Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Start Low-Techa  (Przeczytany 10053 razy)
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 20, 2011, 13:48:22 »

Ok, na początek wpuszcze gupiki.
Podpowiedźcie mi jeszcze odnośnie pokarmów Tropical
- Ichtio-vit
- Ovo-vit
- Bio-vit
- Super-vit

Które powinienem kupić? wiem że muszę urozmaicać pokarm ....
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 20, 2011, 13:54:47 »

Kup jakiś bardziej roślinny (z tropicala chyba ovo-vit, ale głowy nie dam), bardziej mięsny i ogólną mieszankę, spokojnie możesz pomieszać różnych firm. Do tego jakieś mrożonki i ewentualnie żywy jak będziesz miał dostęp.

komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 21, 2011, 06:32:04 »

Rozumiem.
Jeszcze pytanie o deszczownię, mam ją umieszczoną w taki sposób, że robi łagodne falowanie powierzchni wody, z tym, że bez najmniejszych bąbelków powietrza, czy to jest wystarczające do napowietrzania?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 21, 2011, 07:00:53 »

Tak, wystarczy. Jeżeli zauważysz, że rybom brakuje powietrza, to możesz coś kombinować. Ale nie powinno się tak zdarzyć.

komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 21, 2011, 22:02:47 »

Tymczasem inny (znawca tematu LT) odnośnie ustawienia deszczowni odpowiedział mi:
"no...jednak źle zrozumiałeś sens roślinnego akwa, w tym "LT"  Sad  Największy wpływ ma to falowanie powierzchni wody na pozbywanie się z niej CO2. Od natleniania wody są rośliny! Tak więc skieruj wylot (kierunek) deszczowni - ukośnie, lekko w dół."

Huh
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 22, 2011, 07:57:17 »

Jak jest łagodnie do powierzchni ustawiona to wielkiej szkody nie zrobi. Rośliny natleniają, ale wody na zapas (na noc) mocno natlenić się nie da. Więc po mojemu lekkie falowanie nie zaszkodzi. Ale ja jestem zdania, że głównym aspektem w akwarium są jednak ryby a nie rośliny, a "rasowe" roślinne LT jest jednak nastawione na wzrost zielska.

komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 22, 2011, 08:06:54 »

Dzięki za odpowiedź. Zostanę przy tym lekkim falowaniu, zwłaszcza, że moje rosliny są małe, nawet nie zaczęły rosnąć.
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 23, 2011, 15:24:39 »

Tak to wygląda u mnie  Wink

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2011, 15:23:30 wysłane przez komanch » Zapisane
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 27, 2011, 15:22:44 »

Chyba jednak za wcześnie dla wpuszczenia rybek było, albo troszke za dużo ich?   Undecided
Akwarium wystartowało 18 kwietnia (poniedziałek), 20 kwietnia (środa) wrzuciłem 6 gupików, pierwszy padł 23.IV (sobota), drugi 25.IV (poniedziałek), dzisiaj (27.IV) nieżywy był trzeci. Zostały 3 sztuki    Sad
Tak jak pisałem wcześniej NO2 = 0,2mg/l, NH3/4 = 0,2mg/l

Co mam robić? czekać? rośliny zaczęły powoli rosnąć.
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Maj 04, 2011, 17:58:27 »

Zrobiłem dzisiaj testy wody, wygląda to już w porządku, przyzwoicie: PO4=1mg/l; NO2=0,15mg/l; NH3=0,1mg/l ; PH=8

Niestety tak jak zapowiadaliście pojawiły się początki glonów, nitki, oraz okrzemki, nie ma tego jeszcze dużo, ale zaczyna nieciekawie wyglądać. Na początek więc wpuściłem 2 otoski i 1 kosiarkę, może częściowo pomogą. Posadziłem też kilka gałązek rogatka. Roślinki rosną, widać że wypuszczają nowe listki, nie ma ich niestety jeszcze wystarczająco dużo. Nie świecę dużo jakieś 5h - 0,5W/l + wcześniej i później kilka godzin tylko oświetlenie led (listwa 30 diod) nadające się jako oświetlenie nocne, więc "szkody" nie powinno robić.

Moje pytanie, czy coś jeszcze zastosować dla pozbycia się glonów i okrzemek?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: