Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: natka43 54 litry  (Przeczytany 5397 razy)
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« : Kwiecień 24, 2011, 18:25:53 »

Pokaże wam teraz moje akwarium i liczę na porady co by tu zmienić:)
54 l
Rośliny:2 x Cryptocoryne beckettii
Obsada:1 bojownik,7 neonków,1 glonojad* tak wiem to za małe akwa dla glonojada
Oświetlenie:15 flora glow mam drugą originalną w zapasie ale nie wiem jak ją zamocować i mój tato też nie.spytałam się ostatnio brata który miał już pełno rybek,robił sobie sam oświetlenie,nawet filtr xD I powiedział że trzeba kupić starter itp więc może mi to zrobi Cheesy
Ogrzewanie:tetratec HT grzałka z termoregulatorem 50vat
Technika CO2:nie mam ale myśle nad zestawem sera start czy jakoś tak.
Parametry wody:nie wiem
Podmiana wody: 20 procent co tydzień
Nawożenie:żadnego kiedyś próbowałam z jakimś nawozem ale taka woda była mętna że już więcej nie próbowałam
Pokarmy:sera menu
Filtracja:tetratec easycrystal filter box 300

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2011, 17:01:49 wysłane przez natka43 » Zapisane

Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2011, 18:37:49 »

dolej wody xD
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2011, 19:52:20 »

dolej wody,kup roślinki,dodaj tło a tak to dosyć fajnie  Wink
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2011, 22:07:25 »

Tło czarne mam ale właśnie wykorzystywałam do czegoś innego:)

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2011, 10:08:37 »

A jakie rośliny planujesz ?
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 25, 2011, 10:16:34 »

Jeżeli mogę się wtrącić to natka43 proponuje takie roślinki:
Gałęzatki, kępki mchu (np taiwan czy christmass), cryptocorynę axelrod rośnie dość niska i nie potrzebuje dużo światła. Np. Gałęzatka rosła mi nawet przy lampce biurowej xD Także i Tobie przy tak małym oświetleniu powinna rosnąć Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2011, 11:13:19 »

a dla mnie wygląd jest całkiem ok, podoba mi się takie ciemne akwa. Usunąłbym kamienie, kokosa, postarał o jakieś ładniejsze korzenie.Rzucisz kilka pistii na taflę i masz całkiem przyjemne akwarium z dość sporym miejscem do pływania dla ryb.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2011, 20:15:12 »

Kamienie na początku były dlatego bo korzeń na powierzchnie wypływał.A jakie roślinki.Węzmę chyba gałęzatkę ,jakieś mchy i microsorium

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2011, 01:28:28 »

Witam.

Wygląda to całkiem ciekawie choć przyznam, że neonek wydaje mi sie nieco mało bo to stadne rybki  Undecided
Poza tym Neony potrzebują sporą roślinność bu mogły czuć sie swobodnie (chyba o tym nie pomyślałeś wcześniej ?)

kup testy podstawowe by wiedzieć jakie masz parametry.
kupisz rośliny dla neonek to braknie ci światła  Cheesy więc już planuj zmiany w tej dziedzinie również (proponuje napisać w poście Baniamaniaka  Wink )

No i na koniec, całkiem nie-złośliwie ---> Sprawdzałeś, czy kamienie nie oddają wapnia do wody ? bo ten jasny wygląda mi na jeden z takich który może naszkodzić.

Poza tym wszystkim podoba mi sie Tongue  Good !

P.S. na 2 zdjęciu u Bojka są jakieś białe kropki na głowie ? czy aby on jest zdrowy ? Shocked
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 01:30:09 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2011, 11:53:04 »

Neonków jest 7 :)A bojek no niestety chory,chory ma ospe.Mam nadzieje że mu przejdzie ale wątpie.Oczywiście podaje mu specjalne lekarstwa i zrobiłam mu dzisiaj kąpiel.Testy mam tylko że paskowe więc na pewno nie dokładne ale dzisiaj sprawdzę dokładnie.A co do kamienia to nie dodaje wapnia.Sprawdzałam:)

Edit:
Cl2:0
Ph:6.8
KH:10
Gh8
No2:0
No3:10
Oto wyniki
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 12:04:34 wysłane przez natka43 » Zapisane

Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2011, 15:37:18 »

Natka nie wiem gdzie kupujesz rośłiny i jakie ,ale ja przy 15w świetlówce [w pokrywie standardowa normalna philipsa ] nie miałem problemu z roślinami łatwo rosnącymi u mnie byly kakomby,kryptokorana jakaś ,nurzańce i jeszcze coś :] . Więc poszukaj na internecie nazw roślin łatwych w hodowli i najlepiej znajdź kogoś ze swojego miasta kto by Ci je sprzedał. W zoologu jest drogo + są w watach [nie wiem jak to nazwać wata nasiąknięta nawozem ? ]
Lub kup belke 2x15w kupiłem taką za 130zł od Hydrogrodu troche trzeba było poprzesuwać stateczniki bo były z lekka nie równo ,ale działa i jest gitara .

Co do obsady się nie wypowiem . Duza czesc osob odradza neony z bojownikiem ja trzymałem nie było problemów
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2011, 16:18:19 »

Zatem nieco roślin i jazda z następną aktualizacją Cheesy chętnie pooglądam Tongue

natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 27, 2011, 18:17:07 »

Właśnie jutro ide po roślinki:)A co do neonków to nie ma żadnych problemów z bojownikiem.Owszem przegoni raz czy dwa ale naprawdę nic groźnego gorzej było jak miałam gupiki.Wtedy uwielbiał im gryźć ogony.A tutaj nie ma co podgryzać hehe:)Myślę nad założeniem krewetkarium ale tutaj w Szwajcarii takie zdzierstwo że,nie mogę.... jedna krewetka w zoologicznym crystal red 24.90 już nawet nie przeliczając drogo a przeliczając to aż 75 zł za jedną krewetkę!!!!Tragedia może jak będę w Polsce to sobie kupię i przewiozę tutaj:)

Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2011, 19:14:25 »

A co w tym dziwnego ? Może jest wysokiej gradacji kto wie więc się nie dziw no,ale jak jest słabej to ździerstwo :}
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 27, 2011, 19:21:12 »

Nie wiem bo dokładnie się nza nimi nie oglądałam jak zobaczyłam cenę ehehe.Zobaczę następnym razem i może wstawie fotki:)z zoologicznego bo podobają mi się tutaj akwa:)
Oto mała przemiana.Roślinki na razie w koszyczkach bo czekam na żwir:)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2011, 16:59:57 wysłane przez natka43 » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: