Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr RO - podłączenie.  (Przeczytany 16967 razy)
fr0t
Bywalec

« : Kwiecień 22, 2011, 12:24:15 »

Witam

Chciałem zapytać o filtr RO, który zamierzam sobie kupić. Do tej pory miałem wodę RO z akwarystycznego za 25 pensów od litra (tanio). Ale wkurza mnie ciąganie baniaków po 20L za każdym razem jak chcę podmienić wodę, zwłaszcza, że mieszkam na pierwszym piętrze i tak latam jak głupi, a sąsiedzi dziwnie patrzą i w głowę zachodzą po co mi te baniaki co jakiś czas...

Do rzeczy... Filtr wiem jak działa itd. ale za cholere nie mogę dojść jak to i gdzie to się podłącza i czy jest potrzebna do tego jakaś pompka czy jest to na stałe podłaczone do kranu i działa pod ciśnieniem kranówy?! Widziałem, że są przyłącza do kranów tz. trójniki no ale jakoś nie mogę tego zrozumieć. To znaczy, że ta woda ciągle się filtruje? Czy to można jakoś zatrzymać? Nie wiem po prostu jak to działa w praktyce. No i coś tam wyczytałem, że trzeba tez coś podłączyć na tz. odpady z filtra... Czyli wnioskuję, że ten filtr musi być albo w kuchni albo w łazience?

Jednym zdaniem... mógłby mi to ktoś w paru słowach jakoś zobrazować?

No i jakby ktoś mógł zerknąć na tą aukcję: http://cgi.ebay.co.uk/3-STAGE-AQUARIUM-REVERSE-OSMOSIS-SYSTEM-/250632578729?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item3a5adda6a9 - bardzo tani. Ale jak zły to mogę coś droższego i lepszego poszukać.
I czy to wszystko co mi potrzeba?

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2011, 14:17:33 »

Filtr podłączasz poprostu w domu do instalacji wodnej (np. przy pralce w łazience, do kranu w łazience czy kuchni) i samo ciśnienie z rur przepycha wodę przez filtr. Ja mam zamontowany w łazience przy dopływie wody do spłuczki, a wiadro (30litrowe) stawiam do wanny. W razie jak się przeleje to woda nie idzie na podłogę, a do wanny właśnie. W zestawie z filtrem powinno być wszystko do jego podłączenia wraz z zaworkiem do zamykania filtra jak nie bierze się wody.
Narysowałem kiedyś na forum paletkowym jego montaż

pozdrawiam
asmi
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2011, 09:58:51 »

Super, wielkie dzięki, właśnie takiego schematu szukałem Smiley

A patrzyłeś może na tego linka? Nada się taki filterek?

Pozdrawiam
fr0t

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2011, 10:57:19 »

wszystko ladnie ale obrocilbym calosc o 180stopni wtedy membrana bedzie caly czas zalana, co jest wazne i znacznie wplywa na czas jej ekspoatacji.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2011, 12:09:05 »

Hmm czyli rozumiem, że filtr musi być cały czas mokry, bo w sumie na logikę, tak jak w większości tego typu wynalazków jeżeli dopuścimy do wysuszenia medium filtracyjnego to doprowadzi to do zatkania porów... tak ogólnie mówiąc.  Bo cały czas się zastanawiam... gdzie jest ten zawór do zakręcenia wody... przed filtrem czy za nim?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2011, 16:10:20 »

nurmalnie 5zl sie nalezy Smiley ja mam tak
w komplecie powinienes miec trojak ktory podpinasz pod wode, pod trojak - filtr i w moim przypadku pralke, wyjscia do gory, woda odpadowa w bidet, kibelek, umywalke (gdziekolwiek byle nie na podloge  Grin ), woda czysta do banki. stosunek wody do "scieku" to ok 1/4, jezeli placisz za wode/scieki, to wcale nie taki tani interes. ja mam swoja studnie i nie place za scieki wiec kain problem...

Ty masz 50galonow na dzien, na allegro kupisz za 124zl gp75 (wiec chyba 75galonow, chyba ze sie myle - warto sprawdzic) i wydaje mi sie, iz prefiltry z membrana sa nieco wieksze od Twoich, wiec nawet z przesylka do uk bardziej sie oplaca... wiadomo wieksza przepustowosc, lepszy stosunek wody do scieku. upewnij sie, bo nie jestem pewny, chyba ze rachunki Cie nie dotycza.
http://allegro.pl/filtr-osmoza-osmonics-akwarystyczna-75-ro-3-usa-i1564968266.html
aha zeby zobrazowac zuzycie wody to ja 28l wody robie w ok 8h przy cisnieniu ok 2.5 atmosfery.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 16:26:14 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2011, 17:59:36 »

Bo cały czas się zastanawiam... gdzie jest ten zawór do zakręcenia wody... przed filtrem czy za nim?

Popatrz jeszcze na rysunek. Przeciez widac gdzie jest zawor (z czerwona wajchą).... PRZED filtrem.

pozdrawiam
asmi
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2011, 11:05:26 »

Bo cały czas się zastanawiam... gdzie jest ten zawór do zakręcenia wody... przed filtrem czy za nim?

Popatrz jeszcze na rysunek. Przeciez widac gdzie jest zawor (z czerwona wajchą).... PRZED filtrem.

Ja widzę co jest na rysunku i dla tego się trochę zakręciłem. Bo jak wodę zakręce przed filtrem to ona cała z niego spłynie i on wyschnie - to nie przeszkadza?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 24, 2011, 11:51:49 »

jezeli wyloty beda do gory, to nie...

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 24, 2011, 20:58:20 »

A jeżeli rurki z których wylatuje woda czysta i brudna będą wyżej niż sam filtr RO to coś zaszkodzi?

Chciałbym umocować filtr na stałe, ale jedyna możliwość to przy podłodze za sraczykiem.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 24, 2011, 20:59:03 »

A jeżeli rurki z których wylatuje woda czysta i brudna będą wyżej niż sam filtr RO to coś zaszkodzi?

Chciałbym umocować filtr na stałe, ale jedyna możliwość to przy podłodze za sraczykiem.

Ja tak mam.

pozdrawiam
asmi
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 19, 2012, 22:57:22 »

Witam ponownie !

Nie chcę zaczynać nowego wątku, dlatego zapytam tutaj.
Kupiłem sobie w końcu filtr RO (nareszcie wybawienie od noszenia baniaków z zoologicznego) no i mam tylko jedną niepewność.
Mam membranę o taką:

W dwu zdaniowej instrukcji mam napisane, żeby usunąć film i zamocować membranę no ale jak to bywa w łamanym angielskim (jakiś pakistanieć mi to sprzedał na ebayu) dwojako można rozumieć, czy usunąć folię w którą jest zapakowana membrana czy chodzi o tą niebieską jak na zdjęciu ?

Inaczej pytając: czy ta membrana na zdjęciu jest gotowa do wsadzenia do filtra czy coś z nią jeszcze trzeba zrobic?

Może głupie pytanie, ale mówie - gościu mnie tak zakręcił, że aż zgłupiałem.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 20, 2012, 07:32:03 »

Po wyjęciu z opakowania nic nie musisz już kombinować. Wkładasz jedynie membranę na jej miejsce.

pozdrawiam
asmi
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 20, 2012, 13:03:13 »

Aha no to tak jak myślałem na początku, tylko ten gościu mnie zamotał. Czyli tą naklejką też nie muszę się przejmować?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 20, 2012, 13:08:11 »

Nie. Woda płynie środkiem.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: