Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: preparacja korzenia.  (Przeczytany 2653 razy)
mw194
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 26, 2011, 16:18:16 »

witam znalazłem korzeń wczoraj i go oskrobałem (był suchy jak wiór) chyba pochodzi z olchy, dziś go gotowałem 2 godziny w roztworze 15 litrów wody 2 kg soli kuchennej. Co z nim dalej robić? ugotować go w czystej wodzie? jak tak to ile czasu? rozumiem że chodzi o pozbycie się soli, a jak w korzeniu zostanie trochę soli i będzie się wydzielać do akwarium to zaszkodzi??
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2011, 16:28:29 »

Ja to zawszę robiłem tak, że gotowałem pierw w soli a potem parę razy przez 2h w czystej wodzie i za każdym razem wodę wymieniałem i było wszystko dobrze. Wink
mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2011, 18:22:41 »

w soli juz ugotowalem 2 godziny a nawet 3 , i teraz pytanie ile czasu albo ile razy gotowac w czystej wodzie?
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2011, 18:32:51 »

w temacie http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/korzen-z-rzeki/

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2011, 19:42:39 »

w soli juz ugotowalem 2 godziny a nawet 3 , i teraz pytanie ile czasu albo ile razy gotowac w czystej wodzie?
Ale po co, wypłucz i wsadź do baniaka poza tym ta ilość soli, która zostanie to jest wartość procentowego ułamka.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: