Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: krewetka tiger;]  (Przeczytany 2535 razy)
nikodem0
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 18, 2011, 20:29:34 »

Witam
Od niedawna jestem nabywcom małego statka krewetek tiger.
W niedziele dnia 17 kwietnia zauważlyłem, że jedna z krewetek nosi jajeczka , dzisiaj rano krewetka nie miała ani jednego jajeczka i teraz nie wiem co się stało , więc proszę o pomoc [ co moglo być przyczyną].
akwarium to 50l.
krewetki re cherry które regularnie noszą jajeczka.
krewetki tiger 5 sztuk , 3 samice i 2 samce.
roślinność drobnolistna.
filtr fan1 aqaela.
Pozdrawiam
Nikodem0
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2011, 08:31:38 »

Pewnie wynika to ze złych warunków wodnych w akwarium. Skoro RC ci się mnożą ładnie to pewnie lejesz kranówkę. Skoro lejesz kranówkę to najprawdopodobniej masz w akwarium wodę średnio twardą/twardą o pH powyżej 7. Caridina sp. Tiger - bo pewnie o niej mowa (?) - potrzebuje wody miękkiej - GH poniżej 8 i delikatnie kwaśniej - z pH 6-7. Puki jej nie zapewnisz takich warunków i spokoju może gubić jajeczka od razu po złożeniu lub po kilku dniach. W sumie to nawet jeśli donosi, pewnie młode już nie dadzą rady w zbyt twardej wodzie.

No to teraz zmierz twardości, albo rzuć okiem na stronę wodociągów (lub zadzwoń do nich) i napisz jakie masz GH i pH Wink
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2011, 21:12:31 »

witam
Najpierw podziękuję za odpowiedż.
zmierzyłem poziom ph i wyniosło 6,7-6,8, jeszcze tylko nie sprawdziłem twardości  ale w niedługim czasie napiszę.
pozdrawiam
Nikodem
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: