Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z ludwigią skrętolistną.  (Przeczytany 2986 razy)
wisnia0384
Nowy
*

« : Kwiecień 09, 2011, 15:08:42 »

Po pierwsze z przykrością muszę stwierdzić, że nie moę dać zdjęcia i zdaję sobie ssprawę, że to utrudnia diagnozę.
Mam problem z ludwigią skrętolistną. Została posadzona jakieś 1,5 miesiąca temu. Na początku ostro szła do góry. Obciąłem cały wierzchołek i posadziłem obok aby zagęścić roślinę. Pod korzeń dodałem kulki g-t http://allegro.pl/nawoz-kulki-glin-torf-gratisy-promocja-i1462537545.html Leję także nawóz http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s04-fe-co2-kulki-dyfuzor-i1462537744.html w dawce sugerowanej przez producenta. Do nawozu dodałem też pół zalecanej dawki http://allegro.pl/k2s04-siarczan-potasu-czysty-do-99-9-promocja-i1462537497.html
Teraz roślina owszem zagęszcza się ostro ale sam wierzchołek zrobił się na początku dziurawy na każdym liściu a teraz cała górna część rośliny łącznie z łodyżką jest brązowa. Niby nie gnije ale i nie idzie do góry. Posadziłem ją na 3 planie ale na razie nie spełnia sweojego zadania. Nawozów lać więcej nie chcę bo moim wyznacznikiem przedawkowania jest anubias nana i jak na liściach pojawia się brązowy nalot to znaczy, że zaczynam przesadzać.
Akwarium 126l. Oświetlenie 3x18W z odblaskami własnej roboty + oświetlenie diodowe koloru zótego do podświetlenia tła z kory dębu za akwarium. Filtr wewnętrzny turbinowy AQUAEL TYP FAT- 3 450 l/h. z wkładem gąbkowym. Grzałka 100W - AQUAEL - COMFORTZONE. Bimbrownia dla roślinek. Podmiana 15l. na tydzień odstanej wody. Podłoże z ziemi ogrodowej 5l. wymieszanej z Filtus Floran 4l. + węgiel aktywny 0,5l. + drobny keramzyt 2l. Na to żwir kwarcowy 2 cm grubości. Korzeń, kokos.
Rośliny:
- Rogatek
- Anubias Nana
- Różdżyca rutewkowa
- Kryptoporyny wendtii brown
- Kryptoporyna aponogetifolia
- Rotala indyjska
- Heteranthera zosterifolia
- Bakopa drobnolistna
- Bakopa karolińska
- Duży Heniek
- Mały Heniek
- Strzałka skrzydlasta
- Lileopsis Brazylijski
- Wgłębka wodna
- Mech jawajski
- Mech Willow Moss
- Gwiazda wodna
- Moczarka argentyńska
- Nadwódka wąskolistna
- Głosia
- Ludwigia płożąca
- Mikrantemum okrągłolistne
- Mech Fissidens fontanus
- Eleocharis Acicularis
- kilku nie znam nazw
Do dyspozycji mam nawóż makro, KNO3, kulki G-T, nawóz o którym wspomniałem na początku postu, K2SO4, Aqua Garnier Classic.

Może to niedobór żelaza??? Z tego co wyczytałem to wygląda na niedobór potasu ale ja go podaję - może zwiększyć dawkę??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2011, 15:12:38 wysłane przez wisnia0384 » Zapisane
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2011, 10:15:49 »

Ponawiam. Proszę o jakieś sugestie bo na prawdę nie wiem co robić. Sytuacja dalej taka sama. Liście robią się aż bordowe  i odpadają. Cała środkowa część rośliny łysa i zostają tylko wierzchołki z różowymi liśćmi.
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 14, 2011, 08:20:18 »

Proszę o jakie kolwiek sugestie bo roślina wyłysiałą całkowicie i zostały same dolne pędy które rówmież nie wyglądają za ciekawie. Liście małe i pokrywają się czarnym osadem. Wiem, że to skutek tego, że roślina sobie nie radzi i nie broni się przed glonem bo na reszcie roślin tego nie ma. Dzisiaj rozrobię sam K2SO4 i będę codziennie podawał. Dodam, że nie mam już bimbrowni bo cukier za drogi, żeby się w to bawić więc zrobię cytrusownie bo zaworki zaciskowe mi zostały. Tylu użytkowników i żadnej pomocy Sad
Sam sobie nie poradzę.
Proszę moderatorów o nie wysyłanie ostrzeżeń za pisaniem postu pod postem Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2011, 08:22:08 wysłane przez wisnia0384 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2011, 08:27:55 »

Robisz za małe podmiany i pewnie brak Ci CO2 jak na taką ilość nawozów. Jak wyglądają i zachowują się inne rośliny? Jakie to są rośliny przede wszystkim? Po co dodajesz do podłoża kulki jeśli masz już bogate podłoże? 2 cm grubości warstwa żwiru na warstwie podłoża glebowego to średnio o połowę za mało.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2011, 08:50:47 »

- Rogatek
- Anubias Nana
- Kryptoporyny wendtii brown
- Kryptoporyna aponogetifolia
- Rotala indyjska
- Heteranthera zosterifolia
- Bakopa drobnolistna
- Bakopa karolińska
- Duży Heniek
- Mały Heniek
- Strzałka skrzydlasta
- Lileopsis Brazylijski
- Wgłębka wodna
- Mech jawajski
- Mech Willow Moss
- Gwiazda wodna
- Moczarka argentyńska
- Nadwódka wąskolistna
- Głosia
- Ludwigia płożąca
- Mikrantemum okrągłolistne
- Mech Fissidens fontanus
- Eleocharis Acicularis
- kilku nie znam nazw
Ludwigia wonna rośnie mi średnio a reszta radzi sobie bez CO2 dobrze, powiedział bym bardzo dobrze. Głosia rozrasta się w tępie oszałamiającym jak na takie waunki oświetleniowe. Już ją dwa razy ciąłem. Lileopsis Brazylijski średnio rośnie po przesadzeniu ale to wina za dużej granulacji podłoża moim zdaniem no i  za długo wcześniej przebywał w ciemnym miejscu w akwa. żwiru jest dużo więcej niż napisałem Z przodu z 6 cm z tyłu 10. Ldwigia zachowywała się już tak jak działała bimbrownia więc nie podejżewam braku co2 Duży henio wcześniej by cierpiał moim zdaniem z tego powodu. Przecież ludwigia to nie jest wymagająca roślina. Jej potrzeba tylko żelaza a bez co2 powinna sobie radzić. Sprubuję z potasem no i zrobię tą cytrusownię. Co do kulek to na bank nie zaszkodzą a podałem je tylko pod rośliny rosnące z tyłu i na bokach akwarium gdzie nie ma ziemi. Teraz podmiany to 20 l na tydzień od jakiegoś miesiąca. W tym 5l wody gotowanej i ostudzonej bo jestem z CHełma a tu woda bije rekordy twardości - idealna do malawi Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2011, 15:44:26 »

wychodzi na to że dajesz sporo potasu i samo żelazo? jesli dobrze zrozumiałem opis tego "super"nawozu  Tongue 
musisz wszystko suplemnetować kup z allegro zestaw do EI i spróbuj podawać na tydzień:
NO3-10ppm
PO4-1ppm
Mg-8ppm
K-10-ppm
Fe-0,3ppm

by wiedziec ile czego zmieszac razem masz kalkulator: http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html
plus tabela z zawartością % w kalkulatorze spidera http://akwarystyka.elblag.pl/files/EI_kalkulator_spider72.xls
micro zawsze rozrabia sie w wodzie destylowanej

I pomysl o kupnie filtra RO jesli masz tak twardą wodę jak mówisz, gotowanie to srednio trafiony pomysł

Bez CO2 trudno bedzie początkującemu w nawożeniu, lepiej dozować chociażby pod postacią easy-carbo  czy carbo PG
wegiel to podstawowy budulec reszta to dodatki.. wiec wiadomo czego potrzeba najwięcej.. Wink
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2011, 09:02:36 »

Ten nawóz ma podobno wszystkie niezbędne składniki makro i mikro Smiley
Uruchomiłem ponownie bimberek i jest lepiej. Ale ludwigia będzie bardzo długo odrastać bo zosał tylko jeden pęd.
Na EI nie chcę się przerzucać bo ten nawóz sprawdza się dobrze no i nie mam ochoty biegać co parę dni z kilkoma wiadrami wody.
Robiłem testy paskowym i węglanowa wyszła mi 14 a ogólna 16. Czy to możliwe bo zawsze wydawało mi sie, że węglanowa powinna być dużo mniejsza?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2011, 13:34:30 »

propnowałem zestaw do EI ale nawożenie jakie sugerowałem to już na pewno nie jest EI .. z resztą zrobisz jak chcesz tylko jak bedziesz miał znowu problemy to nikt ci nie pomoże bo nikt wróżką nie jest i nie wie ile czego masz w akwarium
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 28, 2011, 09:01:39 »

Nawozów kupować nowych na razie nie będę. Problem rozwiązany. To CO2 było powodem słabej kondycji ludwigi. Już strzeliła do góry i na weekend szykuje się przecinka i powoli będę odbudowywał kępę.
Dziękuję Pethro za pomoc. Zaopatrzę się w te nawozy które wymieniłeś jak będzie coś nie tak.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 09:03:36 wysłane przez wisnia0384 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: