminem, nie zawierająca żadnych błędów i dokładnie opisująca biotop, brakuje mi w niej zwrotów do mnie, czyli odbiorcy. Myślę, że wiele osób to właśnie zraziło. Jak już wcześniej gdzieś wspomniałam, takie rzeczowe, bezduszne informacje- fakty, można znaleźć w wielu książkach, nawet w internecie.
Tylko czemu tak mało osób tam zagląda? Czemu wygrała praca nr 6?... No właśnie...
Praca nr 2- hmm, o tej pracy pisałam już nieco w poprzednim komentarzu, ale
ucieszyłam się, że znalazła się w dogrywce. Moje typy się sprawdziły:) I o ile ta praca nie miała szans z wygranymi pracami, o ile w poprzednim komentarzu ją skrytykowałam, o tyle teraz wydaje mi się, że
jest bardzo mocnym konkurentem dla pracy nr 1. A dlaczego?
Już wyjaśniam:Może się powtórzę, za co
z góry bardzo przepraszam Praca ta ma
bardzo fajny wstęp- autor mówi o swoich przygotowaniach do napisania jej, zaprasza nas do dalszej lektury,
rozpoczyna z nami kontakt. A to już
wyróżnia go spośród innych.
Już buduje pewną przewagę. Praca ta,
podobnie jak praca nr 1 też bardzo dobrze opisuje środowisko naturalne przedstawianego gatunku.
Też jest zgodna z regulaminem.
Przedstawia piękny gatunek ryb (o tym już była mowa, więc Wam oszczędzę;) ).
Więc, co by nie przynudzać;)
Do czego zmierzam...
Mimo, że
obie prace są bardzo dobre, i mimo, że na pewno
każdy z Autorów włożył w ich napisanie całą swą wiedzę i serce, to
dla mnie lepsza jest praca nr 2, ponieważ Autor zniżył się do mojego poziomu i postanowił się ze mną- rzadko, bo rzadko, ale jednak;)-
komunikować. Ba!,
nawet zadać pytanie (cyt)"jak w przypadku innych ryb z gatunku kąsaczowatych,
prawda?" No więc mój werdykt już znacie-
wybieram pracę numer 2
A zwyciężyła właśnie przez te kilka zwrotów, którymi Autor zwrócił się bezpośrednio do mnie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia obu Autorom:)Kasia