Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z roślinami skręcanie młodych liści i stożków proszę o pomoc
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami skręcanie młodych liści i stożków proszę o pomoc  (Przeczytany 19014 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 27, 2011, 13:39:45 »

Wydaje mi się że jak woda nie krąży między roslinami to tworzą się miejsca gdzie może być mniejsza zawartość pierwiastków niż na środku lub koło wylotu z filtra, nigdy tego nie mierzyłem ale obserwacja stanu roslin to potwierdza.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2011, 13:41:17 wysłane przez Pethro » Zapisane
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 27, 2011, 18:05:05 »

Wydaje mi się że jak woda nie krąży między roslinami to tworzą się miejsca gdzie może być mniejsza zawartość pierwiastków niż na środku lub koło wylotu z filtra, nigdy tego nie mierzyłem ale obserwacja stanu roslin to potwierdza.
Dołożyłem dzisiaj jeszcze jednego eheima wewnętrznego 550/h. Tak więc w sumie chodzą 2228 realnie pewnie z 700-800/h i 2x550l/h. Zobaczymy czy to coś zmieni. Tak w ogóle to uważajcie jak składacie eheimy biobale bo ja złożyłem żle i wciągnęło niestety kiryska, platynkę i kilkanaście krewetek... Niestety tylko z dwie krewety przeżyły.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 28, 2011, 14:52:56 »

a nie masz prefiltra? to bardzo przydatna rzecz w przypadku krewetek
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 28, 2011, 18:28:50 »

a nie masz prefiltra? to bardzo przydatna rzecz w przypadku krewetek

Mam, oczywiście że mam... Sprawa dotyczyła wewnętrznego filtra. Eheim biobal. Ma on trzy części... górną czyli głowicę z jakimś mini wkładem, środkową puszkę z gąbką i dolną puszkę z gąbką. Ja podłączam tylko jedną puszkę plus głowicę i jakimś cudem założyłem środkową która ma otwór w środku, tak żeby woda była też zaciągana z dolnej... No i przez ten otwór wciągnęło zwierzynę...Pomyliłem puszki i kosztowało mnie to kilkanaście red schery (w tym dwie z jajkami), platkę i kiryska... Ech na błędach się człowiek uczy... Dobrze że jeszcze sporo kreweci zostało Grin.
Niestety na razie poprawy brak...Rośliny mają nadal skręcone stożki...Zrobiłem przedwczoraj test... Dodałem czubatą łyżeczkę łyżeczkę mgso4x7h20.... Reakcja w ciągu doby... większe opadnięcie liści u ludwigii oraz skręcenie się pod górę brzegów blaszki liściowej. Zrobiłem więc dzisiaj podmiankę 30% wody, bo coś mi się wydaje że kumuluje mi się magnez lub potas z nawozu i może to być przyczyną blokowania pobierania wapnia... Jeśli zle myślę niech mnie ktoś poprawi.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 17:50:40 wysłane przez stachurybka » Zapisane
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 05, 2011, 21:48:56 »

No i niestety nie doszedłem do tego co mi liście skręcało. Po restarcie poblem zniknął całkowicie. Za jakiś tydzień zacznę powoli nawozic. Jak problem wróci będę miał winnego.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: