Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje Rośliny  (Przeczytany 2864 razy)
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**

« : Maj 03, 2011, 09:38:10 »

Siema

Mam taki problem z moimi roślinami od kiedy kupiłem akwarium nie chciały mi rosnąc rośliny
dzisiaj pisze do was bo mnie to bardzo denerwuje bo np:
-kupiłem kabombe  Huh
po 1 tyg zaczeła marniec i powypadały jej "liście" i po 2 tyg już jej nie miałem
wszyscy piszą że łatwo wychodowac mech jawajski ale gdy go kupuje to
-nie chce mi rosnąc
-robi się bardzo cięki
-robi się brązowy
nie wiem czy to nie przez to że mam żarówkę z Philipsa albo to że rzadko wymieniam wode bo o tym ciągle zapominam
-podłoże:
-drobne kamyki i piasek
-filtracja:
-filtr elite wewnętrzny jet-flo 75

proszę o odpowiec    Huh   Undecided
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2011, 09:40:13 wysłane przez kamil6121997 » Zapisane
mr_andre
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2011, 11:10:51 »

Napisz jakie dokładnie masz oświetlenie, czyli ile świetlówek ile Wat. Czy podajesz jakieś nawozy do akwarium, czy podajesz CO2. Czy mieżyłeś wodę jakimiś  testami?

Ja miałem to samo gdy w moim baniaczku 60l znajdowała się tylko jedna świetlówka 15W, nie podawałem nawozów i CO2, roślinki marniały w oczach. Teraz po dodaniu oświetlenia i nawozów jest wyraźna poprawa, choć dalej borykam się z pewnymi problemami.
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2011, 15:30:26 »

ja nie podaje CO2 a nawozy czasami i świetlówkę mam 15W Philips myślałem żeby kupić z aqela świetlówkę z zoologicznego ale najpierw się zapytam czy to coś da mam 1 świetlówkę  w 60l baniaku
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2011, 15:39:14 »

Siema

Mam taki problem z moimi roślinami od kiedy kupiłem akwarium nie chciały mi rosnąc rośliny
dzisiaj pisze do was bo mnie to bardzo denerwuje bo np:
-kupiłem kabombe  Huh
po 1 tyg zaczeła marniec i powypadały jej "liście" i po 2 tyg już jej nie miałem
wszyscy piszą że łatwo wychodowac mech jawajski ale gdy go kupuje to
-nie chce mi rosnąc
-robi się bardzo cięki
-robi się brązowy
nie wiem czy to nie przez to że mam żarówkę z Philipsa albo to że rzadko wymieniam wode bo o tym ciągle zapominam
-podłoże:
-drobne kamyki i piasek
-filtracja:
-filtr elite wewnętrzny jet-flo 75

proszę o odpowiec    Huh   Undecided

aha i jeszcze nawet moczarka mi nie chce rosnąc
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2011, 15:45:38 »

nawozić sie powinno , przynajmniej przekarmiając ryby i dolewając raz na tydzien potas. 15W w 60 litrach da rade ale na anubiasu, microzorium czyli na roślinach mało wymagających ale musi to być akwarystyczna swietlówka.
Edit: pragne poważyć Twoj podpis " jestem mądry" gdy zobaczyłem jaką masz obsade w tym akwarium....  Wściekły

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2011, 16:25:11 »

nawozić sie powinno , przynajmniej przekarmiając ryby i dolewając raz na tydzien potas. 15W w 60 litrach da rade ale na anubiasu, microzorium czyli na roślinach mało wymagających ale musi to być akwarystyczna swietlówka.
Edit: pragne poważyć Twoj podpis " jestem mądry" gdy zobaczyłem jaką masz obsade w tym akwarium....  Wściekły

tak....ten opis robiłem ładne pare miesięcy temu kiedy jeszcze nie umiałem rozmnożyć gupika....ale teraz to zauważyłem i usunołem

i jak to pomoże  to kupię ten potas i świetlówkęa ile to może kosztowac...

aha i wiem że to nie jest do tego działu ale mam pytanie bo mam krewetki przeźroczyste i wszyscy mówią że jest to babaulti ale one mają kolry np zielony a u mnie są przeżroczyste
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2011, 16:36:03 »

przynajmniej potas. To ze usunołeś podpis znaczy ze zrobiłeś porządek z obsadą? Moja dziewczyna ma dokładnie w 60 litrach taką : http://allegro.pl/sylvania-daylightstar-t8-15w-przeciw-glonom-i1564763159.html
i wysle Ci pozniej zdjęcie jakie ma akwarium za "junglone";p
Owszem jest ona droga ale myśle ze warto , decyzja i tak nalezy do Ciebie.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2011, 16:19:12 »

przynajmniej potas. To ze usunołeś podpis znaczy ze zrobiłeś porządek z obsadą? Moja dziewczyna ma dokładnie w 60 litrach taką : http://allegro.pl/sylvania-daylightstar-t8-15w-przeciw-glonom-i1564763159.html
i wysle Ci pozniej zdjęcie jakie ma akwarium za "junglone";p
Owszem jest ona droga ale myśle ze warto , decyzja i tak nalezy do Ciebie.

Tą obsadę miałem pare miesięcy temu!!!!!!!!!
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2011, 16:34:00 »

jak zamontujesz zwykłą 40w żarówe też będzie rosło tylko koszty zużycia prądu większe  Cheesy
a jeśli nawet moczarki odmawiają posłuszeństwa to już faktycznie tragedia  Grin

Proponował bym postawić baniak tak by miał dostęp do światła słonecznego przynajmniej pośredni i doświetlać sobie po zmroku 30W - 40W .
Nawozić nie trzeba, no chyba że wiesz co i jak by nie zaszkodzić, z resztą lepiej zaoszczędzić te 10-40zł miesięcznie i zainwestować w kilka kulek glinianych (po 0,80 zł kulka na allegro) oraz dobre oświetlenie.

sam ostatnio zrobiłem sobie mały szpitalik dla roślin uszkodzonych przez rybki, ma 10 litrów i świece tam 8 godzin dziennie 20W halogenikiem, podmieniam tam 20% wody co 2 dni.
pływa tam kilka krewetek babaulti wrzuconych z krewetkarium (koszt jednej też koło 0,80zł/szt.)

efekt ? efekt jest taki, że roślinki rosną tam jak na drożdżach  Cheesy po 3 miesiącachjak chciałem umyć tę 10-cio litrówkę to roślinki już wyłaziły z baniaka same Cheesy są pięknie zielone i zdrowe. Nie stosuje nawozów Smiley

stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2011, 21:39:19 »

światło światłem, mech w gorszych sobie radził. U crystalek swoich nie dodaję nawozów i jak było niewiele krewet to rośliny głodowałi po dodaniu dosłownie kropelki dziennie macro przez tydzień mech się ładnie zazielenił z powrotem. Takie bązowienie to zazwyczaj objaw głodowania roślin. Co do światła z żaówki nie mam do niej przekonania.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: