Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z moczarkami  (Przeczytany 2348 razy)
rzymek1995
Bywalec

« : Kwiecień 16, 2011, 10:23:20 »

Mam akwarium 160 l 4x18 wat oswietlenie  i mam pare ladnych moczarek wszystko pieknie rasna kiedy je kupie wsadze zasadzaja ladnie do samej gory z boku puszczaja nowe pedy no i po jakims czasie juz nie sa zielone marnieja jaki powod moze byc tego?

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2011, 12:10:01 »

Mam akwarium 160 l 4x18 wat oswietlenie  i mam pare ladnych moczarek wszystko pieknie rasna kiedy je kupie wsadze zasadzaja ladnie do samej gory z boku puszczaja nowe pedy no i po jakims czasie juz nie sa zielone marnieja jaki powod moze byc tego?
parametry wody na dzień dobry, przepraszam, że jestem pierwszy ale takie życie pewnie nie masz testów, a woda wyłącznie z kranu...moczarka ze sklepu/internertu to roślina, która ciężko przyzwyczaja się do nowych warunków i najczęściej się rozpuszcza....

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2011, 12:16:25 »

moczarki ze sklepu mam je juz pol roku i bylo okej zawsze tak z nimi mam na poczatku nawalaja jak glupie a pozniej coraz gorzej woda 25-26st ph okolo 7 wiecej parametrow nie znam;d

rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2011, 07:31:10 »

odświeżam inne rośliny rosna okej mam tylko problem z moczarkami ;/

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2011, 12:38:41 »

Nie znam sie najlepiej na Roślinach, ale może kup jakiś nawóz płynny z tropikala koszt około 4zł, dozuj zgodnie z instrukcją i podmieniaj wodę w odpowiednich terminach, to może sam zaobserwujesz czy im czego nie brakuje.

Może napiszesz nam ile godzin dziennie świecisz i czy nają dostęp do światła dziennego, czy raczej w ciemnym koncie stoi baniak ?

Pozdrawiam  Good !

rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2011, 13:25:59 »

może być że oświetlenie pada tylko na szczyty rośliny i puszcza nowe pędy a te niższe partie są słabo oświetlone dlatego od spodu może marnieć , moczarka jest jak chwast w akwa i może rosnąć nawet bez nawozów , szaleje przy dobrym świetle reasumując może marnieć przy słabym
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2011, 19:13:33 »

no normalnie mam 4 belki 4x18 wat pod pokrywa akwa stoi na przeciwko okna.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2011, 19:51:56 »

no normalnie mam 4 belki 4x18 wat pod pokrywa akwa stoi na przeciwko okna.
Ja Ci powiem tak - miałem moczarki z KASSANDRY - dosłownie się rozpuściły, przywlokłem z Nogatu - nie mogłem opanować zielska, więc może jest zależność skąd owe rośliny pochodzą.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2011, 22:07:14 »

Najprawdopodobnie masz za wysoką temperarurę w baniaku większośc moczarek najlepiej rośnie w temperaturze 10-20 stopni.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2011, 22:09:28 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2011, 10:39:10 »

Mozliwe mam okolo 25 26 st ale one zawsze na poczatku nawalaja jak glupie a pozniej marnieja i nic z nich nie ma .

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 22, 2011, 10:49:31 »

ja mam 27sC i moczarki jak strzały lecą, a jak dolecą do powierzchni to przycinam i sadze obok , nadal rosną pięknie a ze starej łodyżki zwykle wyrasta kilka nowych  Good !

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 22, 2011, 14:24:48 »

ja mam 27sC i moczarki jak strzały lecą, a jak dolecą do powierzchni to przycinam i sadze obok , nadal rosną pięknie a ze starej łodyżki zwykle wyrasta kilka nowych  Good !
Widocznie masz odmianę argentyńską one lubią wyższą temperaturę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 22, 2011, 20:00:44 »

Baniamaniak :-), sprawdziłem, masz racje, moczarka argentyńska :-)

Pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: