Te glony to Compsopogon, przyczyna jest niski poziom CO2 w wodzie
To nie Cosmopogon, chociaż... na jednym ze zdjęć widać coś na kształt rogów, więc może i te się przypałętały.
to krasnorosty. Dosyć trudne glony do zwalczenia.... Często są one oznaką nadmiaru lub niedoboru jakiegoś składnika w wodzie. Nawozisz czymś ? Spróbuj zielonej herbaty. 1 Łyżka napoju na 10 Litrów.
Aż tak trudne do zwalczenia nie są. Zielona herbata nie pomoże.
Jako że przy zakładaniu pierwszego akwarium popełniłem sporo błędów i przerobiłem kilka typów glonów, w tym krasnale, się wypowiem co u mnie pomogło na krasnale:
...
3 femanga algen stop general plus easy carbo (doskonale usuwa skutek a nie przyczynę po zaprzestaniu podawania glony powróciły )
4 Dobra filtracja, co2, częste podmianki, dużo roślin w przynajmniej średniej kondycji, glony się wycofały i nie wróciły.
Wygląda więc że 1-3 mogą pomóc ale stabilizacja i odpowiednie parametry to podstawa.
Proponuję pozostać tylko przy EC i podawać strzykawką punktowo, w miejsce gdzie osiadł glon.
Zgadzam się także ze stwierdzeniem, że dobra filtracja biologiczna oraz odpowiedni poziom CO2 w zbiorniku pomogą pozbyć się glona. Ponadto nawozić rozsądnie (głodzenie roślin czy całkowite zaprzestanie nawożenia nic nie da).