Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda z Filtra RO  (Przeczytany 1758 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« : Kwiecień 06, 2011, 17:41:52 »

Witam
Podłączyłem jakiś czas temu RO po zbadaniu parametrów z filtra (przepuszczonym 50 l tescie) wyszło ph-7,3 Gh- 6 Kh-3 po zmierzeniu wody z RO po tyg wyniki były takie same... w zbiorniku w którym 20% to kran a 80% to RO po 2 tyg dojrzewania mam ph 7,5 Gh-10 Kh-6 więc raczej jest normalnie, zastanawia mnie jednak gdzie jest wada filtra lub co mogło się stać z nim, że wartości wody są takie...
Miał ktoś może taki przypadek?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2011, 18:38:22 »

osobiscie mam filtr z allegro 75gp (http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron-akwarystyczna-75-ro-3-usa-i1534357036.html) i od poczatku daje mi on twardosci niemierzalne a ph ok 5, jednak kilka dni temu rozmawialem z akwarysta o 20letnim stazu, zajmujacym sie hodowla roslin, a posiadajacym dosc duzy filtr ro, z ktorego otrzymywal podobne do Twoich parametry wiec moze to idzie typami filtra.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2011, 14:07:00 »

Ciekawi mnie jesli to jest wina sprzętu, to która komora filtracyjna to powoduje i czym spowodowana była usterka... ja mam w kranie ph koło 7,8-8,0 gh koło 25 a kh koło 19... może to jest przyczyną

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: