Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « jak walczyć z zieloną wodą?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak walczyć z zieloną wodą?  (Przeczytany 2133 razy)
woluś
Nowy
*

« : Kwiecień 27, 2005, 18:58:57 »

Witam
Mam zbiornik 280l,podłoże drobny żwirek,2 roślinki,2filtry wewn.Aquael Fan 3  i zewn
Fluval 204.Mam problem z zieloną wodą , rybek już prawie nie widze trwa to już
przeszło tydzień,jak z tym walczyć?prosze o rady,dodam że akwarium było
ustabilizowane
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2005, 09:27:13 »

Jak chcesz pozbyc sie sporo kasy to lampa UVC zalatwi sprawe na 99%  Cheesy  Ale pewnie za mocne oswietlenie, zbyt zasadowa woda, lub zbyt mocne nawozenie. Krocej swiatla, mniej nawozu zakwasic wode. Prawdopodobnie bedzie lepiej. Kiedys tez mialem zielone zakwity ale to przez zbytnie oswietlenie akwa swiatlem slonecznym przez okno i przesadna ilosc nawozu.

Aha no i oczywiscie posiadzic wiecej roslinek. Duzo wiecej. Wtedy wystepuje konkurenca o azotany i/lub inne skladniki mineralne miedzy glonami a roslinami.
piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2008, 12:18:08 »

U mnie było to samo nawet plakatu z tyłu akwarium nie było widać. Radze ci wyparzyć kamyki, żwirek czy piasek, umyć dokładnie akwa i po kłopocie.

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2008, 14:15:13 »

Beton ma racje prawie z wszyskim co do uv to sie nie zgodze az tyle to nie kosztuje ale pomaga zainwestuj w uvke i jakies testy jak niemasz do pomiarow bedziesz mial pelny obraz sytaucjii

240L ROSLINNE
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2008, 15:56:54 »

U mnie było to samo nawet plakatu z tyłu akwarium nie było widać. Radze ci wyparzyć kamyki, żwirek czy piasek, umyć dokładnie akwa i po kłopocie.

A ja radzę kolegi nie słuchać  Undecided

Proponuję znaleźć przyczynę (parametry wody, filtracja, zbyt obfite karmienie)
W międzyczasie zaciemnić zbiornik, zrobić podmianke.
Na temat zakwitu wody było już kilkakrotnie na forum - poszukaj

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: