Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Krasnorosty - jak to zwalczyc ??  (Przeczytany 13012 razy)
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Maj 15, 2011, 19:18:49 »

Niestety po zmniejszeniu dawek easycarbo i zaprzestaniu dolewania zielonej herbaty glony doslownie wybuchły

Obecnie wygląda to tak

Zaciemnielem akwa na 5 dni nastepnie zmniejszylem czas oswietlenia do 6h i zwiekszalem o 1h tygodniowo Obecnie od poniedzialku 8h
Wymiany wody raz w tygodniu po 10%
Filtr Fluwal 305 + Aquaszut Junior

Parametry wody
Twardosc - test paskowy - akwa - 7
                                    - kran - 7
Kropelki Rataj
twardosc GH - akwa - 11
     - kran -   8
NO3 - <10mg/l
NO2-<0,1mg/l
P-<0,5mg/l

Podpowiedzcie co tu począć ??
Kupilem 10 Kiryskow chce jeszcze 10 krewetek Amano
Moze robić podmiany 2 razy w tygodniu po 10% ??
Zacząć nawozić + Easy carbo ??
Wrócić do zielonej herbaty ??
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 15, 2011, 21:29:40 »

przede wszystkim nie syp soli do akwarium

zacznij nawozić akwarium i podmieniać wodę co najmniej 30% co tydzień, 
10% to jakaś śmieszna ilość, jak ludzie maja kłopoty z parametrami wody czy glonami to po 50% wody wymieniają

dokładnie odmul dno, daj pod rosliny zakorzenione jakiś dobry nawóz podżwirowy np tropica+ lub ferka

z gotowych nawozów możesz kupić zestaw PG MacroGreen i Classic, stosuj według zaleceń producenta do tego PG Carbo ( taniej wychodzi niz easy-carbo a jest to dokładnie to samo) + bimbrownia z regularnie wymienianym zacierem co 2 tygodnie ( zacieru musiało by być 2 litry wody 1/5 kg cukru, drożdże winiarskie -   bedzie spokojnie działac 2 tygodnie) wężyk z bimbrowni wystarczy ze wetkniesz do komory filtra wewnętrzbego ( to najskuteczniejszy sposób rozpylania CO2 po akwarium)

po miesiacu glonów nie bedzie
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 16, 2011, 15:47:16 »

Akwa jest na biogruncie więc nie wiem czy do tego trzeba dawać jeszcze jakiś nawóz pod korzenie ??

Czy easycarbo - PG carbo nie zastąpi bimbrowni ?? Przecież to co2 w plynie ??

Dzis wlalem 5ml easy carbo i tygodniową dawke Plantamin Tetry 10ml/200l zamiast co 4 tygodnie 50ml/200l

Oswietlenie zostawie 8h od 12 do 20 bez zmierzchowego i ledowego
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 16, 2011, 16:52:11 »

węgiel w płynie to nie to samo co Co2!!! Określenie co2 w płynie jest niepoprawne i stosowane tylko przez producentów w celach marketingowych (lub po prostu, żeby zrobić głupków z kupujących).
Nic co do tej pory wynaleziono w formie płynnej-EC czy PG Carbo-nie zastąpi gazu!
Co do nawozów pod korzenie-stosuje się je nawet przy teoretycznie najbogatszym w składniki podłożu-amazonii-więc i tu się przydadzą.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #19 : Maj 16, 2011, 17:33:10 »

Najlepiej nic nie robić - to jest duży baniak więc samo przejdzie - minie - wyleczy się.
Miesiąc czasu to trochę za mało, żeby był stabilny biologicznie w 100%.
Każdy daje dobre rady, a chłopak te wszystkie rady stosuje naraz.
Bardziej mu zaszkodzicie niż pomożecie.
Czekaj, baniak ma sam  to do siebie, że doprowadzi w końcu do stabilizacji, a glony powoli zaczną ustępować.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 17:36:07 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 16, 2011, 17:44:02 »

o ile okrzemki powinny same zniknąć, to zaniedbanie sprawy krasnali może zakończyć się glonarium... a stosowanie co2 raczej w niczym nie przeszkodzi. Lanie nawozów i dodatków w płynie to już inna sprawa-trzeba to po prostu robić sysytematycznie, bez nagłych zmian.

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Maj 16, 2011, 19:59:33 »

Widze ze bez instalacji co2 sie nie obejdzie
Moze podrzućcie jakis link na allegro z w miare przyzwoitym zestawem - butla, reduktor, zawór magnetyczny itp Jest tego sporo a nie chciał bym zle wyjsc na oszczednosci
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 16, 2011, 20:06:02 »

Jeden forumowicz się ogłaszał

http://allegro.pl/zestaw-co2-pelen-komplet-butla-reduktor-i1608007893.html
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Maj 16, 2011, 20:18:14 »

Znalazlem tez taka propozycje

http://allegro.pl/maxi-na-sztywno-kompletny-zestaw-co2-butla-1-5kg-i1596628697.html

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 20:26:46 wysłane przez Szef » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 16, 2011, 20:41:52 »

szczerze mówiąc ten pierwszy zestaw (bez elektrozaworu i programatora-które nowe są wartości około 70-80zł) nie jest wart 280zł (ceny kup teraz) jako sprzęt używany-za 200zł bym go kupił.
Drugi jest nowy, objęty gwarancją, no i ze wspomnianym elektrozaworem, który dla początkujących użytkowników instalacji co2 bywa bardzo pomocny-redukuje możliwość przyduszania ryb w nocy.
Poszukaj jeszcze trochę. Możesz też na szybko zmontować bimbrownię i poczekać na jakąś okazję-czasem ludzie sprzedają takie zestawy naprawdę po fajnych cenach.
Ja trochę pokombinowałem i złożyłem zestaw za 70zł i dwie butelki wódki Wink Po szczegóły zapraszam na PW Wink

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Maj 16, 2011, 22:10:31 »

Zdecyduj sie tez na jakieś nawozy mineralne gotowe które poleciłem lub coś innego, IMHO sam biogrunt nie wystarczy. Dobrze ze jednak decydujesz się na CO2 z butli ale węgiel w płynie ( easy carbo lub carbo pg warto lać bo mają własciwosci glonobujcze) jak problem z glonami minie to mozesz spokojnie zrezygnowac z wegla w płynie
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Maj 17, 2011, 07:59:43 »

Ja w takim przypadku przerywam nawożenie, redukuję długość świecenia do 5 godzin na jakiś tydzień- dwa /potem stopniowo zwiększam/. Do  filtra wkładam grubą warstwę grubej włókniny, którą codziennie wypłukuję. Do tego codzienna malutka podmiana wody, no powiedzmy 3-5% . Jeszcze nigdy nie zawiodło.
Pozdrawiam
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Maj 17, 2011, 10:23:04 »

Ja w takim przypadku przerywam nawożenie, redukuję długość świecenia do 5 godzin na jakiś tydzień- dwa /potem stopniowo zwiększam/. Do  filtra wkładam grubą warstwę grubej włókniny, którą codziennie wypłukuję. Do tego codzienna malutka podmiana wody, no powiedzmy 3-5% . Jeszcze nigdy nie zawiodło.
Pozdrawiam

Mniej wiecej to był mój drugi etap walki  ale niestety nie pomoglo, no może nie tyle co nie pomogło bo chyba zatrzymało ich rozwój
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 17, 2011, 14:41:36 »

Pozdrawiam
dla pełnego obrazu sytuacji przedstaw jeszcze zdjęcie twojego akwarium po takich walkach z glonami..
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Maj 18, 2011, 10:44:19 »

Zestawik zamówiony http://allegro.pl/zestaw-co2-professional-na-sztywno-nowa-butla-2l-i1607157379.html
Mam nadzieje ze do weekendu dojdzie
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: