Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Ile czasu rośliny wytrzymają w wiadrze?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile czasu rośliny wytrzymają w wiadrze?  (Przeczytany 8258 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« : Kwiecień 17, 2011, 09:42:45 »

Pytanie może i głupie ale mam w 2 wiaderkach rośliny wyjęte z baniaka, który sprzedałem i czekam na większe akwa, które będzie w przyszłym tygodniu.
Zielsko jest w wiaderkach od czwartku i tu się rodzi pytanie czy wytrzymają jeszcze 2-3 dni, czy trzeba robić jakieś specjalne zabiegi żeby mi to nie skisło w tych wiadrach.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2011, 10:35:53 »

wytrzymają kilka godz bez problemu , po 2 dniach zaczną osadzać się glony po kilku dniach może tygodniu zaczną podgniwać , jak je wrzucisz do nowego akwa , a zapewne woda to kranex bądz odstany kranex ( najlepsza była by z akwa już dojrzałego) to na bank będziesz miał atak glonów tylko nie wiadomo czy mały atak czy ostry , jak ostry to możesz nie odratować roślin

na twoim miejscu bym zaciemniła te rośliny aby glony ich nie zaatakowały , rośliny w zaciemnieniu przeżyją 3 dni może trochę więcej
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2011, 11:25:45 »

rośliny w zaciemnieniu przeżyją 3 dni może trochę więcej
właśnie - stoją w łazience gdzie jest ciemno, no to mnie nie pocieszyłaś...

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2011, 13:07:45 »

no wiesz heh trochę zaczołeś od d..y strony , bo nie lepiej było ci kupić nowe akwa przelać wodę ze starego i posadzić od razu rośliny Huh a tak , możesz je stracić .... ale miejmy nadzieje że nic im sie nie stanie ;o)
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2011, 16:44:21 »

no wiesz heh trochę zaczołeś od d..y strony , bo nie lepiej było ci kupić nowe akwa przelać wodę ze starego i posadzić od razu rośliny Huh a tak , możesz je stracić .... ale miejmy nadzieje że nic im sie nie stanie ;o)
Chodzi o to, że trafił się napalony gość za grubą kasę więc sama rozumiesz..

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2011, 19:41:34 »

Zielsko 5 dzień stoją w wiadrach - niby nic się nie dzieje ale jak tylko zamieszałem to od razu był potworny smród zgnilizny. Jeśli baniak nie przyjdzie jutro to całe dwa wiadra zielska będę musiał wywalić do kibla. Ech... zakupy przez Allegro

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2011, 20:01:48 »

Zamontuj sobie oświetlenie nad tymi wiadrami. Umnie tylko, że w lecie rośliny wytrzymały 3 tygodnie (świeciłem żarówkami kompaktowymii 13 watowymi, padła tylko największa żabienica. Trawniczek tylko posadziłem w starym małym 10 litrowym baniaczku (kotnik) stał na parapecie centralnie w żwirku z dojrzałą wodą z baniaczka z kulkami gliniano-torfowymi i też dał radę.
A wodę wymieniaj co 3-4 dni jak śmierdzi jak nie ma ryb nic sie przecież nie stanie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2011, 22:37:56 »

to też zależy jakie zielsko masz ba tylko regularnie podmieniać wodęw tych wiadrach. Mech, valisneria i ludwigia u mnie wytrzymywały ponad tydzień, bez uszczerbku-trzeba tylko regularnie podmieniać wodę

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 20, 2011, 09:59:52 »

to też zależy jakie zielsko masz ba tylko regularnie podmieniać wodęw tych wiadrach. Mech, valisneria i ludwigia u mnie wytrzymywały ponad tydzień, bez uszczerbku-trzeba tylko regularnie podmieniać wodę
 Właśnie się dzisiaj dowiediałem, że baniak będzie jutro (oczywiście stosowny komentarz wystawię sprzedawcy) więc przed chwilą zakończyłem rewizję wiaderek z roślinami. Wylałem wszystko do wanienki - smród na całą chałupę przypominający zapach długo nie zmienianej wody w wazonie.

Ale konkrety. Otóż zauważyłem, że nurzańcom, kryptokorynom, sagittariom gymnocoronisom i żabienicy nic się nie stało, za to różdżyca, hygrophilia oraz  rogatek zgniły całkowicie. Uchowały śię świderki oraz jakieś białe płaskie wypławki.

Tak jak pisałeś wymieniłem wodę - jedynie jaką mogłem to na czystą kranówkę.
I tu się rodzi pytanie - czy przed włożeniem jutro roślin do świeżo zakładanego baniaka wypłukać je w roztworze nadmanganianu potasu?

Dodam, że baniak będzie postawiony na przesianej ziemi kwiatowej z Biedronki połączonej z gliną + drobny żwir 1-3mm, woda kranówka PH8, TWO-20, TWW-16, oświetlenie 2x39W T5 865, filtracja FAN-2 -tylko mechanika, a baniak to standardowe 160l. Azja to raczej nie będzie ze względu na parametry wody ale do ułożenia obsady będę miał od jutra prawie dwa miesiące zanim zbiornik się ustabilizuje. To ma być również zbiornik bez nawożenia, bez częstych podmian - czyste LT.

Pozdrawiam badrass
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 10:06:32 wysłane przez badrass » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 21, 2011, 14:51:42 »

Na LT za duże światło. Ja mam takie światło w HT, litraż ten sam.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 21, 2011, 17:52:22 »

Na LT za duże światło. Ja mam takie światło w HT, litraż ten sam.

Emi to że za duże światło to pikuś...Przed godziną kurier przywiózł akwarium, które ma potłuczone obie długie szyby. Po telefonie do sprzedającego obiecał dowieżć z drugiego końca Polski na jutro, pojutrze nowe. Zobaczymy...jeśli tak będzie to tą firmę będę po wsze czasy chwalił na wszystkich forach, a jeśli nawali - no to wiadomo...
Tak więc zielsko dalej we wiadrach tzn. wiadrze, bo połowę  już wylałem do kibla, bo było podgnite.

PS Przecież to 0,48wat/ litr
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2011, 17:55:55 wysłane przez badrass » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2011, 09:30:47 »

część postów wydzieliłem do nowego tematu: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/jak-sprawdzic-szczelnosc-baniakow-przy-odbiorze-od-kuriera/

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2011, 07:49:37 »

PS Przecież to 0,48wat/ litr

Akwarium ma 40 czy 50 cm wysokości? Mogę Ci jedynie napisać to co u mnie dzieje się przy takiej konfiguracji. 2x39W nad 160 l akwarium o wymiarach 100x40x40 bez suplementacji CO2 to średni pomysł.

Pozdrawiam,
Emi

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 26, 2011, 18:05:18 »

Akwarium ma 40 czy 50 cm wysokości? Mogę Ci jedynie napisać to co u mnie dzieje się przy takiej konfiguracji. 2x39W nad 160 l akwarium o wymiarach 100x40x40 bez suplementacji CO2 to średni pomysł.

Wysokość 40 cm, jakoś @szymonw swego czasu miał w swoim 225l 2x54W co daje 0,48W/l  i doskonale mu wszystko rosło ( dokładnie śledziłem ten wątek do końca), więc nie rozumiem.
Baniak z ziemią zalany, kupa zielska, światło zostaje takie jak jest czyli 0,48W/l - zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 27, 2011, 08:08:50 »

Szymon specjalnie przyciemniał świetlówki, które były dość wysoko na belce i dawał rośliny pływające, żeby zmniejszyć ilość światła padającą do akwarium z tego co pamiętam aczkolwiek pamięć może mnie zawodzić.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: