Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów. Mam 31 lat i po 12 latach postanowiłem wrócić do Akwarystyki.
Mam akwarium od 4 miesięcy i od pewnego czasu problemy z roślinami wodnymi. Przerobiłem już glony, niedobory azotu, żelaza itd.
ta spawa wydaje się być zakończona. Nie mogę natomiast dojść do ładu, co dzieje się z wywłucznikiem rdzawym i ludwigią repens rubin.
U tych roślin skręcają się stożki wzrostu, u wywłucznika zazwyczaj zamierają (nie zawsze do końca), u ludwigi młode liście są zdeformowane i podgięte do dołu. Dotyczy to głównie młodych liści, z czasem jakby dochodziły do siebie. heteranthera paskowana też ma jakiś delikatny problem, rośnie niesamowicie szybko 5-8 cm na dobę ale liście starsze posiadają dużo czarnych podłużnych plamek oraz często końcówki posiadają czarne paski w poprzek liścia jak przy uszkodzeniu mechanicznym. Reszta roślin rośnie bez większych problemów nie jestem tylko zadowolony ze słabego wybarwienia limnofilii aromatici oraz na starszych liściach anubiasa pojawiają się zielenice (doświadczenia z dawkami). Akwarium jest strasznie zarośnięte, czeka na nową aranżację dlatego nie tnę. Roślin pewnie będzie ze 3-4 wiadra. 3/4 akwaria zarośnięte jest do sufitu hehe.
Parametry które jestem w stanie podać :
Wielkość akwarium 200 litrów brutto 100x40x50
Oświetlenie 168 wat t5 plus odbłyśniki (2x45w i 2x39w). Wychodzi więc ok 1 wat/litr 12h/dobę.
Co2 butla wysokociśnieniowa plus reaktor bezstratny diy z filtra narurowego podawany w ilości kilkanaście bąbli na sekundę (test stały jasnozielony).
filtracja biologiczna eheim 2228
filtracja mechaniczna wewnęrtzny eheim 550/h
ogrzewanie brak. temp 24 c rano 26 wieczorem
podłoże żwir płukany 3-5 mm
Parametry wody:
Gh 12
kh 7
no2 0
no3 10-15 w zależności kiedy mierzone
po4 0,8-1,2 jak wyżej.
żelazo 0.2
Ph 6,8 rano 6,4 od południa do wieczora (wynika z cyklu załączania co2)
Podmianki raz w tygodniu kranowit osmoza 1-1. ok 50% plus 1 łyżeczka mgso4x7h2
Nawożenie sole :macro+, nawóz ze znanego portalu aukcyjnego npk + magnez. opis tutaj (2,5 ml / 100 litrów akwarium / dziennie (2,5 ml tego nawozu podniosą w akwarium 100 litrowym zawartość NO3 o 1,5 ppm, PO4 o 0,15 ppm i K o 1,5 ppm, Mg o 0,5 ppm).
micro również tego samego producenta. opis 3 ml / 100 litrów akwarium / dziennie (3 ml tego nawozu podniosą w akwarium 100 litrowym zawartość Fe o 0,047 ppm) – w przypadku braku Fe, dawkę można zwiększyć.
Dawki minimum 2 krotnie wyższe od zalecanych ponieważ poziomy spadały szybko do niskich wartości a rośliny miały niedobory.
Zastanawiam się co może im jeszcze nie pasować... Czyżby za dużo magnezu i potasu blokowały wapń?
Niedostateczna rozprowadzenie co2 raczej odpada bo wywłucznik rośnie u wylotu filtra z zagazowaną wodą. Znacie może jakiś dobry nawóz który pomógłby zniwelowaniu problemu?. Zastanawiam się również na wymianę podłoża na Adę amazonię ll. Macie jakieś pomysły co do mojego problemu???