Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Start Low-Techa  (Przeczytany 10088 razy)
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 15, 2011, 10:25:50 »

Słuchajcie, a jak posadzić w zalanym juz akwarium roślinki "trawniczkowate", czyli wiadomo bardzo malutkie, nie będę miał problemu z wypływającymi roślinkami?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 15, 2011, 10:39:31 »

Będziesz miał problem z wypływającymi roślinkami Smiley myślę, że każdy kto sadził trawnik w zalanym akwa miał problemy. Pinceta i jedziesz, ewentualnie palce, jeżeli tak Ci będzie wygodniej. Ogólnie sadzenie trawnika w zalanym akwarium potrafi człowieka nerwowo i fizycznie wykończyć Wink Ale za to satysfakcja jak zielsko zacznie rosnąć Ci to wynagrodzi Smiley

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 15, 2011, 11:11:11 »

Ducze myślę, że dużo zależy od podłoża i stanu sadzonek. W piachu 1mm tydzień temu sadziłem glosię z dość długim korzeniami. Było ok 60-70szt z czego wypłyneły dwie.
Nie wyobrażam sobie żebym miał ją sadzić paluchami. Właściwie sadziło mi się przyjemnie. Używałem zwykłej pincety kosmetycznej. Palcami w życiu bym sobie nie poradził.
komanch masz jakieś narzędzia pomocne przy sadzeniu typu pinceta i jakie masz podłoże?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 15, 2011, 11:16:14 »

komanch masz jakieś narzędzia pomocne przy sadzeniu typu pinceta i jakie masz podłoże?
Tak, mam pincete 23cm, podłoże jak to u Low-Techa - ziemia 3cm+żwirek 4cm.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2011, 11:17:56 wysłane przez komanch » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 15, 2011, 11:18:22 »

Grajewiak, w piachu faktycznie może być łatwiej. Ja sadziłem małego hańka w lekkim podłożu (Aquasubstrat) i we floranie i do przyjemności to nie należało Wink

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 15, 2011, 11:18:44 »

jakiej granulacji ten żwir? Jak dużej zielsko może Ci wypływać. Jakie rośliny masz konkretnie na myśli?
Ducze co do heńka też sadziłem ale w żwirze 5mm. Masakra połowa wypłyneła i robiła za wglębkę a druga połowa wisiała nad podłożem przy korzeniu Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2011, 11:23:42 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 15, 2011, 11:21:31 »

Grajewiak, w piachu faktycznie może być łatwiej. Ja sadziłem małego hańka w lekkim podłożu (Aquasubstrat) i we floranie i do przyjemności to nie należało Wink
Co jak co ale to święta racja... Też przez to kiedyś przechodziłem.
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 15, 2011, 11:24:59 »

jakiej granulacji ten żwir? Jak dużej zielsko może Ci wypływać. Jakie rośliny masz konkretnie na myśli?

Żwirek 2-5mm, zastanawiam się na posadzeniem Sagittarii sabulata - strzałka skrzydlata
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 15, 2011, 11:28:16 »

śmiało możesz sadzić. Szybko się ukorzenia jeszcze szybciej zarośnie Ci całe akwarium. Po miesiącu od zasadzenia mam ok 20 nowych roślinek.
Myślałem, że coś drobniejszego masz na myśli Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2011, 11:30:37 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 15, 2011, 11:33:04 »

Szybko się ukorzenia jeszcze szybciej zarośnie Ci całe akwarium.
A w jaki sposób zrobić, żeby rosło tylko w danej części akwarium, nie na całej powierzchni? Smiley
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 15, 2011, 11:46:56 »

sukcesywnie odcinać młode rośliny i sadzić je w wybranym miejscu Smiley

zobacz jak to wygląda u mnie:

A sadziłem mniej więcej po skosie przy korzeniu bardziej tyłu akwarium Smiley
Jutro biorę się za rozsadzanie. Jak zielsko podrośnie trudniej będzie je wyciągnąć można naruszyć podłoże itp. Dlatego dobrze jest wychwytywać młode sadzonki jak nie są jeszcze mocno ukorzenione i albo sie pożbyć albo sadzić tam gdzie chce się je mieć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2011, 11:49:46 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 15, 2011, 11:49:53 »

Rozumiem, dzięki Smiley
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 19, 2011, 15:09:37 »

LT uruchomione w sobotę. Na razie same roslinki bez rybek. Pierwsze pytania odnośnie roślinek, na jednej  Hygrophila difformis 2 dni po wsadzeniu listki robią się takie ciemne, jak na zdjeciu niżej, czy roślinka umiera? da się ją uratować?
i drugie pytanie odnośnie Anubiasa, posadziłem go na korzeniu, zdjecie drugie, nie jestem pewny czy tak może rosnąć? na jednym listku zrobiły się dziurki ....

rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 19, 2011, 17:31:33 »

ile masz światła Huh? w LT stosunkowo mało używa się światła od 0,2w/L do 0,5w/L z tym że jeszczcze dodatkowo jest wykożystane światło słoneczne oczywiście tu trzeba mieć panowanie nad glonami  , jęsli twe akwa nie stoi w pobliżu światła słonecznego a masz wspomniane 0,2w / l to niestety takie problemy będą się mnożyć bo roślinki nawet te najpospolitsze potrzebują więcej niż 0,2w/l
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 19, 2011, 21:45:09 »

Nie nie to nie światło, oświetlenie mam wzorcowe.
To ziemia  Wściekły
Przed chwilką wszystko wywaliłem i restart akwa  Wink
okazało się że ziemia kupiona w Castoramie jako uniwersalna miała super dopalacze, które wprost paliły mi roślinki, bąbelków jak na sylwestra waliło spod niej  Sad
już wrzuciłem ziemie prosto z ogrodu - zero jakiejkolwiek chemii czysta piękna ziemia, mam nadzieję że zdążę większość roślinek uratować  Smiley
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: