Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Hydrocortyle leucocephala  (Przeczytany 2541 razy)
mr_andre
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 29, 2011, 19:17:11 »

Witam, na mojej hydrocortyle leucocephala pojawiły się takie brązowe glony, a przynajmniej tak mi się wydaje, że to glony. Jak się tego pozbyć?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2011, 19:45:54 »

mi to wygląda na okrzemki. Jak długo naświetlasz zbiornik i ile W na litr brutto? Często okrzemki są wynikiem zbyt małego oświetlenia. U mnie pomogło na nie zwiększenie światła i spora nadfiltracja

mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2011, 08:27:15 »

W akwarium 60l założone są 2 świetlówki 15 W, czyli wychodzi 0,5W/l . Świecę około 11godzin dziennie. Czyli co pomyśleć jak upchać tam jeszcze jakąś np żarówkę energooszczędną?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 30, 2011, 09:57:08 »

może najpierw sprawdź czy to faktycznie okrzemki. Dają się zetrzeć z liści palcem?
A światła masz wystarczająco. Może problem tkwi w nawożeniu, lub zbyt małej pow. filtracyjnej.

mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 30, 2011, 12:07:41 »

No cóż zanim zdążyłem przeczytać Twoją wypowiedź, dołożyłem w akwarium jeszcze jedną świetlówkę 15W. Teraz mam 45W w 60 litrach, to chyba dość dużo więc problem światła rozwiązany na zawsze.

Próbowałem zetrzeć palcem, słabo schodzi przy dość mocnym pocieraniu.
A co rozumiesz przez zbyt mała powierzchnia filtracyjna? Używam filtra Aquael Fan 2 Plus.

Na Rotala Indica również mam część brązowych liści, na niej nawet mocniej to widać.

Do akwarium podaje:

K2S04 (Siarczan Potasu)
NAWÓZ DLA ROŚLIN+ K2S04+ FE+

pod roślinami znajduje się nawóz kulki glin-torf

Całość kupiona na alledrogo od użytkownika: aqua_plast, tam możesz sobie podejrzeć co to dokładnie jest.

A może być tak że brązowieją mi te liście, czy tam glony wchodzą na nie z powodu zbyt dużej ilości nawozu który leję do akwarium? Po prostu rośliny nie nadążają go przetrawić i stąd te glony?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2011, 12:13:09 wysłane przez mr_andre » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 30, 2011, 13:08:38 »

zaraz pewnie mnie zlinczują, ale w zbiornikach roślinnych nic nie zastąpi większej ilości światła... chyba że jeszcze większa ilość światła Wink Tylko uważaj narazie na czas naświetlania-jeśli masz tą trzecią świetlówkę pod osobnym statecznikiem, to narazie włączaj ją tylko na kilka godzin dziennie.
Co do filtra, to nadal tylko wewnętrzniak-roślinne akwaria HT wymagają duuuużej filtracji. Pomyśl o jakimś kubełku-na allerdogo HW są w dobrej cenie.
Nawożenie też może mieć coś z tym wspólnego-jak najbardziej, ale nie zmieniaj wszystkiego na raz, bo tylko więcej szkody narobisz. Narazie poczekaj na wyniki po dołożeniu świetlówki i nie zaniedbuj cotygodniowych podmian. Jeśli to faktycznie okrzemki, to po ustabilizowaniu zbiornika powinny ustąpić. Może ktoś jeszcze zabierze głos???

mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 30, 2011, 13:31:51 »

Mam wszystkie 3 podłączone pod 1 włącznik, może przy odrobinie wolnego czasu i chęci wyprowadzę przewód osobny dla tej 3 świetlówki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: