Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr RO - podłączenie.  (Przeczytany 16965 razy)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Styczeń 20, 2012, 14:43:12 »

Ok wielkie dzięki wszystkim za pomoc, ide podłączać. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to chyba będzie można wątek zamknąć.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Styczeń 20, 2012, 17:13:44 »

OK, rury pod zlewem zrobiłem, w miedzy czasie musiałem 2 razy do sklepu latac, bo jedne rurki w calach inne w mm i sie nie chciało zgadzac, ale OK, wszystko podłączone tylko nie wiem po co mi to:

Mam to podpięte do wyjścia brudnej wody no i po co ten zaworek i po co dwa wyjścia ? Nie rozumiem tego podłączenia, znaczy się, nie widzę w tym sensu, ale może o czymś nie wiem... Czarna końcówka to zaślepka, która idzie do ścieków, druga końcówka jest na wyjściu filtra (to tak dla wyjaśnienia)

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 20, 2012, 17:36:51 »

Już wiem - do spuszczania wody. Wszystko działa, jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
fr0t

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 20, 2012, 20:18:15 »

Mam nadzieje, ze przepłukałeś prefiltry, zwłaszcza weglowy?

pozdrawiam
asmi
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 20, 2012, 21:54:49 »

A-smi: tak tak, w instrukcji miałem o tym, żeby albo 3 minuty, albo 4 litry przepuścić i wylać - w sumie to by była niezła wydajność no ale nalałem 10 litrów i wylałem do zlewu, zrobiłem testa i GH i KH = ~0 więc chyba już się nada, PH nie sprawdzałem, bo chyba nie ma sensu.

No ale już odbiegając od tematu... dopiero teraz zdałem sobie sprawę jak ch... wode tutaj mamy. Na 3 litry czystej wody do zlewu poszło chyba 20 litrów (zatkałem korkiem zlew, a on ma około 10 litrów no i 2 zlewy juz opróżniłem) - dobrze, że tu woda taka tania.

To tłumaczy stan moich roślinek przy podmianach samą kranówą gdzie GH > 20 dH :/
Dopiero jak z zoologicznego brałem wodę RO 25pensów za litr... roślinki "ruszyły" - do tamtej pory glony brały górę.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 26, 2012, 08:48:52 »

No ale już odbiegając od tematu... dopiero teraz zdałem sobie sprawę jak ch... wode tutaj mamy. Na 3 litry czystej wody do zlewu poszło chyba 20 litrów (zatkałem korkiem zlew, a on ma około 10 litrów no i 2 zlewy juz opróżniłem) - dobrze, że tu woda taka tania.
To coś jest nie tak, 20 stopni twardości to znowu nie tak dużo. Tak maksymalnie ze 12-15 l powinno pójść do zlewu. To może być kwestia zbyt małego ciśnienia albo niedopasowanego ogranicznika ścieku. Chociaż z drugiej strony to wiele tej wody nie potrzebujesz to i wiele się nie zmarnuje.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Styczeń 26, 2012, 20:41:26 »

Jeszcze tylko zapytam. Przefiltrowana woda jak długo może stać i czekać na podmianę? Lepiej przefiltrować tuż przed podmianą, czy kwestia dnia, dwóch czy trzech nie ma znaczenia ?

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 26, 2012, 20:48:52 »

Nawet lepiej jak postoi dzień czy dwa. U mnie stała także bliżej tygodnia i nic jej nie było Wink.

pozdrawiam
asmi
waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #23 : Luty 27, 2012, 20:19:55 »

Grzecznie proszę o wytłumaczenie, czy ten filtr działa stale lub czy tylko w czasie, gdy zachodzi potrzeba wyprodukowania  czystej wody?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Luty 27, 2012, 20:38:13 »

Ja mam go podłączonego w kuchni do głównej rurki wodociągowej i zaworkiem zakręcam i odkręcam wodę (idącą do filtra) i w ten spsób  napuszczam sobie tyle wody ile mi potrzeba, oczywiście trzeba pilnować, żeby woda się nie przelała. Filtr sam w sobie nie ma zaworu więc jak długo ma dopływ wody tak długo filtruje. Oczywiście nie można dopuścić do wyschnięcia filtra, ja to rozwiązałem montując na dwóch wylotach (brudna i czysta woda) takie mini szybkozłączne zaworki.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: